Unicredit увеличава капитала си с 13 млрд. евро
18 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Unicredit увеличава капитала си с 13 млрд. евро

За по-малко то две седмици банката направи стъпки по набирането на малко под 20 млрд. евро капитал

Unicredit увеличава капитала си с 13 млрд. евро

Средствата от увеличението на капитала ще се ползват за протичащото преструктуриране на банката

6857 прочитания

За по-малко то две седмици банката направи стъпки по набирането на малко под 20 млрд. евро капитал

© Alessandro Bianchi


12.2 млрд. евро

разходи по изчистването на баланса се очаква да отчете Unicredit през четвъртото тримесечие

Unicredit планира да увеличи капитала си с 13 млрд. евро, съобщава Wall Street Journal. Право да участват в операцията ще имат настоящите акционери в най-голямата италианска банка. В случай, че те не го упражнят, в дружеството ще могат да влязат нови акционери през борсата. Все още не е ясно каква ще бъде точната емисионна стойност на акциите, но най-вероятно ще е под пазарната им цена от 2.5 евро, за да стимулира записването.

Акционерната структура на банката, която в България е собственик на "Уникредит Булбанк", е разнообразна. Близо 43% от акциите с право на глас са собственост на институционални инвеститори, от които се отличава името на едно от най-големите управляващи дружества на пазара BlackRock, който притежава 4.83% от капитала.

Емисията ѝ на борсата в Милано отвори с повишение от над 3% във вторник, показвайки, че инвеститорите са разчели положително решението на мениджмънта. Акционерите на Unicredit могат да са доволни от управлението на банката, което в рамките на миналата седмица финализира две сделки за продажба на неприоритетни бизнеси - полската банка Pekao и управляващото дружество Pioneer, на обща стойност около 6 млрд. евро.

Реални решения на реален проблем

"Ние вземаме решителни мерки, за да се справим с експозицията си от лоши кредити, а също така да подкрепим дългосрочна доходоносност на банката", казва главният изпълнителен директор на банка Жан-Пиер Мистие в изявление.

Набирането на средства се налага за рекапитализирането на банката и подготовката ѝ за премахването на 50 млрд. евро лоши кредити от баланса ѝ. От тях 17.7 млрд. евро се очаква да бъдат секюритизирани, т.е. да се емитират ценни книжа, чиито доход ще идва от лошите заеми. По информация на WSJ Unicredit ще отчете 12.2 млрд. евро разходи през последното тримесечие на 2016 г., натрупани по подготовката за рекапитализиране, от които 8.1 млрд. ще са провизии на несъбираеми вземания.

"Фокусът върху изчистването на баланса е добре дошъл. Въпреки това ние се надявахме за по-големи провизии на лоши кредити, които да донесат и по-голямо свиване на лошите кредити", коментира Бенджи Сандфорд от Jefferies Group, цитиран от Bloomberg.

Свиване на разходите

Разноските на компанията за труд се очаква да са основен източник на икономии през 2017 г., които да задържат банката на печалба. Очаква се съкращаване на 14 хил. служители, което да ограничи разходите с 1.1 млрд. евро.

"Без почти никакъв ръст на приходите в обозримото бъдеще, планът (на Мустие) се концентрира в това да понижи разходите, подобряване на качеството на активите и повишаване на капитала. Емисията на права беше очаквана, имайки предвид усилията, които мениджмънтът полага", коментира за Bloomberg Луиджи Трамонтана от Banca Akros.

Загубите за акционерите

Въпреки протичащото преструктуриране на компанията на годишна база книжата ѝ са изгубили половината от стойността си. Банковият сектор в страната беше обект на разпродажби от началото на годината, след като натискът на капиталовите пазари от първите месеци на 2016 г. отстъпи място на началото на консолидацията в сектора по инициатива на бившия вече пример Матео Ренци. От нея си проличаха проблемите на фрагментираната банкова система, а именно липсата на капитал и лошите вземания, които бяха затвърдени и от стрес теста на европейските банки, показал ниската им капиталова адекватност.

Оставката на Ренци пък донесе нови разпродажби, тъй като отслаби институционалната подкрепа в преструктурирането на сектора. Въпреки това Unicredit показа желание да спази ангажимента си към ЕЦБ, докато конкурентите ѝ все още се бавят.


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK