Търси се: Кой да разпределя 40 млн. евро рискови дялови инвестиции
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Търси се: Кой да разпределя 40 млн. евро рискови дялови инвестиции

Мениджърът в ЕИФ Стефан Цалов обяснява, че кандидатите трябва да осигурят поне 30% частен капитал за фонда. Това означава обща сума за инвестиции от над 52 млн. евро.

Търси се: Кой да разпределя 40 млн. евро рискови дялови инвестиции

ЕИФ ще избере мениджъри, които до края на 2017 г. да започнат да финансират малки и средни компании

Мария Иванова
16372 прочитания

Мениджърът в ЕИФ Стефан Цалов обяснява, че кандидатите трябва да осигурят поне 30% частен капитал за фонда. Това означава обща сума за инвестиции от над 52 млн. евро.

© Цветелина Белутова


Между 1 и 5 млн. евро ще се отпускат за млади растящи компании. Ще се финансират и стартъпи до 200 хил. евро.

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) започна избора на фонд мениджъри за първия от новите финансови инструменти – един или два нови фонда за рискови инвестиции с малка част за стартъпи. Обявата, с която се набират кандидатурите, беше публикувана във вторник, а срокът за подаване на заявките е до 13 март 2017 г.

Новият фонд (или два) ще инвестира в малки и средни компании в ранен етап на развитие, които ще получават финансиране между 1 и 5 млн. евро срещу дялово участие. Част от капитала на фонда ще бъде заделена за акселерация на нови дружества, като те ще могат да получат инвестиция до 200 хил. евро, която по-късно може да бъде увеличена с последващо финансиране. Общо ЕИФ ще осигури 40 млн. евро, а кандидатите ще трябва да намерят и частен капитал - поне 30%.

Тъй като става дума за рециклиран ресурс, а не директно евросубсидии, условията за използването му ще са много по-гъвкави, уточнява Стефан Цалов, който е регионален ръководител на сектор "Бизнес развитие" на ЕИФ. Частните средства ще могат да бъдат използвани и за инвестиции извън България, което ще даде на фонд мениджърите и по-голяма възможност да разгърнат стратегията си извън малкия местен пазар.

Какви визии се търсят

Подборът на мениджъри започва от 13 декември, а заявките ще се събират до 13 март 2017 г. До края на януари кандидатите могат да поискат допълнителни разяснения по процедурата, като отговори на всички получени в този срок запитвания ще бъдат публикувани в общ документ на интернет страницата на ЕИФ най-късно до 15 февруари. Така очакванията са фондът или фондовете, които ще бъдат създадени по този инструмент, да заработят до края на 2017 г., посочва Цалов.

При избора от ЕИФ ще наблегнат на самите екипи, техния опит в рискови инвестиции и предлаганите от тях инвестиционни стратегии по отношение на пазарните сегменти, върху които ще се фокусират, сътрудничеството и конкуренцията с други играчи на съответните пазарни сегменти, в това число университети, научни центрове, бизнес инкубатори и предприемачески инициативи. От кандидатите ще се очаква да представят предложенията си за привличане на частен капитал, както и да предложат идеи за по-широк регионален обхват на дейността на фондовете, които ще управляват – както в рамките на България, така и в съседни страни, накъдето ще могат да се насочват привлечените частни средства.

"Eleven и LAUNCHub свършиха много работа, но само София остана на картата, докато Пловдив например остана доста под радара, въпреки че там се случват много неща. Иска ни се стратегията на тези нови фондове да обхваща по-широко България – да не се фокусира само върху София, а да се помисли как тези регионални самосъздаващи се и самоподдържащи се малки центрове за стартъпи и иновации в градове като Пловдив, Варна и други да бъдат въвлечени в цялата стратегия", обяснява Цалов.

Друг момент, който от ЕИФ ще се радват да видят, е по-сериозно обвързване на акселератора, който ще бъде създаден като част от новия фонд, не само с Източна Европа, а и с партньори от Западна Европа и Силициевата долина. "Въпреки че акселераторът ще е малък, разчитаме, че кандидатите ще бъдат взискателни и ще се опитат да направят партньорства с някакъв тип международни организации в тази сфера – било то акселератори, преакселератори или сходни организации", обяснява Цалов.

По-дълъг хоризонт

Кандидатите за фонд мениджъри ще имат свободата да решат и каква част от поверените им средства да използват за първоначални инвестиции в рамките на инвестиционния период на фонда, който ще е 5 години, и каква част от ресурса да заделят за допълнителни вложения в развитието на компаниите от портфолиото си. Това също е една от разликите с досегашните фондове за дялови и рискови инвестиции, които трябваше да разпределят цялата отпусната им сума в рамките на инвестиционния период – докато в нормалната бизнес практика един фонд си заделя 30 - 50% от средствата за допълнителни инвестиции, тъй като често компаниите, които подкрепя, са млади и имат нужда от допълнително финансиране впоследствие.

Бъдещите мениджъри на фондовете са тези, които ще вземат решението за конкретния размер на средствата, които ще бъдат насочени към акселерация на млади дружества. По думите на Цалов идеята на компонента за акселерация е по-скоро да генерира приток от сделки за основния фонд, като от ЕИФ не очакват да видят предложения за акселератори, чиято големина да се доближава до половината от предвидените общо за фонда 40 млн. евро, тъй като това сериозно би променило фокуса и рисковия профил на фонда.

100 хил. евро за начало

Също както и при досега действащите акселератори Eleven и LAUNCHub, размерът на единична инвестиция за акселерация ще е ограничен до 200 хил. евро, но Цалов обяснява, че от ЕИФ очакват като цяло сделките (т.нар. ticket-и) да са за по-малки суми, които отговарят на пазарната среда в България. "Сериозното ни очакване на база на наблюденията ни досега е, че ticket-и, които са от по 100 хил. евро първоначално – което не са малко средства за стартиране на компания в България – изкривяват пазара, като надуват очакванията на самите предприемачи", посочва той.

"Очакваме и големият фонд за рискови инвестиции, и акселераторът като част от него да бъдат по-пазарно ориентирани, по-амбициозни – вече има набран опит от предишния период, знае се какво работи и какво не работи и би трябвало цялото това знание да влезе в една стратегия, която е по-пазарно ориентирана", казва още Цалов.

Другите идващи фондове

Новият фонд за рискови инвестиции с акселератор е само една част от стратегията за преразпределяне на рециклираните средства по JEREMIE, чийто размер се очаква да е общо 150 - 160 млн. евро. От тази сума до 50 млн. евро ще бъдат насочени към съществуващите до момента фондове за дялов и рисков капитал Empower, BlackPeak и NEVEQ II, както и към акселераторите Eleven и LAUNCHub. С два от петте фонда – BlackPeak и LAUNCHub, вече са подписани споразумения за по 15 млн. евро, а в рамките на седмицата договор ще бъде сключен с трети. По информация от пазара това е Empower. Официално от ЕИФ уточниха само, че не всички от петте фонда задължително ще получат допълнително средства.

Останалите до 110 млн. евро ще бъдат разпределени между три нови инструмента – описаният тук фонд за рискови инвестиции с акселератор, който ще получи 40 млн. евро, изцяло нов за пазара фонд за инвестиции в развойна дейност (R&D), както и регионална платформа за дялови инвестиции, към която ще бъдат насочени 30 млн. евро. Очаква се сходна по размер сума в платформата да инвестира и Румъния, като освен това ще бъдат привлечени и други институционални инвеститори от региона. За момента структурирането й е на доста ранен етап и едва ли преди средата на 2017 г. ще бъде задвижена конкретна процедура.

Процесът по подбор на фонд мениджъри за R&D фонда може да започне още през следващото тримесечие, като вероятно отново ще има тримесечен период за кандидатстване, а очакванията са фондът да заработи в началото на 2018 г. По-голямото предизвикателство при него ще е намирането на кандидати с достатъчно силна експертиза, тъй като те ще трябва да оценяват не само бизнес потенциала на проектите, но и техния научен потенциал и възможностите за пазарно приложение на разглежданите научни проучвания и разработки. Цалов уточнява, че заложеният бюджет до 40 млн. евро е индикативен, като в зависимост от кандидатурите ще бъде определено каква сума да бъде отпусната за фонда. Също както при инструмента за рискови инвестиции, и тук ще има изискване за частен капитал, който ще може да се инвестира извън страната.
Между 1 и 5 млн. евро ще се отпускат за млади растящи компании. Ще се финансират и стартъпи до 200 хил. евро.

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) започна избора на фонд мениджъри за първия от новите финансови инструменти – един или два нови фонда за рискови инвестиции с малка част за стартъпи. Обявата, с която се набират кандидатурите, беше публикувана във вторник, а срокът за подаване на заявките е до 13 март 2017 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Колко от тия 40 милиона евра, ще отидат за разпределителя? Колко процента е средното възнаграждение при такива случаи?

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Знам, че преди имаше случаи 50% от ресурса да остава в разпределителя. Сега как е?

 • 3
  tradosla avatar :-|
  Dedo

  Tova da si VC (razpredelitelia) fond tuk e super sladka rabota. Capital-a e osiguren, samo razni presentatsiiki i sreshtichki s novi firmi, vzemash hubava zaplata i bonusi, a puk za return, kakvoto sabia pokaze sled 5 godini.

 • 4
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#2] от "mickmick":

  2% от капитала + 20% от печалбата е обичайната схема. ЕИФ се придържат към нея, доколкото ми е известно.

 • 5
  peaspiring avatar :-P
  peaspiring

  До коментар [#3] от "Dedo":

  Е, че то в Силициевата долина да не е по-различно. И там е каквото сабя покаже, ама не покаже ли, излизаш от бизнеса...

 • 7
  _dan_ avatar :-|
  _dan_

  [quote#5:"peaspiring"]Е, че то в Силициевата долина да не е по-различно. И там е каквото сабя покаже, ама не покаже ли, излизаш от бизнеса... [/quote]

  Тук не излизат от бизнеса, а чакат следващите финансови инструменти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.