Активите на застрахователните компании нарастват 15%
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Активите на застрахователните компании нарастват 15%

Aктивите на българските застрахователи в САЩ възлизат на 75.5 млн. лв., но намаляват спрямо миналата година с 24%.

Активите на застрахователните компании нарастват 15%

Те управляват над 6.5 млрд. лв.

4247 прочитания

Aктивите на българските застрахователи в САЩ възлизат на 75.5 млн. лв., но намаляват спрямо миналата година с 24%.


Застрахователните компании в България управляват 6.5 млрд. лв., показват данни на Българската народна банка към края на третото тримесечие на тази година. Сумата нараства с около 15% в рамките на една година и е най-високата такава, откакто БНБ предоставя статистически данни от края на 2007 г., с едно изключение. Единственият период, в който застрахователите са управлявали повече средства, е в към края на предходното тримесечие, когато активите им бяха с с около 100 млн. лв. повече.

Географско разпределение

Над половината от управляваните средства са вложени в български активи, въпреки че делът им в общата сума на активите намалява с 3.5 процентни пункта в сравнение с миналата година. Това става за сметка на увеличаващите се като дял активи в страни от еврозоната, които за пръв път надхвърлят обща себестойност от 1 млрд. лв. и тези, класифицирани в други страни, които пък се увеличават над три пъти до 135 млн. лв. В това число не влизат активи в Руската федерация. Според данните на БНБ нито един от българските застрахователи не държи руски активи от 2010 г. насам, когато за последно сумата им е възлизала на 10.6 млн. лв. За сметка на това към края на септември активите на българските застрахователи в САЩ възлизат на 75.5 млн. лв., но намаляват спрямо миналата година с 24%.

Инструменти

Що се отнася до инструментите, в които застрахователите държат активите си, най-голям дял запазват ценните книжа, различни от акции. Те представляват повече от половината от средствата и се увеличават към края на тримесечието за сметка на намаляващите депозити и вземания от застрахователни операции, които пък намаляват в сравнение със същия период на миналата година.

Сумата, която застрахователите са предоставили като кредити, нараства значително в рамките на последната година. Тя се е увеличила с 47% до 204 млн. лв. Има увеличение и на инвестициите, които застрахователите са направили в договорни фондове. Според статистиката тази сума е нараснала с 40% в рамките на последните 12 месеца и вече представлява 759 млн. лв., което прави застрахователните компании сред основните клиенти на инвестиционните дружества у нас.

Въпреки бума на имотния пазар делът на средствата, който застрахователите имат разпределени в инвестиционни имоти, се е свил в сравнение със септември 2015 г., въпреки че като абсолютна стойност сумата се увеличава с 2%. Животозастрахователните компании са увеличили с 1 процентен пункт пазарния си дял през последните 12 месеца и вече заемат 28% срещу 72% за дружествата от общото застраховане.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK