IT индустрия - ръст с по-малко хора

Очакванията са през 2016 г. оборотът в софтуерния сектор да достигне почти 2 млрд. лв.

IT индустрия - ръст с по-малко хора

През следващите години се очаква бизнесът да инвестира повече в квалификация на служителите си с цел да подобри ефективността и да поеме ръста си въпреки недостатъчния брой служители

Александра Козбунарова
19418 прочитания

Очакванията са през 2016 г. оборотът в софтуерния сектор да достигне почти 2 млрд. лв.

© Капитал


Информационните технологии са сред най-динамичните сектори в страната и за поредна година отбеляза двуцифрен ръст на приходите. Тенденцията ще се запази и през тази година, макар и малко да се забави. Освен положителния тренд ще се запази и негативната тенденция на все по-малкия брой новоназначени. Очакванията са през 2016 г. оборотът в софтуерния сектор да достигне почти 2 млрд. лв., пораствайки с 13%, и то при само 5% увеличение на заетите.

Продължаващото развитие на отрасъла се дължи основно на експортната ориентация на IT бизнеса. През 2015 г. почти 70% от приходите идват от продажба на продукти и услуги извън страната. През 2016 г. този дял е нараснал и ще премине границата на 1.5 млрд. лв.

Дефицитите на растежа

Основният проблем, който спъва още по-бързото развитие на сектора, е познатата липса на кадри, която според председателя на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Стамен Кочков само се задълбочава. През 2015 г. в IT бизнеса са били заети 19 хил. души, като новонаетите са 1107. През 2016 г. броят на новите служители е още по-малък - 907.

Освен краткосрочното последствие като невъзможност на IT компаниите да пораснат още по-бързо това води и до по-дълготрайни последици.

"Като следствие заплатите продължават да растат и прогнозите за 2016 г. сочат, че средното брутно възнаграждение на зает в софтуерната индустрия ще нарасне с 5% и ще достигне до 45 хил. лв. (бруто) на годишна база. Това, от една страна, води до забавен растеж на сектора, но, от друга, ще принуди компаниите да инвестират в подобрение на производствените процеси и в допълнително квалифициране на кадрите си с цел увеличаване на ефективността и производителността", коментира Стамен Кочков.

И все пак 2016 г. е една идея по-добра от предходната. "Имаше известно успокояване на пазара откъм текучество и увеличение на заплатите", обясни Елена Маринова, президент на "Мусала софт".

"Напоследък сякаш и държавните институции "узряха" за тези промени. Например програми като "Професия програмист" вече са близо до реализация в горните класове на средните училища. В БАСКОМ работим и по други, доста по-мащабни проекти, които да променят цялостния модел на образование още от първи клас. Подобна е концепцията на проекта за прогресивно образование - първото такова училище беше открито в София през 2016 г., а броят им ще нараства постоянно през следващите години", коментира изпълнителният директор на "Луксофт България" Константин Конов.

Оптимистично напред

Въпреки препъникамъните IT бизнесът е оптимист - според БАСКОМ барометъра 70% от компаниите прогнозират увеличение на приходите в края на 2016 г., а едва 7% са на мнение, че ще има спадове.

За новата година секторът очаква ръстът да продължи. Това се дължи и на факта, че компаниите все повече се фокусират и специализират както в разработка на собствени продукти, така и към различни индустрии като автомобилна, интернет на нещата и големи данни.Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос"

"Хора се привличат със собствени разработки"

През 2016 г. бизнесът ни стана толкова голям, че вече може да се раздели на отделни направления - продукти, поддръжка и услуги. Като компания вече отиваме към водещите компании на този пазар и лека-полека в посока Европа. Следваме плана си. Изминалата година беше много важна, защото 2015 г. беше много успешна и успяхме да запазим темпото, което е трудна задача в толкова бързо растяща компания. Беше и година на реструктуриране. Започнахме да правим много повече проекти и продукти, отколкото чист аутсорсинг.

На пазара като цяло, за да можеш да привличаш хора, през следващите години ще е ключово да правиш собствени решения. Така си по-интересен за потенциални служители. В Барометъра на БАСКОМ излезе, че пазарът е пораснал много малко тази година и са назначени едва 900 нови хора, което - ако си помисля, е около 15%, назначени от "Булпрос".

В края на 2016 г. очаквам около 70 - 80% ръст в оборота. По план през тази година ще пораснем по-малко.


Елена Маринова, президент на "Мусала софт"

"Ще запазим ръста си от 25% годишно"

2016 беше година на растеж на броя на служителите ни до около 400 и на оборота до около 19 млн. лв. Започваме да навлизаме в нови технологични ниши заедно с клиентите ни и като част от изследователските ни проекти. В края на 2016 г. направихме и първото неорганично разрастване с присъединяването на екипа на русенската компания "Върбанов софт" към "Мусала софт".

Очакваме ръст на приходите и през 2017 г. Фокусираме се върху големи дългосрочни клиенти, диверсификацията без разпиляване и спечелените нови лога в портфолиото ни през 2016 г. са основа, върху която с добра степен на увереност можем да твърдим, че ще имаме силна нова година.

Планираме да продължим пътя си към 1000 служители през 2020 г., търсим разрастване както в текущите си локации, така и в нови. Очакваме оборотите ни да продължат да растат с около 25% годишно. Ще се развиваме в настоящите си сфери – ИТ, телеком, финанси, правителствени организации. Ще добавим и нови индустрии – например в индустрия 4.0. Технологично ще сме най-вече в горещите интеграция в облака, интернет на нещата, големи данни и подпомогната интелигентност.


Диана Стефанова, изпълнителен директор на "VMware България"

"Ще продължим да инвестираме в офиса си в България"

През 2016 г. се фокусирахме върху софтуерно дефинирания център за управление на данни, разработването на решения за управление на мобилни устройства, данни и приложения. Продължихме и с развитието на Центъра за професионални софтуерни услуги за интеграция, автоматизация и персонализирани решения в София, както и върху генерирането на приходи от професионални услуги за VMware.

Вярваме, че 2017 г. ще бъде успешна за бизнеса на компанията в България и в световен мащаб. И през тази година ще продължим да работим по стратегии за изграждане на портфолио от продукти, решения и услуги, генериращи приходи от 1 млрд. долара за VMware. Планираме инвестиция и в развитието на целия офис в България, увеличаване на броя специалисти и разработвани продукти от инженерите в българския екип.


Николай Любчев, маркетинг мениджър в "Ментормейт България"

"Планираме втори развоен офис в България"

През 2016 г. добавихме нови клиенти към портфолиото си, разширихме офисите във Варна, Пловдив, открихме нов офис в Русе и преместихме офиса ни в София в модерна и самостоятелна сграда. Наехме 122 души и оборотът, който очакваме да реализираме за 2016 г., е около 35 млн. лева, а печалбата 5.5 млн. Основното предизвикателство, което се налагаше да преодоляваме постоянно, е намирането на точния баланс между проектите, по които работим, и количеството на хората, които са нужни за това. Прогнозираме повишаване на приходите с около 20% и наемане на около 100 нови колеги.

Наемането на нови хора в софтуерния бранш в България определено не е лесно начинание. Когато обаче предоставяш на талантливите хора среда, в която имат възможност да работят с други знаещи и можещи хора, когато инвестираш в развитието им и в създаването на автентична фирмена култура, това не се оказва толкова голям проблем.

През 2017 г. очакваме да продължим да се развиваме и разрастваме. Стъпваме на нови пазари и стартираме нови инициативи. В началото на 2017 г. отваряме търговски офис във втория по големина град в Швеция - Гьотеборг. Плановете ни включват експанзия и увеличаване на клиентската ни база в Скандинавия, Европа и САЩ. Освен това планираме и отварянето на още един развоен офис в България или региона.


Константин Конов, изпълнителен директор на "Луксофт България"

"Ще растем в аутомотив сектора"

Изминалата 2016 г. като цяло беше добра за "Луксофт България". Компанията продължи да расте, оборотът ни е около 12 млн. долара. Основните предизвикателства бяха свързани с нестабилността на бизнеса на някои от основните ни клиенти през 2016 г., което се отрази и на нашите проекти, но успяхме да компенсираме с растеж в други сфери и като цяло компанията продължи възходящото си развитие. Очакваме и планираме да запазим тенденциите за растеж и през тази година, най-вече в областта на аутомотив софтуера, който е сред глобалните приоритети на "Луксофт". Добре е, че в България има силни традиции в тази сфера, което определено помага за развитието на компанията ни в страната.

Към края на 2016 г. служителите в "Луксофт България" са 210. През годината броят им се увеличи с 20% спрямо предходната, а за 2017 г. планираме този ръст да стигне около 40%, т.е. да го удвоим.


Игор Правицa, търговски директор, "IBM България"

"През 2017 г. ще се фокусираме върху IoT"

През 2016 г. внедрявахме решения за индустрии като финансови услуги, търговия на дребно и др. Например в "Технополис" с помощта на IBM беше внедрено уникално решение, което подобрява ефективността на онлайн търговията със 70%. Подобно решение въведохме и в "Практикер".

В световен мащаб, но и в България наблюдаваме мащабни трансформации - по-голяма свързаност и мобилност, където бизнес решенията задължително трябва да се базират на факти и дълбок анализ на наличните данни. През новата година клиентите ще продължават да търсят все повече подобен род решения.

И през 2017 г. ключови направления ще са интернет на нещата, облачните технологии, анализът на огромни обеми от данни в реално време, бързо разработване, тестване и внедряване на нови приложения и услуги, като разчитат на най-високо ниво на ИТ сигурност.

Информационните технологии са сред най-динамичните сектори в страната и за поредна година отбеляза двуцифрен ръст на приходите. Тенденцията ще се запази и през тази година, макар и малко да се забави. Освен положителния тренд ще се запази и негативната тенденция на все по-малкия брой новоназначени. Очакванията са през 2016 г. оборотът в софтуерния сектор да достигне почти 2 млрд. лв., пораствайки с 13%, и то при само 5% увеличение на заетите.

Продължаващото развитие на отрасъла се дължи основно на експортната ориентация на IT бизнеса. През 2015 г. почти 70% от приходите идват от продажба на продукти и услуги извън страната. През 2016 г. този дял е нараснал и ще премине границата на 1.5 млрд. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход