С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 2 яну 2017, 16:02, 13254 прочитания

Строителство: Двигател са частните инвестиции

През 2017 г. секторът ще разчита предимно на нови проекти за офиси, жилища, фабрики, хотели. Нагласите са и за повече инфраструктурни поръчки с еврофондове

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Най-големите строителни компании: Магистрално спускане

В унисон с целия сектор приходите на най-големите 30 дружества се свиват с 37%, а печалбите падат наполовина

23 авг 2017

В търсене на доходност от бизнес имоти

Наемите и процентът свободни площи в сектора са изключително стабилни през последните 10 години

13 яну 2017

Кабинетът отпусна 23 млн. лв. за авансово плащане за "Хемус"

Преди дни стана ясно, че фирми, свързвани с Делян Пеевски, ще строят отсечката между Ябланица и Боаза

11 яну 2017

Свободните офис площи към края на 2016 г. падат до 10%

Експертите от MBL|CBRE обаче очакват ръст в предлагането през настоящата година

11 яну 2017

Радим Пассер: Възвращаемостта от бизнес имотите ни в Чехия сега е 30-40%

Собственикът на Passerinvest Group пред "Капитал"

4 яну 2017

Стрoителство в подем

Увереноста у строителните предприемачи расте, а с нея и новите жилищни проекти в София

1 яну 2017

Старото не е модерно, но има потенциал

Апартаментите на вторичния пазар биха могли да се реализират, ако продавачите не завишават цените им

25 дек 2016

Жилищният пазар през 2017 г. ще продължи да бъде активен

Новите райони на интереса ще са булевардите "Черни връх", "Шипченски проход", кварталите "Бъкстон" и "Витоша"

20 дек 2016
Изминалата 2016 г. беше преходна между периода по европрограмите, което сви силно активността в строителния сектор. Освен това през февруари правителството спря няколко големи инфраструктурни проекта заради връзки на изпълнителите с депутата от ДПС Делян Пеевски. Това от своя страна донесе допълнително напрежение в сектора. Затова пък в строителството на бизнес и жилищни сгради започна раздвижване.

Нагласите за новата година са по-добри. "Очаквам 2017 г. да е по-добра за сектора, защото работим по новия програмен период", казва инж. Николай Станков, председател на управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ).


Когато се погледне анализът на Камара на строителите в България за 2016 г., става ясно защо гледат с надежда към следващата година. През миналата година организацията отчита спад от 28.2% при сградното строителство и 36.1% при инженерното. Но тъй като свиването беше очаквано, представители на строителния бранш са доволни от годината.

По данни на КСБ произведената продукция в строителния сектор до септември включително е показала изпълнени обекти за 7.4 млрд. лв. Анализът е показал и 3.5% спад в броя на обявените обществени поръчки към края на септември. Сключените договори по обявени търгове пак за същия период обаче бележат ръст от 3%, което води и до оптимистичните очаквания.

Инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на КСБ, очерта очакванията - около 2.5 млрд. лв. по търгове по европейски програми до края на програмния период (2022 г.). "Една голяма част от тях са по оперативна програма "Региони в растеж 2014 - 2020". По Програмата за развитие на селските райони стартираха две схеми, които са за малки и средни фирми, за изпълнение на инфраструктура. Тръгнаха част и от мерките за ВиК мрежите, но има още 9 области, които не са се консолидирали. Средствата по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са допълнителни", каза инж. Бойков.Предстоят големи проекти в жп инфраструктурата, финансирани от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Освен това се очаква Министерството на околната среда и водите да обяви поръчки за над 1 млрд. лв. в сектор "Води", а от Камарата на строителите потвърждават, че това е един от най-значимите фактори, които ще дърпат пазара нагоре. От бранша се надяват програмата за санирането да продължи и през новата година, като сега се очаква да бъде одобрен нов милиард за финансирането й.

При пътищата вероятно ще започне строежът на две отсечки от магистрала "Хемус", ще подължат две по "Струма" и вероятно един от тунелите преди Кресна. Няколко големи фирми ще продължат и вече възложените станции от третата линия на метрото.

В частния сектор се наблюдават увереност и оптимизъм. Оживлението в офис строителството и хотелите в столицата, както и в индустриалното строителството из страната през 2016 г. ще продължи и през новата година. "Пазарът на недвижимите имоти се раздвижи, жилищното строителство също. Очакваме тази тенденция да се запази", казва инж. Николай Станков.

Чуждестранните инвестиции са силен фактор, който раздвижва сектора. По информация на "Капитал" в момента текат търговете за строители на логистичния център на датската мебелна компания JYSK в Божурище, за подизпълнители на небостъргача при сградата Capital Fort - Sky Fort, в столицата, както и за проект на турския инвеститор Garanti Koza. През годината ще започне и строителството на хотел Hyatt. Нови сгради се очакват в района на околовръстното на "Младост", както и в "София тех парк".

Не липсват обаче рискове и притеснения. Политическата несигурност поставя под въпрос много от обществените поръчки, които дават 70-80% от бизнеса в сектора. Липсата на подготвени кадри пък вече е на всички нива. За да очертае очакванията, "Капитал" зададе няколко въпроса на представители на големи строителни компании.

1. Каква беше 2016 г. за строителния сектор и кои са факторите, които повлияха?

2. Кои са основните проекти, по които работихте през 2016 г.?

3. Какви са прогнозите ви за 2017 г.? Очакват ли се големи проекти? Какво ще повлияе на сектора през новата година?

Фотограф: Главболгарстрой

Калин Пешов, председател на управителния съвет на "Главболгарстрой":
Частните инвестиции ще продължат да растат


1. Oсновен фактор за състоянието на пазара е дупката, която се усети между двата програмни периода на европейските фондове. Добрата новина е, че тя донякъде беше компенсирана от раздвижване на частните инвестиции. Статистиката ясно показва стабилно увеличение на броя сключени сделки за покупка на жилища през последните две години. Вече се отчита и плавно покачване на цените, а оттам и на инвестиционната активност на предприемачите. Същата тенденция наблюдаваме и в сегмента на офис, логистични и производствени площи.

2. Годината беше предизвикателна. Намираме се в началото на новия програмен период на европейските фондове и ще отнеме време, преди да започне възлагане на по-големи обеми работа. В "Главболгарстрой" винаги сме се стремели да структурираме работата балансирано между частния и държавния сектор и продължаваме да спазваме тази линия. Тази година завършихме "Уни хоспитал" в Панагюрище, а в момента продължаваме да работим по реализацията на няколко обекта на частни инвеститори като втория етап от "Полиграфия бизнес център", разширение на съществуващо депо за фаялитов отпадък в медодобивния завод на "Аурубис България" .
Работим и върху няколко собствени инвестиционни проекта, които се продават добре. Планираме да започнем и нови през следващата година. Вярваме, че моментът е подходящ и че можем да предложим интересен за пазара продукт на достъпна цена. Разбира се, не мога да не спомена сред текущите ни проекти и лот 3.3 на автомагистрала "Струма", язовир "Пловдивци" и разширението на транзитния газопровод към Турция.
Нашата сила винаги са били средно големите и големите проекти в областта на високото строителство, инженерната инфраструктура и енергийните проекти, особено в част "Газоснабдяване", като плановете ни са да задържим лидерските си позиции в този сегмент. Продължаваме да развиваме собствената си технологична линия за производство на напрегнати и ненапрегнати стоманобетонови елементи, където преди повече от три години бяха въведени водещите в Европа технологии, като сме специализирали в проектирането, производството, транспортирането, и монтажа на сглобяем стоманобетон.

3. Не очаквам сътресения, напротив. Мисля, че през 2017 г. ще станем свидетели на запазване ръста на частните инвестиции в сектора. Няколко големи инвестиционни проекта, чиято реализация предстои да започне през идната година, са на масата за преговори в момента. В същото време плавно стартира и работата по проектите от новия програмен период. Гледаме с оптимизъм напред.

Фотограф: Мария Съботинова

Иво Трингов, изпълнителен директор на "Кордеел България":
Очаквам растежът да се запази през следващите години


1. Имаше изключително сериозно раздвижване в сравнение с предишните години. Като една от големите строителни фирми в България сме доста диверсифицирани. Не строим само жилищно строителство, магазини или само в столицата, или само обекти до 5 млн. лв., нямаме ограничения. Строим почти всичко и из цялата страна. Бих разделил раздвижването на няколко части - една голяма част идва от офисните сгради в София. Така след период от 4-5 години на пълен застой на офис строителството в София или в съвсем малки темпове в момента има поне 5-6 нови проекта. В същото време всички инвеститори бързат, за да могат в края на 2017 г. да започнат да отдават под наем.
Друга част от възстановяването е при производствените мощности в провинцията. Те могат да бъдат фабриката на "Язаки" в Димитровград, Palfinger в Червен бряг, магазин Praktiker в Пловдив - всичко това е индустриално строителство на частния пазар. През 2014 г. и 2015 г. такова не се наблюдаваше. Много повече строителен обем има и в областта на офисното строителство и обществените сгради и в областта на индустриалното строителство и в столицата, и извън нея.

2. В промишления сектор завършихме в Шумен завод за бойлери на Tesy и реконструкцията и новата зала на хотел "Рила" в Боровец. Изпълняваме последна фаза на огромния логистичен център на Lidl в Ямбол покрай магистралата. Имаме проект за нова фабрика на германската фирма Osram за осветителни тела. Много силен инвеститор, прекрасно потвърждение на думите ми, че има по-голямо търсене. Това е фирма, която си затваря част от производствените мощности в чужбина и идва в района на Пловдив.
Още два по-малки проекта имаме в района на Пловдив, които са белгийски инвеститори, с които ние като белгийска фирма имаме много добри взаимоотношения. Завършихме в Девня завод за фосфорни торове, пак белгийска фирма, "Технофос". Завършихме магазин Praktiker във Варна, проект за Actavis (наскоро придобита от израелската Teva Pharmaceuticals - бел. ред.). Работим и в индустриалната зона в Шумен. Там имаме няколко проекта, даже бяхме първите.
Сега строим производствена сграда за турската фирма Empay на принципа на пълния инженеринг.

3. За мен определено ще се задържи тази вълна, която съвпада с края на кризата и преоткриването на България като дестинация за чуждестранни инвестиции. Това е процес, който в следващите 5-6 години няма да се обърне. Дали ще е до следващата криза, до някакво насищане на пазара, или ако спрем да осигуряваме на тези бъдещи фабрики работна ръка или строителни мощности, не се знае. Но 2017 г. тенденцията ще бъде същата като 2016 г. и ще има още повече работа за строителите в частния сектор. Ние си вдигнахме оборота два пъти между 2015 г. и 2016 г. Няма да кажа, че 2017 г. ще го повишим още толкова, защото не е здравословно. Но при всички случаи ще вдигнем оборота. Очакваме хубава и стабилна година.

Фотограф: Георги Кожухаров

Валентин Каназирев, съосновател и управител на "Маркан":
Има добри условия положителната тенденция да продължи


1. Общо взето, пазарът се движи нагоре. Не знам дали защото се надува балон, или просто са нормални процеси. Строителството на хотелите Novotel и Ibis на бул. "Тодор Александров" е планирана инвестиция. Този проект, който е тук (Novotel на бул. "Цариградско шосе" - бел. ред.), го повтаряме абсолютно същия като играчи - инвеститорът е "Маркан", вече "Маркан холдинг", имаме договор с Accor, който се яви с двата бранда - Novotel и Ibis. Финансираща банка пак ще бъде Уникредит Булбанк. Единственият проблем в момента е, че има дискусия в НАГ и в общината на тема високи сгради. По тази причина проектът се бави, надяваме се в скоро време да тръгне.

3. Ако се запази тази тенденция на макрониво, нещата са добре за държавата. Има ръст на икономиката, ръст на заплатите, рекордно ниски нива на безработицата. От тази гледна точка нещата са добре. Предполагам, че догодина ще продължи същата тенденция. Винаги има едно "ако" с тази политическа ситуация, в която сме. Надявам се тя да не повлияе. Аз съм оптимист - колкото и шаблонно да звучи, с членството в ЕС най-вече имаме здрав фундамент, върху който да се гради.

Мисля, че последните две години средата е добра. За мен не е важно всяка година да има ръст и в обемите. Тази година, ако имаме 100 млн. лв. обем, догодина, ако нямаме 10% ръст или 5%, а са 2%, не е голяма трагедия. Има години с подобни обеми. Важното е проектите, които правим, да са рентабилни, да позволяват на компанията да се издържа.

Чудим се дали има вероятност да се повтори сценарият от 2005 - 2008 г., когато се надуваше балонът с жилищното и офисното строителство. Сега, от една страна, сякаш банките гледат по-професионално на нещата. От друга обаче, се явяват хора, които имат друг бизнес, акумулирали са средства и решават да инвестират в офис сгради. Това обаче води до опасността не всички проекти да са професионално подготвени и реализирани, тъй като са възложени от компании от съвсем различен бранш. Не знам дали в един момент, когато отново имаме пренасищане на пазара, тези офис сгради няма да останат празни.

Може да се получи отново това пренасищане и тогава пак ще има спад. Но поне засега според прогнозите на агенциите за недвижими имоти пазарът върви добре.

Има раздвижване [в строителството на хотели], да. Като излезе в публичното пространство, че градските хотели в София са добре, повечето инвеститори се насочват натам. Чува се за доста проекти в различни нива - три-, четири- и петзвездни. По мое мнение петзвездни хотели работят основно в бизнес сегмента, макар че напоследък се наблюдава тенденция да има туризъм в София, не знам доколко ще могат да поддържат тези по-високи ценови равнища за петзвездни. Тук бизнесът според мен е за четиризвездни и тризвездни хотели.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

20 ноември 2018г.
София хотел Балкан

capital.bg/banks

Шеста годишна конференция "Банките и бизнесът"Теми в програмата:


 • Банковият сектор през 2019 – приоритети и предизвикателства
 • Подготовка за банковия съюз и ERM 2 – какво е важно и какви ще са ефектите върху бизнеса
 • Тенденции при кредитирането - ще има ли промяна в цената на и какво ще е движението на лихвите
 • Нови възможности и програми за финансиране
 • Пазарът на необслужвани кредити
 • Иновации и технологични решения за по-висока ефективност на сектора​

Повече информация и програма: capital.bg/banks

Прочетете и това

Съдебен изпълнител продава имот на Ветко Арабаджиев в Емона до Черно море Съдебен изпълнител продава имот на Ветко Арабаджиев в Емона до Черно море

Длъжник е "Захарен комбинат - Пловдив" на издирвания бизнесмен

14 ное 2018, 1570 прочитания

Европейската комисия може да блокира сделката между Siemens и Alstom 1 Европейската комисия може да блокира сделката между Siemens и Alstom

Причината е, че новата компания би била доминираща на пазара на жп оборудване

14 ное 2018, 583 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Bitcoin премина 1000 долара за монета

През изминалата година цената на криптовалутата се е вдигнала със 125 процента

Следващото поколение блокчейн

Платформата с българско участие Aeternity разработва блокчейн инфраструктура, която да надгради bitcoin и ethereum

В ритъма на "Райхле"

Радослав Радев, управител на "Райхле и Де-Масари България пръдакшън", пред "Капитал"

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

Книга: Саймън Синек - "Лидерите винаги обядват последни"

Според Синек е важно един ръководител да избяга от статистиката

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 10.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Икономиките на ЕС и България се забавят, Brexit пред финал

Емисия

DAILY @7PM // 14.11.2018 Прочетете