Uber и Airbnb се разрастват и срещат все повече проблеми

Сблъсъците с регулаторите укротиха амбициите на лидерите на споделената икономика

Изпълнителният директор на Uber Травис Каланик промени сериозно реториката си през 2016 г.
Изпълнителният директор на Uber Травис Каланик промени сериозно реториката си през 2016 г.    ©  Danish Siddiqui
Изпълнителният директор на Uber Травис Каланик промени сериозно реториката си през 2016 г.
Изпълнителният директор на Uber Травис Каланик промени сериозно реториката си през 2016 г.    ©  Danish Siddiqui
"Регулаторите и законодателите в различните държави знаят, че промените в бизнес моделите вече не могат да бъдат игнорирани. Uber и Airbnb са вече прекалено големи и силни."

Майкъл Дробак, Akin Gump.

В началото на миналата година прогресът на най-големите стартъпи в Силициевата долина - Uber и Airbnb, изглеждаше като безкраен. Сега, година по-късно, всичко в компаниите за споделена икономика е различно, пише в свой анализ Financial Times. За начало, двете вече не са смятани за малки стартъп компании, а за вече изградени такива. Макар предлагането им на борсата все още да е под въпрос, Uber в момента се оценява на близо 70 млрд. долара, а Airbnb - на 30 млрд.

Двете фирми обаче се срещат с все повече проблеми - докато платформите искат да правят всекидневни иновации, регулаторните органи не са съгласни да поддържат тяхното високо темпо. Същите са настроенията и в традиционната им конкуренция, сред които са таксиметровите компании и хотелиерите.

Общото са регулаторите

Uber и Airbnb имат няколко сходни черти. Първата е, че и двете се разглеждат като носители на промяната и като огромна заплаха за традиционните компании в секторите. Двете също така се срещнаха бързо с реалността, включително и в България, където Uber беше забранена като услуга заради лобито на таксиметровите фирми. Регулаторните органи все още смятат споделената икономика за опасност, макар посланията на Европейската комисия и знаците от САЩ и Китай да показват, че те ще бъдат приети в големите държави, макар и на по-ниски обороти.

"Регулаторите и законодателите в различните държави знаят, че промените в бизнес моделите вече не могат да бъдат игнорирани. Uber и Airbnb са вече прекалено големи и силни", коментира Майкъл Дробак, технологичен лобист във Вашингтон от правната фирма Akin Gump. "Сега, вместо представителите на компанията да молят да бъдат включени в дебатите, те са канени на тях." Действително през изминалата година двете компании започнаха много по-активно да работят и да разговорят с регулаторните органи. За съжаление обаче не може да се говори за големи успехи. Разговорите по-скоро бяха съпътствани от смесени резултати и множество течащи и в момента дела.

Допуснахме грешки

Uber все повече се държи не като енергична млада компания, а като по-умерена такава. Изпълнителният директор Травис Каланик, който традиционно се отличава със своите дръзки изказвания, започна да се държи по различен начин през годината. "Не успяхме да направим всичко перфектно", каза той на конференция през октомври. "Допуснахме много грешки." Допускането на грешки обаче изглежда неминуемо - Uber се разраства не само като капиталови вложения, но и като диверсификация на бизнеса. Докато споделените пътувания остават основен център на компанията, в същото време тя работи и по своите доставки на храна, разработването на автономни автомобили и други странични проекти. Всичко това доведе до безброй дела в различни градове, щати и държави.

Още компромиси от Airbnb

Airbnb ще загуби повече от 400 млн. долара от бизнеса си в Лондон през тази година, след като компанията официално прие политиката си да не допуска потребителите да отдават свои жилища за повече от 90 дни в годината. Това е една от мерките, които тя се съгласи да приеме, за да удовлетвори желанията на регулаторите. Лондон, подобно на много други градове в Европа и САЩ, се притеснява, че Airbnb дава възможност на своите потребители на практика да имат свой хотелиерски бизнес, без да плащат данъци. Очаква се идната година да бъде тежка за Airbnb, докато компанията се опитва да разреши делата си в големите градове в САЩ и Европа, сред които Берлин, Ню Йорк и Барселона.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България