Потъването на строителя "Понс"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Потъването на строителя "Понс"

Потъването на строителя "Понс"

Средноголямата строителна фирма "Понсстройинженеринг" е обградена от кредитори и искове за фалит

Мила Чернева
49382 прочитания

© Цветелина Белутова


- Най-големият заемодател на компанията - държавната ББР, й назначи управител заради просрочени задължения.

- Фирмата изпълнява големи поръчки в общините във водния сектор, но все повече възложители започват да прекъсват договорите си с нея заради неизпълнение.

Един от средноголемите играчи в строителния сектор е на прага на несъстоятелност, става ясно от публичните регистри и източници от сектора. Преди няколко седмици най-големият кредитор на "Понсстройинженеринг" - държавната Българска банка за развитие (ББР), е назначила нов управител на дружеството - Михаил Антонов. Не е ясно дали това ще бъде последвано от смяна на собствеността на фирмата, която е заложена пред банката, или от влизане в несъстоятелност. Случващото се обаче говори за огромните, досега премълчавани проблеми на "Понсстройинженеринг".

Срещу компанията, която е известна като близка до кръгове от БСП, бившия президент Георги Първанов и бившия премиер Пламен Орешарски, се водят много дела от други фирми за неплащане и неизпълнение на задължения. "Понсстрой" не е изпълнявала задълженията си по договори за обществени поръчки с няколко общини в страната като Видин, Враца и Ямбол. Това не попречи на ББР да налива в нея средства години наред, които сега ще трябва да си върне. Очевидно нещо е накарало държавната банка изведнъж да реши, че сегашното управление на "Понсстрой" няма възможност или желание да обслужва милионните си кредити и да задейства особения си залог.

Под крилото на държавата

Поводът за влизането на ББР в "Понсстройинженеринг" най-вероятно е предявяване на искане за усвояване на банкови гаранции от две фирми в началото на ноември 2016 г. Едната е "Хъс" - Пловдив, а другата - "Златна Панега цимент". Двете искат гаранции на стойност малко над 900 хил. лв., които са дадени именно от ББР.

Според финансовия отчет за 2015 г. "Понсстройинженеринг" има дългосрочни банкови заеми от 29 млн. лв. В регистрите се вижда още, че оборотът на фирмата е бил около 45 млн. лв., а материалните активи на компанията са общо 10 млн. лв. Печалбата на дружеството за годината е ниска - около 87 хил. лв., като е спаднала близо четири пъти спрямо 2014 г.

Дълговете на компанията обаче растат за разлика от резултатите от последните години. От 2016 г. има нов анекс към един от договорите с ББР - този път кредитът е за още 9.5 млн. лв., става ясно от вписаното обезпечение. Така общите дългове към банки към 2016 г. са над 38 млн. лв. (вероятно всички към ББР, тъй като всички други банки отдавна са заличили обезпеченията си). Сумата на кредитите не е малка за фирма с оборот 45 млн. лв.

В чакане на несъстоятелността

Освен с много задължения срещу дружеството има голям брой искове и дела. В момента поне 20 фирми водят дела срещу дружеството.

В Софийския градски съд (СГС) има десетки висящи и приключили дела срещу "Понсстройинженeринг" от фирми - кредитори на дружеството. Има и няколко молби за откриване на производство по несъстоятелност, които са спрени до приключване на делото, образувано по най-ранно подадената от тях. По нея кредитор е дружеството "Сакар-Гранит", а процесът е насрочен за края на февруари. В края на октомври молба за откриване на производство по несъстоятелност е подала и фирмата "Кредо Г-4", която е кредитор на друго дружество от групата "Понс холдинг". Процесът все още не е насрочен.

С това проблемите на "Понсстройинженеринг" не свършват. Според справка от 31 октомври миналата година дружеството има публични задължения 1.9 млн. лв. към НАП. Видно от имотния регистър, териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" - София, е наложила възбрана върху имот в Бургас на "Понс холдинг", който е свързан с "Понсстройинженеринг" и съдлъжник. На 5 декември НАП е писала и запор върху имущество на "Понс холдинг" в Централния регистър на особените залози.

Освен това собственикът на дружеството, Милко Милков, е подсъдим по дело за данъчни престъпления заедно с осъдения за ръководител на престъпна група за разпространение на наркотици Златомир Иванов-Баретата. Двамата бяха обвинени като ръководители на организирана престъпна група, която е източила 5.5 млн. лв. ДДС. Делото се разглежда в специализирания наказателен съд и по него все още няма излязло решение. "Капитал" се свърза с Милков, за да попита за финансовото състояние и настоящата собственост на компанията, но той не е в България и обеща да отговори на въпросите след излизането на броя.

Потърсихме и адвокат Мариела Суанска, която представлява компанията пред Търговския регистър, но тя изненадващо отрече да има общо с "Понсстрой холдинг" (Суанска е била част от листата на "Движение 21", чийто водач Татяна Дончева представляваше Милков по наказателни дела).

Защо състоянието на "Понс" е важно

"Понсстройинженеринг" е важна фирма в строителния отрасъл. За връзките й говори фактът, че беше част от малкия елитен клуб на избрани да строят "Южен поток". Тя е печелила не една и две обществени поръчки, като някои от най-значимите са т.нар водни проекти за пречиствателни станции и водопроводни мрежи. Това значи, че влошаването на състоянието й заплашва доста проекти.

Някои от общините вече започнаха да прекратяват договорите си. Такъв е казусът с Видин. Там избраният изпълнител е обединение "Понс – Вабаг – Еко Видин 2013", а участието на "Понсстройинженеринг" е 52%. Другите участници са австрийското "Фа Тех Вабаг" (45%) и "Еко проект 2000". Договорът с консорциума е от 30 юли 2013 г. и е подписан от бившия кмет на Видин Герго Гергов, а първата копка на пречиствателната станция е направена през 2014 г. До миналата година обаче са завършени едва 20.33% от предмета на договора.

Настоящият кмет инж. Огнян Ценков сподели пред "Капитал", че въпреки удълженията, които са успели да издействат, проектът не е бил дори близо до завършване и затова договорът е бил прекратен през март 2016 г. "Имаше категорично забавяне в изпълнението, при положение че беше приключил програмният период (проектът беше прехвърлен от стария в новия програмен период - бел. ред.). Той беше удължен до 2015 г. и до този срок проектът не беше изпълнен", обяснява Ценков. Въпреки че са проведени "добронамерени срещи", договорните отношения все пак са нарушени.

Да се отървеш от "Понсстройинженеринг" обаче се оказва не толкова лесно. С 2.1 млн. лв. от парите за поръчката се купува оборудване, което е необходимо за функционирането на пречиствателната станция. Фирмите обаче го задържат и не го предоставят на общината въпреки разговорите по темата. "Поеха ангажимент да ни прехвърлят оборудване до 30 декември 2015 г., а не го направиха", обяснява инж. Ценков. Кметът на Видин допълни, че в момента се подготвя иск към арбитражен съд срещу консорциума, а новата обществена поръчка за довършване на проекта ще бъде пусната съвсем скоро.

Според източници на "Капитал" е възможно прекратяване на договорите да се случи и по други водни проекти като тези във Враца и Ямбол. Във Враца става въпрос за втори етап на реконструкция на водопроводната мрежа и удължаване на канализационната мрежа, като договорът с "Понсстройинженеринг" като самостоятелен изпълнител е сключен през август 2012 г. Въпреки че проектът е трябвало да бъде приключен за 16 месеца, той все още не е завършен.

Проектирането и изграждането на пречиствателната станция в Ямбол, започнато през 2012 г., също е сред критично забавените водни проекти, а общото с предишните два е именно участието на "Понсстройинженеринг". Изпълнител на обекта е ДЗЗД "Консорциум Ямбол 2013-ПСОВ" с водещ партньор "Понсстройинженеринг" (82%), а останалите участници са "Простриймгруп" (15%) и "Уотър Енвайло проджект" (3%). Договорът с тях е за над 35.1 млн. лв. без ДДС.

"Капитал" не успя да се свърже с кмета на Враца до редакционното приключване на броя, за да уточни дали договорите ще бъдат прекратени. От община Ямбол обясниха пред "Капитал", че в момента тече анализ на цялостната ситуация на договорните отношения, затова не могат да дадат категоричен отговор.

Кои са "Понсстройинженеринг"

Дружеството е регистрирано през 2005 г. като част от "Понс холдинг". Мажоритарен собственик е бургаският бизнесмен Милко Милков, който се смята за близък до БСП. В края на 2015 г. той прехвърля акциите си на Михаил Лазаров, но за кратко - година по-късно Милков отново става едноличен собственик.

В класацията на "Капитал" К100 фирмата попада на 30-о място сред строителните дружества за 2015 г., като през 2014 г. е била на 27-о. Освен за водни проекти фирмата беше избрана и да строи сградата на ББР през септември 2014 г., като за целта не беше обявена обществена поръчка, а бяха изпратени покани до 12 фирми.

"Понсстройинженеринг" е била сред избраните фирми за строежа на "Южен поток", като е имала и малко участие в работите по оградата по границата.

Кого кредитира ББР

Българската банка за развитие е предназначена да финансира малкия и средния бизнес в България. Въпреки това тя доста често отпуска кредити именно на големи играчи като свързани с Делян Пеевски строителни и цигарени компании и Георги Гергов. Според данни от ноември 2016 г., предоставени от финансовия министър Владислав Горанов в отговор на питане от депутатите Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, кредитният портфейл на ББР е:

- към големи компании - 27 кредита на стойност 253 млн. лв.

- към средни предприятия - 87 на стойност 236 млн. лв.

- към малки и микропредприятия - 177 млн. лв.

По темата работи и Росен Босев

- Най-големият заемодател на компанията - държавната ББР, й назначи управител заради просрочени задължения.

- Фирмата изпълнява големи поръчки в общините във водния сектор, но все повече възложители започват да прекъсват договорите си с нея заради неизпълнение.

Един от средноголемите играчи в строителния сектор е на прага на несъстоятелност, става ясно от публичните регистри и източници от сектора. Преди няколко седмици най-големият кредитор на "Понсстройинженеринг" - държавната Българска банка за развитие (ББР), е назначила нов управител на дружеството - Михаил Антонов. Не е ясно дали това ще бъде последвано от смяна на собствеността на фирмата, която е заложена пред банката, или от влизане в несъстоятелност. Случващото се обаче говори за огромните, досега премълчавани проблеми на "Понсстройинженеринг".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • emilm13

  Не е нито първата, нито последната ченгеджийска фалирала фирма! Тези фирми не са създадени, за да работят, а за да точат бюджети (държавни и общински). Ще се регистрират нови фирми - чисти и неопетнени!

 • 2
  vaskoangelov avatar :-(
  vaskoangelov

  комунист = крадец и далавераджия.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "emilm13":

  Именно. Това са SPV-та за капитализация на участието във властта. Получили при "коалиционните договорки" шефско място в някоя данъчна дирекция - SPV-то идва да източи 5,5 милиона ДДС. Имат "политическа тежест" 10% в ББР - значи пращат SPV-то да изтегли необезпечен кредит за 10% от собствения капитал на банката и да го отнесе в партийната каса или към партийния олигарх, който е спонсорирал предизборната кампания. И ако БСП с 15% от депутатските места е класирала тоя, още Гергов, Спарки и още няколо, на които забравих имената, то какво да говорим за ГЕРБ и ДПС. Затова и като хващат директор в банката с яхта в Панамагейт (предвид на генезиса на политическата класа у нас, едва ли плава ей така, без товар от пакети, увити в скоч), накрая не се случва нищо.

 • 4
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  ББР беше създадена от съсела (разбойник, направил много злини на България и избягал в Брюксел), с една единствена цел - да финансира остатъците от фирмите създадени от Луканов, но не успели да се впишат в схеми за окрупняване на грабежа на България. Та тези фирми по него време (2008) вече издишаха и имаха нужда от финансов ресурс. Фискалния резерв тогава беше 12 000 000 000 лева и създаването на банката се случи без проблем. Според мен тази банка е една съвсем излишна структура, която поради характера на собственост не работи ефективно и прибира като обезпечения по раздадените кредити, обикновено кухи активи. А отскоро имам информация, че пълни и партийни каси.

 • 5
  Bramasole avatar :-|
  Bramasole

  Една изключително неморална, нечистоплътна и недостойна личност е Милко Понса. Интерес представлява дейността на много от фирмите от "Понс холдинг", но не вярвам някой да има куража да ги разследва. Освен известни личности, свързани с БСП, в голяма степен години наред той има и подкрепата на Доган и Пеевски.

 • 6
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Поредната червена фирма затънала поради кражби и некадърност. Комунистите ги бива само да крадат чуждите пари, за бизнес не стават. Доказано милиони пъти.

 • 7
  indiana avatar :-|
  Индиана

  Фирма на червените шумкари завлякла милиони ? Нищо ново - те през 1996 завлякоха половината банки в България в бездната. Едно поколение мина вече и не се помни.

 • 8
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  До коментар [#1] от "emilm13":


  До коментар [#2] от "vaskoangelov":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "Uprsport":

  Абсолютно! Нищо не пречи държавата да направи партньорство с частни банки и да осигури ресурс на малки компании с преференциални условия!

 • 10
  mr.crc avatar :-|
  mr. wonderworld.

  До коментар [#5] от "Bramasole":

  Най- близък е с Татяна Дончева и бившата кметица на Смолян Дора Янкова, после станала депутат от БСП.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK