Големият проблем с лютеницата

Проучването на "Активни потребители" сред 12 търговски марки показва, че основната вредна съставка е многото захар, не олеамидът

Вероятно вече сте чули, че лютеницата е пълна с наркотици. И сте се позабавлявали с това "откритие". То, разбира се, не е вярно. При изследване на 12 марки лютеница "Активни потребители" са открили в тази на "Идеал продукт" - Перущица, олеамид – амидно производно на мастна киселина, съдържаща се в зехтина. То не е наркотично вещество и още не е ясно дали се съдържа само в една партида на компанията или е системен проблем, но това ще бъде установено (виж карето).

В цялата тази суматоха обаче остана скрит другият, по-голям и валиден за всички компании проблем - неприемливо големите количества захар в лютеницата в магазините. Това показва сравнителен тест, проведен от "Активни потребители" на 12 индустриални продукта и 3 домашни. Пробите за изпитване са закупени в София от големи търговски вериги през август 2016 г., а домашните предложения са набавени от частни лица от три различни региона на България, уточняват от неправителствената организация. Продуктите са без картофено или тиквено пюре, но с нишесте (виж графиките).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 20

    От статията оставам с впечатление, че разликата между лютениците и мармалада почти е изчезнала....

    Нередност?
  • 2
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 6

    До коментар [#1] от "kratun.ko":

    Долу горе е така. От години не купувам такава лютеница просто защото не ми харесва на вкус. Купувам от пазара домашно приготвена, като понякога стимулирам производителя, като му заплащам двойно, за да може и следващата година пак да произведе.
    Според мен в България няма индустриален производител, който да прави истинска лютеница, колкото и добри и качествени да са му зеленчуците.

    Нередност?
  • 3
    ijj avatar :-?
    ijj
    • + 7

    "Този стандарт не е добър, защото е много либерален по отношение на допустимото количество захар (до 16%) и нишесте"

    Любопитно е какво е съдържанието на захари в някои плодове:

    Ябълки: 13%
    Банани: 15%
    Вишни: 8%
    Череши: 15%
    Кайсии: 9%
    Боровинки: 7%
    Фурми: 64%

    Т.е. с тази норма за съдържание на захари до 16% лютеницата прилича на бананите и черешите.

    Данните са от:
    http://thepaleodiet.com/fruits-and-sugars/
    Там има и разделени данни за фруктоза, захароза и глюкоза.

    Нередност?
  • ISTORIK
    • - 1
    • + 5

    Лютеницата според българския псевдо "стандарт" е сладкарско изделие! Търсете я вече не в магазините, а - в сладкарниците!

    За съжаление, лютениците за диабетици (тоест - без допълнително вложена захар) са двойно по-скъпи от сладките лютеници.

    Май ще сменяме лютеницата с мармалад от шипки, макар, че и него развалиха - добавят му мармалад от моркови и ябълки.

    Сегашните мармалади и лютеници мармалади и лютеници ли са?!... Ех, какви мармалади и лютеници имаше едно време...

    Нередност?
  • 5
    istorik avatar :-?
    ISTORIK
    • - 1
    • + 1

    Ето рецепта за домашна лютеница!

    http://www.dnevnik.bg/za_baven_jivot/2016/09/22/2830644_nito_edna_ljutenica_ne_e_kato_moiata_ljutenica/

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Не купувам никакви зеленчукови консерви - противен вкус на висока цена. Много ми се ще да се включи в темата някой производител на български консерви и да се заяви гордо като такъв.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    И все пак увеличената захар надали прави продукта по евтин - в крайна сметка едва ли е по-изгодно да бухаш захар на поразия за грамаж. Това, че лютеницата е вредна, не води автоматично до по-ниски цени.

    Нередност?
  • 8
    nye avatar :-|
    nye

    [quote#3:"ijj"]Т.е. с тази норма за съдържание на захари до 16% лютеницата прилича на бананите и черешите. [/quote]

    Чушките и доматите са плодове (ботанически), и въпреки че 16% изглежда малко позавишено, чушковото и доматеното пюре дори без добавяне на допълнителна захар са доста сладки (и двата зеленчука съдържат около 2.5% в сурово състояние). Това не е толкова чуден ефект като се има предвид, че лютеницата (поне който е правил, знае) се вари за да се изпари водата и да се сгъсти, но захарта не се изпарява заедно с водата. Така че захарно съдържание над 10% не би ме учудило особено и в домашните лютеници. Освен това дори в домашни условия се добавя захар за консервант и за да притъпи киселия вкус на доматите.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал