С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 6 яну 2017, 17:57, 32732 прочитания

Големият проблем с лютеницата

Проучването на "Активни потребители" сред 12 търговски марки показва, че основната вредна съставка е многото захар, не олеамидът

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Вероятно вече сте чули, че лютеницата е пълна с наркотици. И сте се позабавлявали с това "откритие". То, разбира се, не е вярно. При изследване на 12 марки лютеница "Активни потребители" са открили в тази на "Идеал продукт" - Перущица, олеамид – амидно производно на мастна киселина, съдържаща се в зехтина. То не е наркотично вещество и още не е ясно дали се съдържа само в една партида на компанията или е системен проблем, но това ще бъде установено (виж карето).

В цялата тази суматоха обаче остана скрит другият, по-голям и валиден за всички компании проблем - неприемливо големите количества захар в лютеницата в магазините. Това показва сравнителен тест, проведен от "Активни потребители" на 12 индустриални продукта и 3 домашни. Пробите за изпитване са закупени в София от големи търговски вериги през август 2016 г., а домашните предложения са набавени от частни лица от три различни региона на България, уточняват от неправителствената организация. Продуктите са без картофено или тиквено пюре, но с нишесте (виж графиките).


Захар и нишесте

Според информацията, декларирана на етикетите, само четири от изследваните 12 марки са произведени съгласно браншовия стандарт за лютеница. "Въпреки това тези търговски марки се различават съществено от домашната лютеница и в тях се установяват големи количества добавени захари и нишесте", отчитат от "Активни потребители".

"Този стандарт не е добър, защото е много либерален по отношение на допустимото количество захар (до 16%) и нишесте", коментира за "Капитал" Богомил Николов, председател на "Активни потребители". Според него този стандарт приближава лютеницата към сладкарските изделия и я отдалечава от традиционната храна на българите.



В индустриалните лютеници има с 50% повече въглехидрати, показва сравнителният тест. Нещо повече, при половината изследвани марки измереното количество въглехидрати се разминава с повече от 20% от обявеното. Най-голямо е разминаването при лютеницата "Идеал" – 17.3% при 8.8%, посочени на етикета, съобщават от "Активни потребители". Максимумът (21.3%) е измерен при рекламирания като детски продукт на "Олинеза", отчита сравнителният тест.

Проучването показва още, че индустриалните лютеници съдържат средно 11.5% прости захари, докато при домашните е 8%. Най-високата измерена стойност е 15.9% при продукт на "Олинеза", посочват от "Активни потребители".

Наличие на големи количества прости захари е открито и в рекламираните като детски четири марки - само при тях средното съдържание е 12.2%.

Най-много картофено и/или царевично нишесте е добавено в продуктите на "Идеал" (5.4%) и "Малечко" (5.2%) - детската марка на "Консервинвест", отчита проучването. Браншовият стандарт позволява прибавяне на до 2.5% нишесте, което е изпълнено само при три от 12 марки, отчитат от "Активни потребители".

Без пюре

Във всички изследвани продукти е вложено слънчогледово олио, а не "индустриално" масло от рапица, каквито подозрения съществували, показва проверката. Изследването опровергава и друг мит – че "производителите заместват доматите и чушките с пюре от тикви и картофи, които са по-евтини". Проверката по този показател се оказала по-трудна, защото "липсва аналитичен метод, чрез който да се откриват тикви и картофи в лютеница. Наложи се лабораторията да разработи напълно нова генетична процедура", съобщават от "Активни потребители". Резултатите показват отсъствие на картофено или тиквено пюре в изпитваните лютеници. Според "Активни потребители" обаче все пак има "известни съмнения, защото достоверността на този нов метод е около 90%".

Друга добра новина е, че в подложените на тестване индустриалните лютеници не са открити синтетични оцветители.

Съдържание на вода, белтъци и сол

Измереното съдържание на вода в индустриалната лютеница е 72%, а при домашните – 73%, отчита проверката. Няма значими разминавания между декларираното от производителите и реално измерено съдържание на мазнини в продуктите. Усреднено при индустриалните лютеници олиото е 6%, а при домашните – 9.9%.

В седем от 12 изследвани марки декларираното на етикета съдържание на белтъци се разминава с повече от ±20% от стойностите, показани при теста. Най-голямо е несъответствието при марките "Идеал" и "DIBSI", посочват от "Активни потребители".

Усреднено при индустриалните лютеници съдържанието на белтък е 2%, а при домашните е 2.4%. "От това следва, че производителите най-вероятно не са измервали лабораторно съдържанието на белтък, а просто са написали на етикетите теоретични стойности. И че по-високото с 20% съдържание на белтък в домашно направените продукти е следствие от влагането на повече чушки и домати за сметка на други по-евтини заместители като нишесте", коментират от потребителската организация.

Индустриалните лютеници съдържат средно 1.5% сол (около 7-8 грама в буркан от 500 гр.), показва проучването. Браншовият стандарт за лютеница на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци допуска влагане до 1.7%, а общо препоръчителната дневна доза за прием на сол е 5-6 гр. за възрастен, посочват авторите на изследването.
Лютеницата с олеамид

Проучването на "Активни потребители" открило странна добавка в една марка лютеница. След два месеца анализи в български и чуждестранни лаборатории (в Германия и Белгия) неизвестното вещество било идентифицирано. Става въпрос за олеамид – амидно производно на мастна киселина, съдържаща се в зехтина, посочват от неправителствената организация. В изтекли коментари и съобщения се твърдеше, че веществото е наркотично.

"В микроколичества олеамид се среща в човешкото тяло, но при по-големи концентрации е биологично активно съединение. Той има силно изразено действие на седатив, т.е. действа като приспивателно. Олеамидът не е разрешен за употреба в хранителната индустрия, но се използва в химическата, като лубрикант и добавка за пластмаси. Как може да е попаднал в лютеницата засега не е известно. Освен това не се знае дали се съдържа само в една партида на конкретната търговска марка или замърсяването е системно", отбелязват от "Активни потребители".

"Веществото олеамид е открито в лютеница, произвеждана от фирма "Идеал продукт" - Перущица, уточни за "Капитал" Богомил Николов. И добави: "На 22 декември 2016 подадохме сигнал до районната прокуратура и до Агенцията по безопасност на храните. Досега нямаме никакъв отговор, никаква комуникация. А с агенцията сме нормативни съюзници".

Междувременно от Агенцията по безопасност на храните изпратиха прессъобщение, в което не се посочва името на производителя, но се казва, че е извършена проверка. "Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните", се уточнява в прессъобщението. От агенцията посочват също, че олеамидът "може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин". "Категорично олеамидът не фигурира като наркотично вещество. Категорично олеамидът не влияе на нервната система", твърдят от Агенцията по безопасност на храните.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


  • Нови технологии и дигитализация
  • Тенденции в ритейл маркетинга
  • Клиентско поведение и преживяване
  • Устойчива и екологична търговия
  • Синергия между физическите и онлайн магазини
  • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Седмични новини за енергетика Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

18 окт 2019, 500 прочитания

Новите инженери на "Бош" 1 Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

18 окт 2019, 1268 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Да съживиш холограма

Виртуална реалност

Още от Капитал
Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Лесният паник бутон на гетата

В ромската "Надежда" в Сливен почти всички са във фейсбук, а евангелски църкви заместват държавата срещу 10% "плосък данък"

Нобел за икономика: Как да се правят ефективни реформи

Тазгодишните лауреати намират начин да използват полеви изследвания, за да избегнат политиките тип "проба-грешка"

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

Спорният Петер Хандке

Нобеловата награда за литература за 2019 г. предизвика възмущение и полемика относно ролята на писателя

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10