Производителят на Nutella се обяви в защита на палмовото масло
Кампанията на италианската Ferrero идва след проучване, според което отделяно при рафинирането на суровината вещество може да повиши риска от развитие на ракови заболявания


Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Италианският производител на шоколадови изделия Ferrero започна кампания в подкрепа на бойкотираното от други хранителни компании в страната палмово масло, предава Reuters. Повод за това стана проучване на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), според което съставката може да носи риск от развитие на ракови заболявания. Ferrero използва палмово масло в производството на водещия си продукт – Nutella, който носи около една пета от продажбите й. В специална рекламна кампания от дружеството уверяват обществеността, че популярният течен шоколад с лешници е безопасен.
От дружеството посочват, че Nutella разчита на палмовото масло за меката си текстура и срока си на съхранение. Други заместители, като например слънчогледово масло, биха променили характеристиките на продукта, твърдят от Ferrero.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
9 коментара
Доказано е, че употребата на високохидрогенизирани мазнини е сравнително токсично и вредно за организма, тъй като се променя структурата на самата мазнина. За съжаление тази вредна мазнина е евтина и се използва почти навсякъде!
Кофти, щом са опрели до 45$ на тон суровина...
Отдавна започнахме да избягваме храни с палмово масло, включително Нутела, която иначе много обичахме преди това.
Откакто у нас я внасят от Полша, не я купувам. Кофти вкус, нищо общо с "оригинала".
Бая дървета заминаха заради тая гадост, която е по-скоро мазнина със захар и малко какао плюс лешници.
Ако няма търсене, няма да има и предлагане. Но народът прост... яде захар и мазнина, после се детоксикира...
Абе ситига сме яли тези гадости. Зъби не останаха здрави, ама българите муат вафли и подобни красоти и после защо болни и без зъби. Че и захранват децата си с такива неща. В самата Италия не съм виждал италианци да ядат това нещо
До коментар [#5] от "Ksharp":
Наскоро писаха, че една трета от световния добив на лешници отива за тях.
Много мазане на филии пада...
И аз съм забелязъл, че полската не е същата на вкус като италианската или пък правената за продажба в Холандия или другаде.
До коментар [#5] от "Ksharp":
Още повече, че Нутела поне влага цели 10% полезни вещества - какао, лешници и "само" 90% джънк...Наскоро се загледах в етикета на подобен продукт в магазин на една от големите вериги - какаото и лешниците бяха общо около 5%...Микеле Фереро "изобретява" Нутела след края на Втората световна война като евтин заместител на шоколада в оскъдните следвоенни години. Предполагам, че Нутела не е била част от неговото меню - със състояние над 20 млрд. евро (2014 г.)вероятно се е хранел с по-качествени храни.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.