С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
9 12 яну 2017, 10:21, 24354 прочитания

Производителят на Nutella се обяви в защита на палмовото масло

Кампанията на италианската Ferrero идва след проучване, според което отделяно при рафинирането на суровината вещество може да повиши риска от развитие на ракови заболявания

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Италианският производител на шоколадови изделия Ferrero започна кампания в подкрепа на бойкотираното от други хранителни компании в страната палмово масло, предава Reuters. Повод за това стана проучване на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), според което съставката може да носи риск от развитие на ракови заболявания. Ferrero използва палмово масло в производството на водещия си продукт – Nutella, който носи около една пета от продажбите й. В специална рекламна кампания от дружеството уверяват обществеността, че популярният течен шоколад с лешници е безопасен.

От дружеството посочват, че Nutella разчита на палмовото масло за меката си текстура и срока си на съхранение. Други заместители, като например слънчогледово масло, биха променили характеристиките на продукта, твърдят от Ferrero.


"Произвеждането на Nutella без палмово масло би създало по-нискокачествен заместител на истинския продукт, би било крачка назад", коментира пред Reuters Винченцо Тапела, който е мениджър покупки в компанията. Той участва в излъчвана през последните три месеца в Италия телевизионна реклама, която стана обект на критики от страна на някои политици, отбелязва агенцията.

Икономически ефект

Замяната на палмовото масло с друга съставка би оказало и икономически ефект върху производителя, тъй като то е най-евтиното растително масло – един тон от него струва около 800 долара в сравнение с 845 долара за тон слънчогледово масло и 920 долара за тон масло от рапица, което също е възможен заместител.



Ferrero използва около 185 хил. тона палмово масло годишно, което означава, че заменянето му с някоя от тези алтернативи, би повишило разходите на компанията с 8-22 млн. долара годишно при настоящите цени. От дружеството са отказали да коментират тези изчисления, съобщава Reuters.

Потенциален риск

През май 2016 г. Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) обяви, че при рафинирането на палмовото масло при температури над 200°C се отделят повече от технологичния замърсител глицидил естер (GE) в сравнение с други растителни масла. Институцията обаче не препоръча на потребителите да спрат приемането на палмово масло и посочи, че са необходими допълнителни проучвания, за да се оцени равнището на риска.

EFSA няма регулаторни правомощия, но темата е обект на проучване и от страна на Европейската комисия. До края на годината тя ще излезе с насоки по темата, съобщава пред агенцията говорителят на ЕК по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Енрико Бривио. По думите му възможните мерки може да включват регулации за ограничаване на равнището на глицидил естер в хранителни продукти, но няма да се въвежда забрана за употребата на палмово масло, предава Reuters. Агенцията припомня, че институции като Световната здравна организация и Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН също са сигнализирали за потенциален риск, свързан с GE, но не са препоръчвали на потребителите да спрат приема на палмово масло, нито са забранявали употребата му в храни.

Рафинирането на палмовото масло при високи температури се прави с цел да се премахне естественият му червен цвят и да се неутрализира ароматът му. От Ferrero посочват, че използват за целта индустриален процес, който съчетава температура малко под 200°C и изключително слабо пресоване, за да се минимизира отделянето на технологични замърсители. Процесът отнема повече време и струва 20% повече от рафинирането при високи температури, но позволяват намаляването на глицидил естер до толкова ниски равнища, че дори за научната апаратура е трудно да проследи наличието на веществото, коментират от компанията пред Reuters.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Ранна регистрация до 02.09.2019 г.

Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


  • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
  • Джои Прайс, Jumpstart
  • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Какво научиха авиокомпаниите от NASA 1 Какво научиха авиокомпаниите от NASA

Превозвачите използват космическите технологии, които улесняват полетите

24 авг 2019, 1152 прочитания

Възходът и падението на General Electric Възходът и падението на General Electric

Гигантът има динамична 127-годишна история, като от икона на американската икономика се превръща в обект на разследване за масивна финансова измама

23 авг 2019, 1932 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Facebook започва нов проект в подкрепа на журналистиката

Той е насочен основно към обучение на журналисти за оптималното използване на социалните мрежи

Чума отвъд прасетата

Африканската чума по свинете вече засяга и бизнеса в горите

Пробуждането на къмпингите

Четири нови къмпинга се изграждат в Южна България

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Добрият, лошият и безучастният

Важните уроци от кампанията "Не ми се обиждай, но...", която обръща внимание на щетите, нанасяни от предразсъдъците и езика на омразата

Кино: "Момчета за пример"

Лошият вкус като гег и "възпитание" за живота