Производителят на Nutella се обяви в защита на палмовото масло
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Производителят на Nutella се обяви в защита на палмовото масло

Ferrero използва около 185 хил. тона палмово масло годишно за производството на течния шоколад с лешници, който носи около една пета от продажбите на компанията

Производителят на Nutella се обяви в защита на палмовото масло

Кампанията на италианската Ferrero идва след проучване, според което отделяно при рафинирането на суровината вещество може да повиши риска от развитие на ракови заболявания

27189 прочитания

Ferrero използва около 185 хил. тона палмово масло годишно за производството на течния шоколад с лешници, който носи около една пета от продажбите на компанията

© Reuters


Италианският производител на шоколадови изделия Ferrero започна кампания в подкрепа на бойкотираното от други хранителни компании в страната палмово масло, предава Reuters. Повод за това стана проучване на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), според което съставката може да носи риск от развитие на ракови заболявания. Ferrero използва палмово масло в производството на водещия си продукт – Nutella, който носи около една пета от продажбите й. В специална рекламна кампания от дружеството уверяват обществеността, че популярният течен шоколад с лешници е безопасен.

От дружеството посочват, че Nutella разчита на палмовото масло за меката си текстура и срока си на съхранение. Други заместители, като например слънчогледово масло, биха променили характеристиките на продукта, твърдят от Ferrero.

"Произвеждането на Nutella без палмово масло би създало по-нискокачествен заместител на истинския продукт, би било крачка назад", коментира пред Reuters Винченцо Тапела, който е мениджър покупки в компанията. Той участва в излъчвана през последните три месеца в Италия телевизионна реклама, която стана обект на критики от страна на някои политици, отбелязва агенцията.

Икономически ефект

Замяната на палмовото масло с друга съставка би оказало и икономически ефект върху производителя, тъй като то е най-евтиното растително масло – един тон от него струва около 800 долара в сравнение с 845 долара за тон слънчогледово масло и 920 долара за тон масло от рапица, което също е възможен заместител.

Ferrero използва около 185 хил. тона палмово масло годишно, което означава, че заменянето му с някоя от тези алтернативи, би повишило разходите на компанията с 8-22 млн. долара годишно при настоящите цени. От дружеството са отказали да коментират тези изчисления, съобщава Reuters.

Потенциален риск

През май 2016 г. Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) обяви, че при рафинирането на палмовото масло при температури над 200°C се отделят повече от технологичния замърсител глицидил естер (GE) в сравнение с други растителни масла. Институцията обаче не препоръча на потребителите да спрат приемането на палмово масло и посочи, че са необходими допълнителни проучвания, за да се оцени равнището на риска.

EFSA няма регулаторни правомощия, но темата е обект на проучване и от страна на Европейската комисия. До края на годината тя ще излезе с насоки по темата, съобщава пред агенцията говорителят на ЕК по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Енрико Бривио. По думите му възможните мерки може да включват регулации за ограничаване на равнището на глицидил естер в хранителни продукти, но няма да се въвежда забрана за употребата на палмово масло, предава Reuters. Агенцията припомня, че институции като Световната здравна организация и Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН също са сигнализирали за потенциален риск, свързан с GE, но не са препоръчвали на потребителите да спрат приема на палмово масло, нито са забранявали употребата му в храни.

Рафинирането на палмовото масло при високи температури се прави с цел да се премахне естественият му червен цвят и да се неутрализира ароматът му. От Ferrero посочват, че използват за целта индустриален процес, който съчетава температура малко под 200°C и изключително слабо пресоване, за да се минимизира отделянето на технологични замърсители. Процесът отнема повече време и струва 20% повече от рафинирането при високи температури, но позволяват намаляването на глицидил естер до толкова ниски равнища, че дори за научната апаратура е трудно да проследи наличието на веществото, коментират от компанията пред Reuters.

Италианският производител на шоколадови изделия Ferrero започна кампания в подкрепа на бойкотираното от други хранителни компании в страната палмово масло, предава Reuters. Повод за това стана проучване на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), според което съставката може да носи риск от развитие на ракови заболявания. Ferrero използва палмово масло в производството на водещия си продукт – Nutella, който носи около една пета от продажбите й. В специална рекламна кампания от дружеството уверяват обществеността, че популярният течен шоколад с лешници е безопасен.

От дружеството посочват, че Nutella разчита на палмовото масло за меката си текстура и срока си на съхранение. Други заместители, като например слънчогледово масло, биха променили характеристиките на продукта, твърдят от Ferrero.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
  • 1
    ddo43435975 avatar :-|
    ddo43435975

    Доказано е, че употребата на високохидрогенизирани мазнини е сравнително токсично и вредно за организма, тъй като се променя структурата на самата мазнина. За съжаление тази вредна мазнина е евтина и се използва почти навсякъде!

  • 2
    gost22 avatar :-P
    gost22

    Кофти, щом са опрели до 45$ на тон суровина...

  • 3
    ph_alexiev avatar :-|
    paralelepiped

    Отдавна започнахме да избягваме храни с палмово масло, включително Нутела, която иначе много обичахме преди това.

  • 4
    tzm41313897 avatar :-|
    Mark Twain

    Откакто у нас я внасят от Полша, не я купувам. Кофти вкус, нищо общо с "оригинала".

  • 5
    democracyOne avatar :-|
    #ОСТАВКА

    Бая дървета заминаха заради тая гадост, която е по-скоро мазнина със захар и малко какао плюс лешници.
    Ако няма търсене, няма да има и предлагане. Но народът прост... яде захар и мазнина, после се детоксикира...

  • 6
    malart avatar :-|
    malart

    Абе ситига сме яли тези гадости. Зъби не останаха здрави, ама българите муат вафли и подобни красоти и после защо болни и без зъби. Че и захранват децата си с такива неща. В самата Италия не съм виждал италианци да ядат това нещо

  • 7
    j.h.jazz avatar :-|
    j.h.jazz

    До коментар [#5] от "Ksharp":

    Наскоро писаха, че една трета от световния добив на лешници отива за тях.
    Много мазане на филии пада...

  • 8
    znayko84 avatar :-?
    znayko84

    И аз съм забелязъл, че полската не е същата на вкус като италианската или пък правената за продажба в Холандия или другаде.

  • 9
    noshtnik avatar :-|
    noshtnik

    До коментар [#5] от "Ksharp":

    Още повече, че Нутела поне влага цели 10% полезни вещества - какао, лешници и "само" 90% джънк...Наскоро се загледах в етикета на подобен продукт в магазин на една от големите вериги - какаото и лешниците бяха общо около 5%...Микеле Фереро "изобретява" Нутела след края на Втората световна война като евтин заместител на шоколада в оскъдните следвоенни години. Предполагам, че Нутела не е била част от неговото меню - със състояние над 20 млрд. евро (2014 г.)вероятно се е хранел с по-качествени храни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK