Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 12 яну 2017, 10:21, 25990 прочитания

Производителят на Nutella се обяви в защита на палмовото масло

Кампанията на италианската Ferrero идва след проучване, според което отделяно при рафинирането на суровината вещество може да повиши риска от развитие на ракови заболявания

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Италианският производител на шоколадови изделия Ferrero започна кампания в подкрепа на бойкотираното от други хранителни компании в страната палмово масло, предава Reuters. Повод за това стана проучване на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), според което съставката може да носи риск от развитие на ракови заболявания. Ferrero използва палмово масло в производството на водещия си продукт – Nutella, който носи около една пета от продажбите й. В специална рекламна кампания от дружеството уверяват обществеността, че популярният течен шоколад с лешници е безопасен.

От дружеството посочват, че Nutella разчита на палмовото масло за меката си текстура и срока си на съхранение. Други заместители, като например слънчогледово масло, биха променили характеристиките на продукта, твърдят от Ferrero.


"Произвеждането на Nutella без палмово масло би създало по-нискокачествен заместител на истинския продукт, би било крачка назад", коментира пред Reuters Винченцо Тапела, който е мениджър покупки в компанията. Той участва в излъчвана през последните три месеца в Италия телевизионна реклама, която стана обект на критики от страна на някои политици, отбелязва агенцията.

Икономически ефект

Замяната на палмовото масло с друга съставка би оказало и икономически ефект върху производителя, тъй като то е най-евтиното растително масло – един тон от него струва около 800 долара в сравнение с 845 долара за тон слънчогледово масло и 920 долара за тон масло от рапица, което също е възможен заместител.



Ferrero използва около 185 хил. тона палмово масло годишно, което означава, че заменянето му с някоя от тези алтернативи, би повишило разходите на компанията с 8-22 млн. долара годишно при настоящите цени. От дружеството са отказали да коментират тези изчисления, съобщава Reuters.

Потенциален риск

През май 2016 г. Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) обяви, че при рафинирането на палмовото масло при температури над 200°C се отделят повече от технологичния замърсител глицидил естер (GE) в сравнение с други растителни масла. Институцията обаче не препоръча на потребителите да спрат приемането на палмово масло и посочи, че са необходими допълнителни проучвания, за да се оцени равнището на риска.

EFSA няма регулаторни правомощия, но темата е обект на проучване и от страна на Европейската комисия. До края на годината тя ще излезе с насоки по темата, съобщава пред агенцията говорителят на ЕК по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Енрико Бривио. По думите му възможните мерки може да включват регулации за ограничаване на равнището на глицидил естер в хранителни продукти, но няма да се въвежда забрана за употребата на палмово масло, предава Reuters. Агенцията припомня, че институции като Световната здравна организация и Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН също са сигнализирали за потенциален риск, свързан с GE, но не са препоръчвали на потребителите да спрат приема на палмово масло, нито са забранявали употребата му в храни.

Рафинирането на палмовото масло при високи температури се прави с цел да се премахне естественият му червен цвят и да се неутрализира ароматът му. От Ferrero посочват, че използват за целта индустриален процес, който съчетава температура малко под 200°C и изключително слабо пресоване, за да се минимизира отделянето на технологични замърсители. Процесът отнема повече време и струва 20% повече от рафинирането при високи температури, но позволяват намаляването на глицидил естер до толкова ниски равнища, че дори за научната апаратура е трудно да проследи наличието на веществото, коментират от компанията пред Reuters.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Как да "уловим момента" и да спечелим от кризата Как да "уловим момента" и да спечелим от кризата

"Карол Капитал Мениджмънт" със специален инвестиционен план, съобразен с днешните високи нива на несигурност

2 апр 2020, 367 прочитания

ПРОФОН ще подпомогне изпълнители и продуценти с авансови възнаграждения ПРОФОН ще подпомогне изпълнители и продуценти с авансови възнаграждения

Към българските правоносители ще бъдат насочени близо 1 млн. лв.

1 апр 2020, 613 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Facebook започва нов проект в подкрепа на журналистиката

Той е насочен основно към обучение на журналисти за оптималното използване на социалните мрежи

Още от Капитал
Какво правят другите държави за бизнеса

Какви мерки са предприели правителствата на Гърция, Румъния, Северна Македония и Унгария, за да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса

Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Масови тестове или карантина без край

България не може да издържи повече от два месеца със спряла икономика, а разхлабване на мерките без масово тестване носи голям икономически и здравен риск

Шоу по време на пандемия

Как културата и шоубизнесът се променят насред постоянните трусове

20 въпроса: Надежда Цекулова

Журналистката е в основата на сайт, който събира научни статии и ресурси на български за коронавируса

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10