Производителят на Nutella се обяви в защита на палмовото масло

Кампанията на италианската Ferrero идва след проучване, според което отделяно при рафинирането на суровината вещество може да повиши риска от развитие на ракови заболявания

Ferrero използва около 185 хил. тона палмово масло годишно за производството на течния шоколад с лешници, който носи около една пета от продажбите на компанията
Ferrero използва около 185 хил. тона палмово масло годишно за производството на течния шоколад с лешници, който носи около една пета от продажбите на компанията
Ferrero използва около 185 хил. тона палмово масло годишно за производството на течния шоколад с лешници, който носи около една пета от продажбите на компанията    ©  Reuters
Ferrero използва около 185 хил. тона палмово масло годишно за производството на течния шоколад с лешници, който носи около една пета от продажбите на компанията    ©  Reuters

Италианският производител на шоколадови изделия Ferrero започна кампания в подкрепа на бойкотираното от други хранителни компании в страната палмово масло, предава Reuters. Повод за това стана проучване на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), според което съставката може да носи риск от развитие на ракови заболявания. Ferrero използва палмово масло в производството на водещия си продукт – Nutella, който носи около една пета от продажбите й. В специална рекламна кампания от дружеството уверяват обществеността, че популярният течен шоколад с лешници е безопасен.

От дружеството посочват, че Nutella разчита на палмовото масло за меката си текстура и срока си на съхранение. Други заместители, като например слънчогледово масло, биха променили характеристиките на продукта, твърдят от Ferrero.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ddo43435975 avatar :-|
    ddo43435975
    • + 17

    Доказано е, че употребата на високохидрогенизирани мазнини е сравнително токсично и вредно за организма, тъй като се променя структурата на самата мазнина. За съжаление тази вредна мазнина е евтина и се използва почти навсякъде!

    Нередност?
  • 2
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 13

    Кофти, щом са опрели до 45$ на тон суровина...

    Нередност?
  • 3
    parallelepiped avatar :-|
    parallelepiped
    • + 16

    Отдавна започнахме да избягваме храни с палмово масло, включително Нутела, която иначе много обичахме преди това.

    Нередност?
  • 4
    tzm41313897 avatar :-|
    Mark Twain
    • + 10

    Откакто у нас я внасят от Полша, не я купувам. Кофти вкус, нищо общо с "оригинала".

    Нередност?
  • 5
    bglionp avatar :-|
    Лъв
    • + 23

    Бая дървета заминаха заради тая гадост, която е по-скоро мазнина със захар и малко какао плюс лешници.
    Ако няма търсене, няма да има и предлагане. Но народът прост... яде захар и мазнина, после се детоксикира...

    Нередност?
  • 6
    malart avatar :-|
    malart
    • + 10

    Абе ситига сме яли тези гадости. Зъби не останаха здрави, ама българите муат вафли и подобни красоти и после защо болни и без зъби. Че и захранват децата си с такива неща. В самата Италия не съм виждал италианци да ядат това нещо

    Нередност?
  • 7
    j.h.jazz avatar :-|
    j.h.jazz
    • + 4

    До коментар [#5] от "Ksharp":

    Наскоро писаха, че една трета от световния добив на лешници отива за тях.
    Много мазане на филии пада...

    Нередност?
  • 8
    znayko84 avatar :-?
    znayko84
    • + 5

    И аз съм забелязъл, че полската не е същата на вкус като италианската или пък правената за продажба в Холандия или другаде.

    Нередност?
  • 9
    noshtnik avatar :-|
    noshtnik
    • + 12

    До коментар [#5] от "Ksharp":

    Още повече, че Нутела поне влага цели 10% полезни вещества - какао, лешници и "само" 90% джънк...Наскоро се загледах в етикета на подобен продукт в магазин на една от големите вериги - какаото и лешниците бяха общо около 5%...Микеле Фереро "изобретява" Нутела след края на Втората световна война като евтин заместител на шоколада в оскъдните следвоенни години. Предполагам, че Нутела не е била част от неговото меню - със състояние над 20 млрд. евро (2014 г.)вероятно се е хранел с по-качествени храни.

    Нередност?
Нов коментар