Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
26 14 яну 2017, 14:11, 206866 прочитания

История за малката фирма с мегапоръчка

Продукт на малката софийска семейната фирма за умни захранващи системи IPS привлече чужди инвеститори и договори, които могат да я превърнат в гигант

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Българска компания с оборот от малко над 10 млн. лв. ще изпълнява поръчка за 680 млн. евро в Близкия изток. Звучи като арабска приказка, но създадената от баща и син "Интернешънъл пауър съплай" (IPS), подкрепена от няколко финансови инвеститора, е избрана да участва в петгодишен проект за 1.8 млрд. евро за модернизиране на петролопроводи в Близкия изток. Покрай сделката гръцка милиардна компания я оценява на 100 млн. евро и купува дял. Заради гигантската поръчка IPS започва да строи предприятие за 36 млн. лв. в Кърджали, планира и фабрики в Бургас. А на финала на корпоративната приказка има амбиция за листване на американска борса.

Зад апетитната поръчка от 680 млн. евро стои специалитетът на софийската компания - системата Exeron, а в проекта тя ще се използва, за да осигури подаване на ток към тръбопроводите, което да ги предпази от ръжда, разяснява Александър Рангелов, син на основателя на дружеството и негов мениджър.


Първо продукт, после чужди инвеститори

IPS e семейна фирма, основана преди 27 години от инженер Стоил Трифонов. Компанията има различни разработки на системи за топло- и електрозахранване в телекомуникациите, отбраната и енергетиката, но проектът, който дава тласък на фирмата, е модулната система Еxeron. Накратко, това е продукт за зони без електрическа мрежа, който комбинира слънчеви панели, вятърни перки и батерия, а компютърната част командва кое кога да ползва и складира по най-изгодния и сигурен начин.

Днес изпълнителен директор на фирмата е синът на Трифонов, Александър Рангелов, който, след като завършва образованието си в Германия, се завръща, за да работи за разрастването на компанията и налагането й на международните пазари.
Сегашният офис на компанията се намира в столичния квартал "Дружба"

Фотограф: Надежда Чипева

Преди малко повече от година IPS получи финансиране от 2 млн. евро от фондовете за дялови инвестиции BlackPeak Capital и PostScriptum, срещу които те получиха миноритарен дял от 20% в компанията. Това, което привлича инвеститорите, е именно разработката Еxeron, която може да осигурява енергия до недостъпни кътчета на света. Планът е ясен. Международна експанзия, която, по всичко изглежда, година по-късно се изпълнява успешно. От 40 страни, в които IPS тогава продава продукта си, сега фирмата има знаменца върху 56 точки на световната карта. Компанията подава и заявление за патент на Exeron в САЩ. "Това още веднъж потвърди, че изобретението е уникално, тъй като иначе заявката ни нямаше да бъде приета", коментира Рангелов.Растежът на IPS се вижда и в числата. При приходи от 4.2 млн. лв. през 2015 г., през 2016-а тя има сключени сделки за около 12 млн. лв. А планът е за изригване в пъти след арабския договор.

Новият милиардер

Работата през последната година прави компанията атрактивна и за други стратегически инвеститори. Така в началото на декември с 10% дял в IPS влиза гръцката METKA, част от MYTILINEOS Group. Това е голяма индустриална група от южната ни съседка с участие в металургичния, минния и енергийния сектор и пазарна капитализация от 7 млрд. евро. Самата МЕТКА, която е основана преди повече от 50 години, е глобален играч в изграждането на големи енергийни централи и проекти в инфраструктурата и отбраната. Компанията се търгува на атинската и лондонската борса. Оценката, която МЕТКА дава на IPS за 10% дял, е 10 млн. евро, което означава, че цялата компания е оценена на 100 млн. евро. Малко преди това PostScriptum също увеличава дела си с още 10% срещу 8 млн. евро. Този фонд също е с фокус нови енергийни решения. Собственост е на предприемача Марк Крандал, който е бил сред основателите на Тrafigura - един от най-големите търговци на суровини в света, а сега управлява и дружество, изграждащо вятърни паркове в Полша, Румъния, Сърбия и Австралия.

Сделката с МЕТКА става през увеличение на капитала на IPS, а споразумението с гръцкото дружество предвижда през следващата една година то да придобие още 10% дял на същата стойност.

Интересът на гръцката компания към IPS е провокиран от желанието й да покаже на акционерите си, че иска да развива иновативни решения като системите за off-grid електрифициране. "Те искаха в портфолиото си най-добрата технологична компания с най-добрия продукт, какъвто е Exeron", казва Рангелов. Той не крие, че интересът на МЕТКА се е засилил, след като IPS печели договора с голямата петролна компания в Близкия изток.

"Привличането на МЕТКА като акционер е доста имдижово за малка българска фирма като нашата", обяснява Рангелов. И допълва, че банките са искали големи обезпечения срещу финансиране. Затова водили разговори с някои от гигантите в сектора си, но гърците сами ги потърсили през март 2016 г. и били най-гъвкави.

План за верига от заводи

Докато първата инвестиция в IPS от 2 млн. евро се влага в нови разработки, активна маркетингова кампания и нови машини, с новия ресурс от 10 млн. евро компанията смята да изгради своята първа фабрика, която ще е разположена край Кърджали. Идеята е в нея да се произвеждат серийни продукти. Индивидуалните поръчки и центърът за разработки ще останат в софийската централа в Дружба.

Проектът е на стойност 36 млн. лв., като компанията смята да ползва частично и банково финансиране. Първият етап на изграждане трябва да приключи до края на 2017 г., а вторият ще стартира в началото на 2018 г. Причината IPS да бърза с построяването на завода е голямата поръчка в Средния изток. "Плановете ни са през 2018 г. да постигнем 100 млн. евро производствен капацитет годишно, който със зaвършването на втория етап трябва да нарасне до 220 млн. евро. Вече мислим къде да разположим втората и третата си фабрика, като една от възможните локации е Бургас", коментира Рангелов.

IPS избира Кърджали за своята първа фабрика по няколко причини. "Освен че там имаме терен от 20 дка, тук, около София, е много трудно да се намери работна ръка, административните процеси продължават около година и половина, а ние не разполагаме с такова време. В това отношение община Кърджали ни оказа изключително съдействие", коментира Рангелов.

Първата фабрика край Кърджали няма да ползва ток от мрежата, защото ще си го произвежда сама

Първата фабрика край Кърджали няма да ползва ток от мрежата, защото ще си го произвежда сама

Фотограф: Капитал

Първоначално във фабриката в Кърджали ще е необходим персонал от 240 души, който впоследствие трябва да достигне 600 души. За да ги осигури, IPS вече работи в партньорство с професионалната гимназия по електротехника и електроника в града за стартирането на програма, която да удовлетвори нуждата им от електроинженери в бъдеще.

Освен с производствения капацитет фабриката, която IPS има намерение да изгради, е впечатляваща и с това, че ще е първата в България 100% енергийно независима, т.е. няма да ползва ток от мрежата. Това ще бъде постигнато чрез инсталирането на 240 киловатпика соларни панели на покрива, както и няколко вятърни перки, които са разположени пред фабриката. Допълнително ще бъдат инсталирани и зарядни станции за електромобили. Производството на енергия естествено ще се управлява от Еxeron, a неизползваната енергия ще се спестява в батерии. Рангелов признава, че по този начин захранването ще струвала с около 40% по-скъпо, но в случая по-важна е идеята, която по думите му е "да покажем, че това е бъдещето".

Следваща цел - американска борса

Бъдещите цели на IPS са дори още по амбициозни. "Това, което искаме, е да сме първата българска компания на борсата в Ню Йорк с минимум 1 млрд. долара капитализация", казва Рангелов, като по думите му плановете са това да стане след поне две години.

Ключово за IPS е и партньорството с базирания в Ню Йорк разработчик на цинкови акумулаторни батерии за производството на възобновяема енергия Еos. Така компанията, която избира системата на IPS за интегратор на техния батериен модул, постига цена от 160 долара на киловатчас и живот на батериите от 12 години, което е много по-евтино от достъпните в момента литиеви или оловни батерии. По думите на Рангелов батериите на Eos в тандем с тяхната Exeron ще преобърнат пазара, защото ще направят цената на възобновяемата енергия конкурентна на останалите видове енергия.
Проектите - от Афганистан до Мавритания

Off-grid системaта на Exeron осигурява договори на IPS в различни кътчета на света. Един от проектите е за електрифицирането на 500 села в Мавритания. Проектът е за 260 млн. евро, като българската част е 18 млн. евро. "Представете си един контейнер, в който седи Еxeron, от който тръгват кабели, които захранват с електричество всички бунгала и къщички от разположената наблизо соларна централа. Предимството на IPS при участието в подобни проекти е военният стандарт за качество, който осигурява устойчивост на системата към външната температура, пясък, прах и влага.

Компанията има проекти и в Афганистан, където благодарение на Exeron захранването на кулите на телекомите става напълно независимо, тъй като зареждането с дизел е трудна задача заради престъпността.

В 5-звезден хотелски комплекс в ЮАР пък дизеловото гориво е заместено с по-екологичната и вписваща се в сафари парка система на IPS.

А в Абу Даби компанията е приключила поръчка на полицията за електронните арки над магистралите, които освен информация и засичане на номер и скорост могат дори да измерят медицински показатели на шофьора.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Тобо Груп" дарява 15 хил. лева за борбата с коронавируса "Тобо Груп" дарява 15 хил. лева за борбата с коронавируса

Компанията подкрепя дейността на лечебните заведения в условията на извънредната ситуация

4 апр 2020, 622 прочитания

Онлайн търговията – с добър имунитет Онлайн търговията – с добър имунитет

Интернет бе сочен за бъдещето на ритейла и преди кризата. Сега значението му рязко се увеличи

3 апр 2020, 1066 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Най-големите обществени поръчки през седмицата

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10