История за малката фирма с мегапоръчка

Първата фабрика край Кърджали няма да ползва ток от мрежата, защото ще си го произвежда сама

История за малката фирма с мегапоръчка

Продукт на малката софийска семейната фирма за умни захранващи системи IPS привлече чужди инвеститори и договори, които могат да я превърнат в гигант

213571 прочитания

Първата фабрика край Кърджали няма да ползва ток от мрежата, защото ще си го произвежда сама

© Капитал


Българска компания с оборот от малко над 10 млн. лв. ще изпълнява поръчка за 680 млн. евро в Близкия изток. Звучи като арабска приказка, но създадената от баща и син "Интернешънъл пауър съплай" (IPS), подкрепена от няколко финансови инвеститора, е избрана да участва в петгодишен проект за 1.8 млрд. евро за модернизиране на петролопроводи в Близкия изток. Покрай сделката гръцка милиардна компания я оценява на 100 млн. евро и купува дял. Заради гигантската поръчка IPS започва да строи предприятие за 36 млн. лв. в Кърджали, планира и фабрики в Бургас. А на финала на корпоративната приказка има амбиция за листване на американска борса.

Зад апетитната поръчка от 680 млн. евро стои специалитетът на софийската компания - системата Exeron, а в проекта тя ще се използва, за да осигури подаване на ток към тръбопроводите, което да ги предпази от ръжда, разяснява Александър Рангелов, син на основателя на дружеството и негов мениджър.

Първо продукт, после чужди инвеститори

IPS e семейна фирма, основана преди 27 години от инженер Стоил Трифонов. Компанията има различни разработки на системи за топло- и електрозахранване в телекомуникациите, отбраната и енергетиката, но проектът, който дава тласък на фирмата, е модулната система Еxeron. Накратко, това е продукт за зони без електрическа мрежа, който комбинира слънчеви панели, вятърни перки и батерия, а компютърната част командва кое кога да ползва и складира по най-изгодния и сигурен начин.

Днес изпълнителен директор на фирмата е синът на Трифонов, Александър Рангелов, който, след като завършва образованието си в Германия, се завръща, за да работи за разрастването на компанията и налагането й на международните пазари.

Преди малко повече от година IPS получи финансиране от 2 млн. евро от фондовете за дялови инвестиции BlackPeak Capital и PostScriptum, срещу които те получиха миноритарен дял от 20% в компанията. Това, което привлича инвеститорите, е именно разработката Еxeron, която може да осигурява енергия до недостъпни кътчета на света. Планът е ясен. Международна експанзия, която, по всичко изглежда, година по-късно се изпълнява успешно. От 40 страни, в които IPS тогава продава продукта си, сега фирмата има знаменца върху 56 точки на световната карта. Компанията подава и заявление за патент на Exeron в САЩ. "Това още веднъж потвърди, че изобретението е уникално, тъй като иначе заявката ни нямаше да бъде приета", коментира Рангелов.

Растежът на IPS се вижда и в числата. При приходи от 4.2 млн. лв. през 2015 г., през 2016-а тя има сключени сделки за около 12 млн. лв. А планът е за изригване в пъти след арабския договор.

Новият милиардер

Работата през последната година прави компанията атрактивна и за други стратегически инвеститори. Така в началото на декември с 10% дял в IPS влиза гръцката METKA, част от MYTILINEOS Group. Това е голяма индустриална група от южната ни съседка с участие в металургичния, минния и енергийния сектор и пазарна капитализация от 7 млрд. евро. Самата МЕТКА, която е основана преди повече от 50 години, е глобален играч в изграждането на големи енергийни централи и проекти в инфраструктурата и отбраната. Компанията се търгува на атинската и лондонската борса. Оценката, която МЕТКА дава на IPS за 10% дял, е 10 млн. евро, което означава, че цялата компания е оценена на 100 млн. евро. Малко преди това PostScriptum също увеличава дела си с още 10% срещу 8 млн. евро. Този фонд също е с фокус нови енергийни решения. Собственост е на предприемача Марк Крандал, който е бил сред основателите на Тrafigura - един от най-големите търговци на суровини в света, а сега управлява и дружество, изграждащо вятърни паркове в Полша, Румъния, Сърбия и Австралия.

Сделката с МЕТКА става през увеличение на капитала на IPS, а споразумението с гръцкото дружество предвижда през следващата една година то да придобие още 10% дял на същата стойност.

Интересът на гръцката компания към IPS е провокиран от желанието й да покаже на акционерите си, че иска да развива иновативни решения като системите за off-grid електрифициране. "Те искаха в портфолиото си най-добрата технологична компания с най-добрия продукт, какъвто е Exeron", казва Рангелов. Той не крие, че интересът на МЕТКА се е засилил, след като IPS печели договора с голямата петролна компания в Близкия изток.

"Привличането на МЕТКА като акционер е доста имдижово за малка българска фирма като нашата", обяснява Рангелов. И допълва, че банките са искали големи обезпечения срещу финансиране. Затова водили разговори с някои от гигантите в сектора си, но гърците сами ги потърсили през март 2016 г. и били най-гъвкави.

План за верига от заводи

Докато първата инвестиция в IPS от 2 млн. евро се влага в нови разработки, активна маркетингова кампания и нови машини, с новия ресурс от 10 млн. евро компанията смята да изгради своята първа фабрика, която ще е разположена край Кърджали. Идеята е в нея да се произвеждат серийни продукти. Индивидуалните поръчки и центърът за разработки ще останат в софийската централа в Дружба.

Проектът е на стойност 36 млн. лв., като компанията смята да ползва частично и банково финансиране. Първият етап на изграждане трябва да приключи до края на 2017 г., а вторият ще стартира в началото на 2018 г. Причината IPS да бърза с построяването на завода е голямата поръчка в Средния изток. "Плановете ни са през 2018 г. да постигнем 100 млн. евро производствен капацитет годишно, който със зaвършването на втория етап трябва да нарасне до 220 млн. евро. Вече мислим къде да разположим втората и третата си фабрика, като една от възможните локации е Бургас", коментира Рангелов.

IPS избира Кърджали за своята първа фабрика по няколко причини. "Освен че там имаме терен от 20 дка, тук, около София, е много трудно да се намери работна ръка, административните процеси продължават около година и половина, а ние не разполагаме с такова време. В това отношение община Кърджали ни оказа изключително съдействие", коментира Рангелов.

Първоначално във фабриката в Кърджали ще е необходим персонал от 240 души, който впоследствие трябва да достигне 600 души. За да ги осигури, IPS вече работи в партньорство с професионалната гимназия по електротехника и електроника в града за стартирането на програма, която да удовлетвори нуждата им от електроинженери в бъдеще.

Освен с производствения капацитет фабриката, която IPS има намерение да изгради, е впечатляваща и с това, че ще е първата в България 100% енергийно независима, т.е. няма да ползва ток от мрежата. Това ще бъде постигнато чрез инсталирането на 240 киловатпика соларни панели на покрива, както и няколко вятърни перки, които са разположени пред фабриката. Допълнително ще бъдат инсталирани и зарядни станции за електромобили. Производството на енергия естествено ще се управлява от Еxeron, a неизползваната енергия ще се спестява в батерии. Рангелов признава, че по този начин захранването ще струвала с около 40% по-скъпо, но в случая по-важна е идеята, която по думите му е "да покажем, че това е бъдещето".

Следваща цел - американска борса

Бъдещите цели на IPS са дори още по амбициозни. "Това, което искаме, е да сме първата българска компания на борсата в Ню Йорк с минимум 1 млрд. долара капитализация", казва Рангелов, като по думите му плановете са това да стане след поне две години.

Ключово за IPS е и партньорството с базирания в Ню Йорк разработчик на цинкови акумулаторни батерии за производството на възобновяема енергия Еos. Така компанията, която избира системата на IPS за интегратор на техния батериен модул, постига цена от 160 долара на киловатчас и живот на батериите от 12 години, което е много по-евтино от достъпните в момента литиеви или оловни батерии. По думите на Рангелов батериите на Eos в тандем с тяхната Exeron ще преобърнат пазара, защото ще направят цената на възобновяемата енергия конкурентна на останалите видове енергия.

Проектите - от Афганистан до Мавритания

Off-grid системaта на Exeron осигурява договори на IPS в различни кътчета на света. Един от проектите е за електрифицирането на 500 села в Мавритания. Проектът е за 260 млн. евро, като българската част е 18 млн. евро. "Представете си един контейнер, в който седи Еxeron, от който тръгват кабели, които захранват с електричество всички бунгала и къщички от разположената наблизо соларна централа. Предимството на IPS при участието в подобни проекти е военният стандарт за качество, който осигурява устойчивост на системата към външната температура, пясък, прах и влага.

Компанията има проекти и в Афганистан, където благодарение на Exeron захранването на кулите на телекомите става напълно независимо, тъй като зареждането с дизел е трудна задача заради престъпността.

В 5-звезден хотелски комплекс в ЮАР пък дизеловото гориво е заместено с по-екологичната и вписваща се в сафари парка система на IPS.

А в Абу Даби компанията е приключила поръчка на полицията за електронните арки над магистралите, които освен информация и засичане на номер и скорост могат дори да измерят медицински показатели на шофьора.

Българска компания с оборот от малко над 10 млн. лв. ще изпълнява поръчка за 680 млн. евро в Близкия изток. Звучи като арабска приказка, но създадената от баща и син "Интернешънъл пауър съплай" (IPS), подкрепена от няколко финансови инвеститора, е избрана да участва в петгодишен проект за 1.8 млрд. евро за модернизиране на петролопроводи в Близкия изток. Покрай сделката гръцка милиардна компания я оценява на 100 млн. евро и купува дял. Заради гигантската поръчка IPS започва да строи предприятие за 36 млн. лв. в Кърджали, планира и фабрики в Бургас. А на финала на корпоративната приказка има амбиция за листване на американска борса.

Зад апетитната поръчка от 680 млн. евро стои специалитетът на софийската компания - системата Exeron, а в проекта тя ще се използва, за да осигури подаване на ток към тръбопроводите, което да ги предпази от ръжда, разяснява Александър Рангелов, син на основателя на дружеството и негов мениджър.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  kvitanov avatar :-|
  Bebeto

  Това е бъдещето за България-повече технологични компании стремящи се да станат милярдници и икономиката на страната ще потегли като самолет при излитане!

 • 2
  llh1473594915505502 avatar :-P
  irina ivailova

  Хвала !!! ТОВА Е БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ.НЕКА ДА СА ЗА ПРИМЕР

 • 3
  jwalker avatar :-|
  Кулин бан

  Интересно би било от компанията да кажат какво е съотношението брой работници / брой инженери.

 • 4
  tademan avatar :-|
  Tademan

  Браво. Да видим, че има истински бизнесмени в България!
  А в Абу Даби може, а за поръчките у нас... ?

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Интересно. Видях тази фирма на Пловдивския панаир (би трябвало да е същата) преди 3-4 години и прецених, че продава нещо отдавна измислено.

 • 6
  shiriru avatar :-|
  shiriru

  Браво, респект и на добър час!

 • 7
  yanaya avatar :-P
  Яна

  Това без европейски фондове и държавни програми "за подпомагане на малкия и средния бизнес"? Само чисто предприемачество на свой риск и за своя сметка и привличане на интереса на частни инвеститори? Не може, ако всички се разпашат така, какво ще прави икономическият екип на др. Гечев и др Нинова ей сега като поемат властта? Държавните инвестиции в държавна индустрия, които са ни обещали, какво ще правят, ще се конкурират с такива частни самоинициативи ли? И кой знае как експлоатират трудещите се, за да печелят тези милиони на техен гръб. Трябва да се вземат мерки.

 • 8
  turnokopa avatar :-|
  Turnokopa

  Като гледам баланса на тая фирма в Търговския регистър и отчета за 2014-та и 2015-та година, статията тук в Капитал звучи като платена реклама.... С тия ДМА за 100 хил. лева и внесен данък 8 хил. лева, до нас баничарницана има сходни показатели!

 • 9
  teob avatar :-|
  Теодоси Бялков

  Дано новината да е толкова хубава колкото изглежда.
  Успех им желая !

 • 10
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "IPS избира Кърджали за своята първа фабрика по няколко причини. "Освен че там имаме терен от 20 дка, тук, около София, е много трудно да се намери работна ръка, административните процеси продължават около година и половина, а ние не разполагаме с такова време. В това отношение община Кърджали ни оказа изключително съдействие", коментира Рангелов."

  Интересно, има ли връзка с ДПС?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход