Никола Добрев и Оливие Маркет: Бизнесът се нуждае от повече предвидимост и намаляване на административната тежест

Партньорството с училищата и инвестициите в образование са ключови за растежа, посочиха двамата мениджъри по време на годишната среща на бизнеса с правителството

От ляво надясно: Никола Добрев, Огнян Георгиев, Оливие Маркет
От ляво надясно: Никола Добрев, Огнян Георгиев, Оливие Маркет    ©  Надежда Чипева
От ляво надясно: Никола Добрев, Огнян Георгиев, Оливие Маркет
От ляво надясно: Никола Добрев, Огнян Георгиев, Оливие Маркет    ©  Надежда Чипева

Този текст е част от темата 11-та годишна среща на бизнеса с правителството, която се организира от "Капитал".

Първият панел на конференцията беше посветен на "Гледната точка на бизнеса: какво очаква и от какво се опасява през 2017 г". В него участваха Никола Добрев, председател на СД и на НС на КЦМ 2000, и Оливие Маркет, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България". Модератор на панела е Огнян Георгиев, редактор "Икономика" в "Капитал".

Представяме ви дискусията между участниците в панела.

Модератор: Целта на този малък панел, който решихме да направим преди панела с политическите партии, беше да дадем различната гледна точка – тази на бизнеса. Защото политиците, които чухте досега и които ще чуете и след този панел, както обсъдихме, са постоянно в кампания напоследък и е хубаво да има и други гласове, които да им опонират понякога или да дават допълнителни гледни точки. Това е идеята на този панел, той ще представлява въпроси и отговори, които се надяваме да изяснят част от перспективата на бизнеса за тази доста интересна година, която предстои. Искам да извиня г-н Илиян Филипов от транспортната компания ПИМК, който не успя да присъства на този панел, но се надявам, че разговорът ще стане интересен така или иначе.

Аз предлагам да започнем с въпроса, който може би всички имаме и се върти в главите ни – и журналисти, и политици, предполагам и бизнесмени. Отразява ли се политическата ситуация в България, която е в момента, на бизнеса и кои са най-големите ви притеснения за 2017 г.? Г-н Добрев?

Никола Добрев: Благодаря за въпроса. Добър ден на всички колеги, дами и господа. За мен наистина е удоволствие да споделя с вас нашите мисли по отношение на 2017 г. като представител на един от тежките бизнеси в нашата държава – а именно добивния и металургичния – и да споделя, че съм изключително впечатлен от изявлението на нашия президент и на премиера, които направиха една ретроспекция за изминалия път и за проблемите, които са били решавани. За съжаление много двузначно звучаха техните перспективи, но аз бих подходил по-оптимистично, защото бизнесът няма друга алтернатива, освен да гледа как да решава и да преодолява своите проблеми.

Не може да не се отразява. Веднъж бях казал, че бизнесът е като сърната на поляната – шуми ли се някъде около нея, тя бяга в гората и се скрива. И така, естествено, че бизнесът е впечатлен от това, което става, което ще стане, и си прави своите сметки, управлява своите рискове. Така че всички ни внимателно следим и какво предстои в нашата държава, какво предстои извън нашата държава, което не е по-маловажно и правим своите разчети и своите оценки как да преодоляваме евентуалните рискове.

Съществуват такива рискове, особено за фирми и бизнес, който е свързан с глобалния пазар, а този пазар драстично се промени през 2016 г., а това налага и промяна на много наши утвърдени начини за спечелване на конкурентната битка на глобалния пазар. Така че 2017 г. е пълна с изненади, едните сигурно ще бъдат положителни, но другите ще бъдат не толкова добри, които трябва да преодоляваме. Но аз съм убеден, че България вече има един здрав бизнес, един бизнес, който си изгради една своя култура на независимост от политически, държавни и други ситуации, и вече има едно бизнес общество, което умее да управлява тези процеси. И затова съм оптимист, отчитайки всички песемистични сценарии, които казаха и г-н Кръстве и г-н Даниел Грос, така че 2017 г. ще бъде година, пълна с изненади.

Модератор: Добре, да чуем и гледната точка на "ЕЙ И ЕС" – каква ще бъде годината и кои са най-големите опасности пред нея?

Оливие Маркет: Благодаря! Казвам се Оливие Маркет, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България". Ние сме компания, която се занимава с производство на електричество в България, тук сме вече от 15 години, т.е. ние сме дългосрочен инвеститор.

Вие питате за очакванията относно икономическата и политическата ситуация. Бих казал нещо съвсем банално – живеем в интересни времена. Икономическата ситуация всъщност не е била по-добра през последните години, ръстът на БВП през последните две години е много висок – 3%, 3.6%. В сравнение със Западна Европа това са много солидни цифри. Предвиденият ръст на БВП през тази година също е доста добър – ние сме един бизнес, който разчита тясно на икономическия растеж, така че всичко, което би допринесло за растежа, би било добро за нашия бизнес. В общи линни мога да кажа, че независимо от политическата ситуация това, което ние предвиждаме за България, е доста многообещаващо.

България, поради политическата ситуация, живее в несигурни времена, но "ЕЙ И ЕС" може да работи с всички правителства, доказала го е през годините и просто ние очакваме да видим кое ще бъде новото правителство и се надявам то да бъде стабилно, защото за бизнеса, винаги когато имаме несигурна ситуация, това не е добре. Ние се надяваме на добри отношения с временното правителство, надяваме се да бъде избрано едно стабилно ново правителство, което ще гарантира прогнозируемост на процесите за бизнеса. Вътрешното потребление зависи от това, но също така и инвестициите зависят от това – инвеститорите вземат решения за своите инвестиции, едва когато са наясно с това каква е ситуацията в съответната държава. Мисля обаче, че прогнозите изглеждат многообещаващи за България.

По отношение на геополитическата ситуация – тя също ни въздейства, това вече беше обсъдено тук – говорехме за ЕС и неговото развитие, за Brexit-а, също така за мандата на президента Тръмп, който стартира идния петък. Всичко това създава определена несигурност. Аз самият смятам, че определено ще наблюдаваме нов вид политика, особено ако Тръмп си спази обещанията, но не смятам, че това е задължително лошо, просто ще бъдем поставени в една нова среда. Това, което би било негативно като влияние върху икономиката е да наблюдаваме непоследователност в политиките на глобалната сцена. През идните месеци ще бъде интересно да си дадем отговор на въпроса накъде отива светът и вече може би ще имаме по-голяма яснота.

Модератор: Говорим си, че това беше доста добра година за България и показателите са доста добри, но изпаднахме в ситуация, в която отново сме несигурни какво ще последва. Какво според вас трябва да направи евентуално ново правителство и какво не трябва да направи, за да се запази този ръст и за да се помогне и на бизнеса, и на хората в крайна сметка?

Никола Добрев: Аз мисля, че нещо положително през последните години беше инвестиционният климат, който се създаде, и създадените възможности да се инвестира в структуроопределящи обекти, както и за малки и средни предприятия – и този тренд трябва да се запази. В случая обаче много е важно абстрахирането от това кой ще спечели, кой няма да спечели изборите. Все пак това е Република България и тя трябва да има една работеща, адекватна на потребностите на бизнеса администрация. Защото ние не искаме държавата да ни се меси във всички пазарни и инвестиционни и други решения, но искаме това, което зависи от държавата – спазването на законите, на регулацията, законите за всички – това нещо да става в реално време, да не се мотаят тези неща, защото конкуренцията не спи. Днес пазарите са толкова динамични, че това, което някога ни се е струвало – че китайска стока примерно няма да е на турския пазар – днес китайската стока се продава на турския пазар (говоря за инвестиционни стоки от нашия тип) при много по-добри условия, защото има съответни регулации, съответни стъпки на държавата, за да подкрепи бизнеса да купува китайските стоки. Пък също и от Китай го има това нещо. Така че една ефективна, ангажирана към бизнеса администрация на държавата е изключително важна да работи, да функционира, независимо от политическите турбуленции, които се развързват около нас. Още много неща можем да искаме ние, но за мен е най-важното закон над всичко и закон за всички.

Модератор: Работеща съдебна система.

Никола Добрев: Аз го казах по-простичко, защото на народа, като му кажеш "съдебна система", мисли, че е нещо кой знае какво. Закон за всичко и закон за всички.

Модератор: Да. Г-н Маркет, какво? Закон и администрация, която помага на бизнеса. Какво друго трябва и не трябва да направи едно ново правителство?

Оливие Маркет: Г-н Добрев ясно формулира приоритета и аз исках да говоря за върховенството на закона и за доброто правоприлагане и също така предвидимостта на законодателната уредба. Мисля, че това са крайъгълните камъни, върху които се опира доверието на бизнеса и върху които бизнесът може да се развива. Нещо друго, което очакваме – и ние работехме добре с настоящето правителство, но нещата винаги могат да се подборят – та това нещо е един постоянен диалог между правителството и бизнеса. Ние като представители на бизнеса винаги, когато има регулаторни промени, когато се приема ново законодателство, ние трябва да се съобразим с него – и колкото по-добре сме обсъдили тези бъдещи промени предварително, толкова по-добре ние можем да се подготвим за тях и можем да оценим въздействието върху бизнеса. Това е важно и за държавата, защото бизнесът е важен играч и трябва да бъде важен партньор при разписването на промените в нормативната уредба.

Може би приоритет за следващото правителство следва да бъде да се продължи процеса по либерализиране на пазарите, който вече стартира. Световната банка досега съветваше правителството как да тече този процес. В тази област един силен диалог и също така придържането към препоръките от Световната банка и диалога с бизнеса преди прилагането на промените – това са задължителни изисквания. Бизнесът също трябва да има възможност активно да участва и да дава своите предложения – разбира се в крайна сметка решенията се вземат от властимащите, но е хубаво, когато те поне изслушат гледната точка на бизнеса, за да могат да избегнат бъдещи проблеми. Затова аз смятам, че този постоянен диалог с бизнеса е много важен.

Още един въпрос, който искам да поставя днес, е по отношение на това как да усилим икономическия растеж. Ако гледаме в дългосрочен план, икономическият растеж винаги зависи от хората, така че той зависи от образованието в голяма степен. Така че приоритет трябва да бъде това да се гарантира, че ще има достатъчно млади добри хора в България, които са добре образовани и с нужните умения, за да могат да решават икономически проблеми. Виждаме много млади хора, които напускат страната, но сега, когато икономиката е в растеж, има необходимост тези млади хора да се върнат обратно и затова правителството трябва да помогне на този процес. Знам, че например наскоро в IT сектора е подписано споразумение да се разработят някакви софтуерни програми за гимназии, т.е. да има такива инициативи, които по същество да увеличават партньорствата между училищата и компаниите. Това е много важно, тъй като трябва да направим така, че уменията, от които ще се нуждаем утре, да бъдат вече налице, защото и технологиите се развиват, особено информационните технологии, и мисля, че това е един много важен приоритет, който се надявам правителството да подеме.

Модератор: Това за инвестициите в образованието, за ударните инвестиции в образованието знам, че е и Ваша любима тема. Има ли друг приоритет, който бихте очертали пред новото правителство, освен ударните инвестиции в образованието, за които стана въпрос, и за промяната на системата – друго, което Вие бихте искали да видите? И ако мога да разширя въпроса, който ще задам и на двама ви – има ли как това бизнес общество, което се формира, да помогне за намирането на такива смислени политики, които да попречат и на популизма да възхожда в България?

Никола Добрев: Аз ще започна, понеже доста комбинирани станаха въпросите. Говорим за позицията на бизнеса. Бизнесът е инвестиционно настроено общество, но той инвестира, за да направи своята продукция по-конкурентна, да завоюва повече пазари и да създава по-добри условия на труд за хората и по-високи доходи. Да, това е като принцип, но ако погледнем какво става при нас, ние виждаме, че ние изпадаме в едно противоречие. И тук ще стъпя на примера на нашата "Тракия икономическа зона", която е едно изключително интересно, важно инвестиционно явление в българската икономика. Там фактически поканихме много инвеститори, те дойдоха и изведнъж заявиха, че искат 1500 млади работници за своите производства. В един такъв кратък срок естествено нашият трудов пазар не можеше да го реши този въпрос. И оттам вече в Пловдив този проблем започнахме много активно да го гледаме и ще се прикрепя към неговото мнение, че инвестиционен приоритет на държавата е образованието. Защото, ето ще дам един пример – в нашите отрасли в момента инвестираме над 200 млн. евро – примерно вододобив, металургия. И какво – тази инвестиция дава изключително много положителен резултат за икономиката, но се оказва, че ние вече заставаме срещу това, че трябва да съкращаваме работниците. Освен това, съкращавайки работници, ние трябва на тяхно място да поставим нови, със съвсем друга техническа интелигентност. Те не работят вече със старите класически инструменти, те ряботят с компютри. Което означава, че ние влизаме в едно противоречие между това, което предоставя системата на образование, и това, което бизнесът изисква. И тук е ролята не само на държавата – естествено държавата много трябва да направи в това отношение – но и тук е ролята ние да се вземем в ръце, бизнесът, и да започнем да си готвим кадрите от съответното равнище. Защото няма нищо лошо – да кажа, изключително много мениджъри има в България и те не са лошо подготвени – но изключително малко оператори има. Оператори, които да застанат зад големите технологични линии, да управляват процесите със софтуера, който е вложен там. А това е ново поколение, нови знания, нови изисквания и тук, ако кажем един първостепенен приоритет – не може в държавата ни да се шляят по улиците и по кафенетата млади, здрави, хубави момчета и момичета и да не им е създадена мотивацията, че трябва да се изучат и да работят. И не всички трябва да станат мениджъри. Моето разбиране, аз също съм мениджър, но има хора, които могат да намерят своето призвание като оператор пред компютъра примерно на една съвременна пещ. Или пред каретата, която едно време в мините, ако си спомняте, всеки миньор къртеше с пистолет – сега това става с компютъризирана система и изведнъж шест пистолета работят и той ги управлява с компютър. Но тези хора трябва да се подготвят, да се мотивират да работят в този отрасъл. Така че аз мисля, че това е един от големите приоритети, в който не може да чакаме бързи резултати, но трябва да се тръгне, защото образованието е поколения.

Модератор: Последен въпрос ще ви задам, защото наближава времето за политическия панел и с оглед на него – притесняват ли ви призивите или разговорите за повишаване на данъчната тежест, на осигурителната тежест, за промяна на модела или не?

Никола Добрев: Моделът ни е ясен – пазарна икономика и това, което работи добре. То има стара народна приказка – което нещо работи и добре стои, не го разваляй, ако не предложиш по-хубаво. Така че да видим какво ни се предлага, но засега това работи. Още веднъж казвам – законите са създадени – хубави, лоши, те са такива, каквито са. Те просто трябва да се изпълняват и да има контрол върху тяхното изпълнение и да си отговаряме тогава, когато нарушим тези закони.

Оливие Маркет: За данъчния режим аз мисля, че България има уникална ситуация днес с този плосък данък и, да сме честни, това е нещо, което е много хубаво – то е подчертано като един плюс на България сред инвестиционната общност. И мисля, че това, което компаниите искат, е опростяване. Така че и плоският данък се вписва в този модел на опростяването, и всяко от другите неща, които трябва да се променят, разбира се, те трябва да следват тази простота на прилагането и използването на плоския данък, която имаме днес. По отношение на това опростяване тук трябва да се гледа в един по-широк аспект, когато става въпрос за бизнеса. Става въпрос за административната тежест, която ние носим. Аз съм работил в няколко различни страни, в много редки случаи обаче ми се е налагало толкова много бумаги да подписвам, както подписвам тук. Аз непрекъснато за всичко трябва да подписвам документи, на всяко писмо, което трябва да подпиша, трябва пък да има и печат, т.е. това са едни такива бюрократични изисквания, които ги няма в другите страни. В същото време, например като отиваме на летището, не попълваме формуляр например за митническата служба. Това е добре, но в крайна сметка всяко нещо си има своята цена, си има своята стойност. Дигиталната икономика е вече реалност, ние трябва да я прегърнем, трябва да спрем всички тези дейности, които не създават добавена стойност, а само ни утежняват живота.

Модератор: Електронно правителство, образование и предвидимост – това са някак си посланията. С това искам да ви благодаря и да поканя Илияна Цанова, която ще води политическия панел, който се надявам да ви бъде не по-малко интересен. Благодаря за участието.

Още от 11-та годишна среща на бизнеса с правителството

Годишната среща на бизнеса с правителството - всички изказвания

Не правете глупости

Бизнесът и властта: 20% надежда, 80% безпокойство

Бойко Борисов: Големите коалиции са компромиси, ГЕРБ ще стои отстрани

Иван Кръстев: Четири кризи ще определят съдбата на ЕС през 2017

Даниел Грос: Искат ли г-н Тръмп и Русия една силна и добре въоръжена Германия?

ГЕРБ и БСП: Засега никой не иска да променя данъци

Бизнесът очаква растежът да продължи

През 2017 г. кредитирането ще ускори още икономиката

Какво даде Бойко Борисов на Иво Прокопиев

Интервю с икономиста Даниел Грос:

Даниел Грос: Тръмп ще направи ЕС по-консолидиран

Пълните текстове на изказванията на отделните участници и на дискусиите в отделните панели:

Иво Прокопиев: Без върховенство на закона и справяне с корупцията, икономическата политика няма как да даде резултат

Росен Плевнелиев: 2017 година е критична за ЕС

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да участва в големи коалиции

Иван Кръстев: Четири основни кризи ще са ключови за бъдещето на ЕС

Даниел Грос: Brexit не е икономически проблем

Никола Добрев и Оливие Маркет: Бизнесът се нуждае от повече предвидимост и намаляване на административната тежест

ГЕРБ, БСП и РБ: Най-наложителна е съдебната реформа

Камен Колчев: Финансовата система става все по-важна за стабилността и растежа на България

Владислав Горанов: При слаби институции няма как да има условия за устойчив растеж

Димитър Радев: От изключително значение е разумната фискална политика на България да се запази

Карина Караиванова: Потенциалът за развитие на капиталов пазар в България е абсолютно неоползотворен

Петър Андронов: Икономическият ръст може да е много над очакванията, ако се поддържа със стабилност и предсказуемост

Още от Капитал