Berkshire Hathaway купува германската компания Wilhelm Schultz

Милиардерът Уорън Бъфет разраства инвестициите си в Европа

Бъфет сключва сравнително рядко сделки в Европа, но на няколко пъти след финансовата криза през 2008 г. той показа, че има желанието това да се промени.
Бъфет сключва сравнително рядко сделки в Европа, но на няколко пъти след финансовата криза през 2008 г. той показа, че има желанието това да се промени.    ©  Reuters
Бъфет сключва сравнително рядко сделки в Европа, но на няколко пъти след финансовата криза през 2008 г. той показа, че има желанието това да се промени.
Бъфет сключва сравнително рядко сделки в Европа, но на няколко пъти след финансовата криза през 2008 г. той показа, че има желанието това да се промени.    ©  Reuters
Германската компания произвежда компоненти за тръбопроводи.

Едно от най-големите звена в инвестиционната компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway се е съгласило да купи германския производител на компоненти за тръбопроводи Wilhelm Schulz, съобщава германският вестник Handelsblatt. Милиардерът в момента търси подходящи сделки, с които да разшири инвестициите си в Европа.

Параметрите остават неясни

Марк Донеган, изпълнителният директор на Precision Castparts, част от Berkshire Hathaway, потвърди, че компанията ще закупи Wilhelm Schulz, но е отказал да коментира пред вестника какви ще бъдат точните параметри на сделката. Самият Бъфет също все още не е коментирал придобиването на германската компания.

Wilhelm Schultz е създадена като производител на аксесоари за неръждаеми тръби през 1945 г., като по-късно разраства бизнеса си и започва да оперира на международно ниво. Бъфет коментира през февруари миналата година, че очаква Донеган да намери нови удобни цели за Berkshire, след като миналата година Berkshire Hathaway купи компанията за самолетни части и други компоненти Precision Castparts за 37 млрд. долара. Звеното вече има широко портфолио от продукти и произвежда компоненти за самолетни двигатели и атомни централи, както и тръби за петролната и газовата индустрия.

Отново в Европа

Бъфет сключва сравнително рядко сделки в Европа, но на няколко пъти след финансовата криза през 2008 г. той показа, че има желанието това да се промени и да увеличи придобиванията си на Стария континент, отблязва Bloomberg. През 2015 г. Berkshire Hathaway закупи производителя на екипировка за моторни спортове Detlev Louis Motorradvertriebs. Тогава Бъфет определи придобиването като "открехване на вратата" за бъдещи сделки в региона.

През декември миналата година звеното на Berkshire - Marmon Holdings, купи и италианския производител на индустриални трактори и производни средства Zephir. По-рано през януари Marmon обяви и че е закупила производителя на паста Dominioni Punto & Pasta, както и кетъринг фирмата Angelo Po. Броя на сделките за Бъфет на континента прогресивно нараства, макар и повечето от тях да не са с голяма стойност.

AIG ще плати 10.2 млрд. долара на инвестиционна компания на Бъфет

Застрахователната компания AIG се е съгласила да заплати 10.2 млрд. долара на Berkshire Hathaway, за да поме компанията на Уорън Бъфет търговските рискове от вече сключени от застраховятеля полици в САЩ. В замяна Berkshire Hathaway ще покрие и 80% от потенциалните загуби от застраховките.

В същото време акциите на IBM се повишиха и надминаха цената, за която инвеститорът купи дял от компанията. Така Бъфет вече не е на загуба, като преди поскъпването на книжата тя беше надхвърлила 2 млрд. долара. Berkshire Hathaway държи над 81 млн. акции в компютърната компания.

Още от Капитал