Голяма част от кредитните посредници може да работят на сиво
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Голяма част от кредитните посредници може да работят на сиво

Срокът за регистрация в БНБ изтече, но все пак има гратисен период до 21 март

Голяма част от кредитните посредници може да работят на сиво

Към 17 януари само две консултантски компании са записани в регистъра на БНБ

10106 прочитания

Срокът за регистрация в БНБ изтече, но все пак има гратисен период до 21 март

© Цветелина Белутова


Задължителната професионална застраховка за дружествата е 1000 лв., само една компания я предлага.

Значителна част от кредитните посредници в България ще оперират на ръба на закона през тази година. Причината е задължителното записване в регистъра на БНБ, крайният срок, за което изтече през миналата седмица. То става след ред изисквания, като най-тежки за пазара са еднократната такса за регистрация от 3000 лв., която Централната банка изисква. Другата е задъжителната професионална застраховка, която кредитните консултанти трябва да сключат преди да бъдат допуснати до регистъра на БНБ.

Единствена оферта

Оказва се, че само една застрахователна компания е предложила професионална застраховка на кредитните посредници в България, които искат да регистрират официално дейността си в Българската народна банка. Професионалната застраховка на кредитните посредници цели да плати евентуални щети за клиент на кредитно посредничество, които са му били нанесени чрез доказан в съда неизгоден договор за банков кредит. Първоначалните информации на застрахователните компании сочеха, че подобна полица ще струва между 4000 и 6000 лв. В крайна сметка обаче само една компания реално е разработила такъв продукт – Общинска застрахователна компания, а стойността на полицата е 1000 лв. Премията обаче трябва да се плати наведнъж, като няма възможност за разсрочване.

"Очакванията са били, че много малко кредитни посредници ще се включат в регистъра на БНБ, поради което останалите застрахователни компании засега искат да видят как ще протече регистрацията през тази година и евентуално да се включат с предложения през 2018 г.", коментира за "Капитал" изпълнителният директор на "Кредит център" Тихомир Тошев.

Само две дружества

В списъка с регистрирани посредници, който БНБ е публикувала на 17 януари има само две дружества. Това са българският стартъп "Санук", който освен посредничество позволява на сайта си сравнение на средните оферти на банките за зададена от клиента сума, както и белгийска консултантска компания. Капитал разбра, че документи за регистрация са подадени и от "Кредит център", "Адекс България", "Кредитленд", "Кредит навигатор" и се очаква те да бъдат добавени в новия вариант на списъка. Компаниите от сектора имат гратисен период до 21 март, до когато могат да работят без приключена официално регистрация.

"Най-вероятно голяма част от посредниците ще продължат да работят от другата страна на закона", предположи Тошев.

Според Светослав Илиев от "Адекс България" брокерите на недвижими имоти например ще насочват клиенти към определени банки без да имат регистрация в БНБ, но това няма да е нарушение на закона. "Те реално не извършват консултация, а директно насочване на даден клиент към банка, с която имат най-изгоден договор. Техните договори са т. нар. партньорски, а не консултантски, което напълно ги различава от нашата дейност, тъй като тяхната основна цел е сделката да бъде осъществена, без оглед дали това е възможно най-изгодно за клиентите им. Обратно – кредитните посредници се стремим да намерим най-подходящата банка за всеки различен тип клиент", коментира още Илиев.

Опит за регулация

Задължителната регистрация на кредитните консултанти е част от Закона за кредитите за недвижими имоти за потребители, който беше приет в средата на миналата година. Това е първи опит да се регулира дейността на посредниците и да им се вмени отговорност пред клиента и регулатора.

Освен да платят застраховка и такса консултантите трябва да имат висше образование и професионален опит в областта от най-малко две последователни години на ръководна длъжност в предприятия от банковия и финансовия сектор. Освен това те трябва да имат добра репутация, да не са осъждани за престъпления от общ характер и да не са обявявани в несъстоятелност като едноличен търговец или неограничено отговорен съдружник в търговско дружество. Физическите лица трябва да имат постоянен адрес в България, а юридическите лица и едноличните търговци – да имат търговска регистрация в страната.


2 коментара
 • 1
  deputat241 avatar :-|
  Депутат 241

  Така е. В България всичко се прави след срока...

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Случайно ли е, че подобни лица са задължени за регистрация скоро след публикуването на собствен софтуер от БНБ?

  Ако аз имам подобна компания, не бих я регистрирал. Много трудно ще се докаже дали си посредник или си партньор така или иначе.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK