BP ще проучва как може да се използва 3D принтирането на петролния пазар

Технологията е поредната, която може да наруши традиционните бизнес модели

3D принтерите навлизат с все по-голяма скорост. На снимката: 3D принтер в българския Тех Парк
3D принтерите навлизат с все по-голяма скорост. На снимката: 3D принтер в българския Тех Парк    ©  Цветелина Белутова
3D принтерите навлизат с все по-голяма скорост. На снимката: 3D принтер в българския Тех Парк
3D принтерите навлизат с все по-голяма скорост. На снимката: 3D принтер в българския Тех Парк    ©  Цветелина Белутова

Британската петролна компания BP ще започне да проучва развитието на триизмерното принтиране и как то може да се отрази на петролния пазар, съобщава Financial Times. Според BP е възможно нарастващото дигитално производство да се отрази пагубно на нуждата от доставки на продукти по света.

Бъдеща промяна

Главният икономист на британската група Спенсър Деъл коментира, че неговият екип планира да се запознае в дълбочина с 3D технологията на принтиране. Това може да доведе до сложни промени в бизнес модела на BP и в цялостния бизнес с доставки по света, както и да се окаже така търсеният нов източник на приходи от петролната индустрия.

Транспортният сектор отговаря за над 20% от общото потребление на петролни продукти, като повечето преходи са междуконтинентални. От тях обаче няма да има смисъл, ако триизмерното принтиране се развие дотолкова, че голяма част от продуктите, които в момента се пренасят през целия свят, могат да бъдат принтирани на място. Това би довело до бързо развитие на местното производство и сериозна промяна на цените на продуктите на крайния пазар. Триизмерното принтиране е поредното главоболие пред петролната индустрия, която в последните години е критикувана от различни страни, най-вече от автомобилната индустрия.

Вече развита технология

Триизмерното принтиране вече се ползва в редица сектори - от медицински импланти до части за самолети. Накратко казано, технологията позволява създаването на физически предмети чрез използването на триизмерни дигитални модели. Очаква се тя да претърпи развитие през следващите няколко години и да се ползва във все повече сектори. Самите продажби на триизмерни принтери се увеличават с огромни темпове. През миналата година са били продадени над 450 хил. принтера, докато прогнозите за продажбите през 2020 г. възлизат на над 6.7 млн. принтера, според данните на Gartner. Компанията предвижда триизмерното принтиране да се превърне не в екзотика, а в основна технология, която да може да се ползва в самите домакинства. В такъв случай най-вероятно приходите за различните компании ще идват от продажбата на самите модели, които да се използват при напечатването.

Според Спенсър Деъл принтирането ще бъде поредната технологична тенденция, която ще наруши ритъма на традиционните компании. Именно затова BP ще започне да навлиза в тази тема от по-рано. Същевременно обаче той не очаква големи сътресения. Според последния си годишен доклад BP очаква търсенето на петрол да продължи да расте до 40-те години на века. В прогнозата на компанията са взети предвид именно подобни нарушаващи традиционния бизнес тенденции като триизмерното принтиране, електрическите коли и новите форми на чиста енергия.