Сделките в региона са на рекордна стойност през 2016 г.

Приватизацията на 19.5% от "Роснефт" от страна на швейцарския минен конгломерат Glencore и държавния фонд на Катар срещу 10.5 млрд. евро е най-голямата сделка в региона за миналата година.

Сделките в региона са на рекордна стойност през 2016 г.

В България и броят, и стойността растат – договорени са продажби за 1.4 млрд. евро

Мария Иванова
6650 прочитания

Приватизацията на 19.5% от "Роснефт" от страна на швейцарския минен конгломерат Glencore и държавния фонд на Катар срещу 10.5 млрд. евро е най-голямата сделка в региона за миналата година.

© Reuters


Най-многото сделки в Централна и Източна Европа, а и в България, са в сектора на недвижимите имоти.

Стойността на сделките по сливания и придобивания (M&A) в Централна и Източна Европа през 2016 г. е достигнала най-високото си равнище от 2013 г. насам. През изминалите 12 месеца в региона са сключени сделки за общо 86.7 млрд. евро, или 62% повече спрямо 2015 г. Това показват данните от съвместния годишен доклад за M&A пазара в ЦИЕ на международната правна организация CMS Cameron McKenna и анализаторската компания EMIS.

В България пазарът също расте и като брой, и като стойност на сделките. Според данните през миналата година тук са сключени 86 сделки, което е най-високият брой за последните пет години. Общата им стойност е 1.37 млрд. евро, като близо половината от тази сума е от продажбата на ОББ. Предходната година числото е било наполовина - 699 млн. евро

Предпочитаните пазари

Ръстът до голяма степен се дължи на съществено активизиране на пазара в края на годината, в това число и на няколко мегасделки, сред които например приватизацията на 19.5% от "Роснефт" от страна на швейцарския минен конгломерат Glencore и държавния фонд на Катар срещу 10.5 млрд. евро. Най-голямата сделка в България за миналата година пък беше обявена в последния работен ден на годината – покупката на четвъртата по големина банка в страната ОББ срещу 610 млн. евро от белгийската финансова група KBC.

Като цяло броят на договорените сливания и придобивания в региона намалява със 7% спрямо година по-рано до 1985 транзакции, отбелязват авторите на доклада.

"Участниците на пазара действаха предпазливо през 2016 г., изправени пред слабата глобална икономика и несигурността около резултатите от референдуми и избори и от двете страни на Атлантика. Мнозина заеха изчаквателни позиции, което означаваше, че някои сделки временно бяха замразени", обяснява Хелън Родуел, която е партньор за ЦИЕ в CMS. Тя допълва, че към края на годината доверието на пазара е започнало да се повишава, което предполага и по-съществена M&A активност през 2017 г.

Русия и Полша остават водещите пазари в региона според обема на договорените сделки, макар и да отчитат спад в броя на транзакциите, но през 2016 г. все по-голям инвеститорски интерес са привличали Чехия и Румъния, се посочва в доклада.

Най-атрактивни за инвеститорите в България са били секторите на недвижимите имоти и строителството (16 сделки за годината), производството (13) и секторите "Телекомуникации и IT" (12) и "Търговия на едро и дребно" (12). Общо за региона през миналата година най-атрактивният сектор също е бил този на недвижимите имоти и строителството, който изпреварва телекомуникациите, информационните технологии и производството и привлича най-голям брой инвеститори – за последните 12 месеца в него са сключени 357 от сделките в региона. Добивната промишленост пък е отрасълът, в който стойността на сливанията и придобиванията в ЦИЕ е най-висока – близо 24 млрд. евро, като за това допринасят и редица големи транзакции в сектора като сделката за "Роснефт".

САЩ остават лидер сред чуждестранните инвеститори в страните от ЦИЕ, а Великобритания и Китай вече заемат съответно втората и третата позиция, след като през изминалите 12 месеца са удвоили вложенията си в региона – съответно 5.2 млрд. евро и 4.4. млрд. евро.

"Отличителната особеност на 2016 г. в ЦИЕ беше и бързо нарастващото влияние на азиатските инвестиции, най-вече от Китай. Силният китайски интерес към региона е сравнително нова тенденция, която полага основите за инвестиционна вълна в бъдеще", посочва Радовое Петрикич, партньор в корпоративната практика за ЦИЕ в CMS.

Поглед напред

Един от секторите, в който анализаторите от EMIS очакват активизиране през 2017 г., е банковият. Двигатели за това ще бъдат ниските печалби на финансовите институции, продължаващото преструктуриране на гръцките банки, милиардните разходи за глоби, наложени на сектора, новите регулации, както и италианската банкова криза – все фактори, които ще стимулират продажбите на акционерни участия и на отделни портфейли от необслужвани вземания в региона, прогнозира Стефан Стоянов, който ръководи дейността на екипите, които събират, обработват и анализират данните за сделките по сливания и придобивания в EMIS. Сред очакваните сделки в сектора са продажбите на поделенията на Raiffeisen и Deutsche Bank в Полша, на словенската Gorenjska banka, както и на украинските VTB и BM Bank. Пред сделка е и българската ТБ "Виктория".

Прогнозирането на това как ще се развие M&A пазарът в региона е предизвикателна задача, но все пак Стоянов очертава два вероятни сценария. В единия от тях растящият китайски интерес към чуждестранни инвестиции в съчетание с регулаторния натиск, който страната среща в САЩ, може да доведат до изместването на фокуса на китайските инвеститори в по-голяма степен върху Европа и Русия, а спадът на британския паунд дори може да допринесе за превръщането на Китай в инвеститор номер 1 в ЦИЕ. В другия избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ може да повлияе на пазарите в региона по няколко канала, един от които е поскъпването на долара спрямо еврото, което вероятно ще продължи с увеличаването на лихвите от страна на Федералния резерв. "Очакванията ни са, че по-силният долар през 2017 г. в крайна сметка ще се отрази в посока повече американски инвестиции в развиваща се Европа", посочва Стоянов.

5 тенденции, които ще оформят глобалния пазар през 2017 г.

Подготовката на бизнесите за бъдещето, колебанията в цените на валутите, трансграничните сделки, регулациите и укрепването на портфолиото от потенциални сделки – това са факторите, които ще движат пазара на сливания и придобивания през настоящата година, според прогнозата на международната консултантска компания EY. Очакванията са 2017 г. отново да е силна за пазара след изминалата 2016 г., която от EY определят като "една от най-добрите години в историята за сключването на сделки". От дружеството отбелязват, че въпреки увеличената несигурност по света през изминалите 12 месеца в глобален план са сключени сделки на обща стойност 3.5 трлн. долара (по данни на Dealogic и собствени изчисления на EY), което макар и да е със 17% по-малко спрямо рекордната 2017 г., е с 9% повече от 2014 г. и с 44% повече в сравнение с 2013 г.

От EY очакват китайските купувачи, които през 2016 г. доминираха световните заглавия, да запазят ролята си на силен международен инвеститор, а трансграничните сделки, особено между Азия и Северна Америка, да се засилват. Конкретните срокове, в които се сключват сделките, може да бъдат повлияни от валутните флуктуации, а натискът върху британския паунд и еврото може да направят активите в Европа по-привлекателни. След като през миналата година рекорден брой сливания и придобивания бяха блокирани или прекратени заради регулаторни и антитръстови съображения, темата ще остане на фокус и през 2017 г., особено в САЩ, отбелязват от EY. От компанията отчитат още, че въпреки геополитическата несигурност и бързите промени портфейлите от потенциални и подготвяни сделки остават стабилни, което предвещава силна M&A активност и през настоящата година.

Най-многото сделки в Централна и Източна Европа, а и в България, са в сектора на недвижимите имоти.

Стойността на сделките по сливания и придобивания (M&A) в Централна и Източна Европа през 2016 г. е достигнала най-високото си равнище от 2013 г. насам. През изминалите 12 месеца в региона са сключени сделки за общо 86.7 млрд. евро, или 62% повече спрямо 2015 г. Това показват данните от съвместния годишен доклад за M&A пазара в ЦИЕ на международната правна организация CMS Cameron McKenna и анализаторската компания EMIS.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  И ето как в края на годината прословутата класация - стъкмистика за ПЧИ ще скочи лавинообразно и пак ще заглуши любимата конспирация на народа - как икономиката не върви.

  За малко.

  Защото след 2 месеца пак ще сравняват 10 месеца с 12 и ще установяват с изненада (и конспиративни теории), че е по-малко.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Мааале, какво живо месо се реже от руската нефтена промишленост само и само да се поддържа изолационизма и Крим! Браво на Путин, добре му показва на Запада!

 • 3
  oldschool avatar :-?
  oldschool

  До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

  само дето Капитал в предишен материал по темата бяха публикували, че почти всички сделки в България са с местни купувачи - разбирай КОЙ си купува нова банка или мол. така че няма конспирации с ПЧИ


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход