Фед е готов да продължи с увеличаването на лихвите в САЩ

Централната банка очаквано запази нивата им без промяна на първото си заседание след встъпването на Доналд Тръмп и обърна внимание на промяната на настроенията на компаниите и потребителите

Оценката на Фед за икономиката на страната в сряда не се различава от последната през декември – пазарът на труда продължава да се възстановява и икономиката се разраства с "умерени темпове".
Оценката на Фед за икономиката на страната в сряда не се различава от последната през декември – пазарът на труда продължава да се възстановява и икономиката се разраства с "умерени темпове".    ©  Reuters
Оценката на Фед за икономиката на страната в сряда не се различава от последната през декември – пазарът на труда продължава да се възстановява и икономиката се разраства с "умерени темпове".
Оценката на Фед за икономиката на страната в сряда не се различава от последната през декември – пазарът на труда продължава да се възстановява и икономиката се разраства с "умерени темпове".    ©  Reuters

Федералният резерв даде сигнал, че остава готов да продължи да увеличава лихвите в САЩ през тази година, след като инфлацията отново се насочва към поставената цел, въпреки че в решението след заседанието си късно в сряда не се разкрива кога планира да направи това. На първата си среща след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп Фед остави без промяна лихвите – в диапазона от 0.5% до 0.75%, след като ги повиши през декември, съобщава Financial Times. В изявлението си представителите на Фед обръщат внимание, че "показателите за потребителските нагласи и бизнес средата се подобряват в последните месеци". Те също така очакват инфлацията да достигне целта от 2%, което ще е предпоставка в бъдеще за постепенно коригиране на лихвите.

Всичко според очакванията

Решението беше очаквано от пазарите и анализаторите, поради което търговията на Уолстрийт остана спокойна след обявяването му и водещите индекси се повишиха съвсем леко – Dow Jones приключи сесията с ръст от 0.14%, а S&P 500 – с 0.03%.

Според главния пазарен анализатор от Lindsey Group Питър Буукър Фед изглежда, че изчаква, за да видят какви промени ще направи във фискалната политика Доналд Тръмп.

През януари председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че не смята, че икономиката на САЩ е в риск от прегряване и не очаква растежът да се ускори силно в скоро време. И отбеляза, че "неприятни изненади" може да се крият зад ъгъла, ако централната банка изчака твърде много, преди да вдигне лихвите. Коментарите й, направени преди встъпването в длъжност на новия американски президент, предполагат, че централната банка се придържа към плана си да повишава лихвените проценти внимателно и постепенно през следващите месеци.

Основната неизвестност

Основната неизвестна пред политиката на Федералния резерв е какъв ще е резултатът от намерението на републиканците да намалят данъците и да увеличат средствата за инфраструктурни проекти, отбелязва Financial Times. Ако Тръмп намали данъците според предизборните си обещания, това ще увеличи държавния дълг със 7.2 трлн. долара за десет години. Докато планът на републиканците предвижда повишение от 3 трлн. долара според Центъра за данъчна политика.

При условие че има толкова голям бюджетно разхлабване в бъдеще, Фед вероятно ще бъде принуден да ускори скоростта, с която да затегне политиката си, за да задържи инфлацията в необходимите граници. В изявлението си Фед не прави никаква директна препратка за възможно изменение на бюджета и ефекти от политиката на Тръмп, повтаряйки, че рисковете в перспектива са приблизително балансирани.

Много икономисти очакват Федералният резерв да "спре огъня", преди да вдигне отново лихвите през юни, но ако неизвестността около фискалната политика на Белия дом не се разсее скоро и икономиката на САЩ продължи да се подобрява, централната банка може да действа и по-рано. Следващите две заседания на Федералния резерв са на 15 март и 3 май.

Оценката на Фед за икономиката на страната в сряда не се различава от последната през декември – пазарът на труда продължава да се възстановява и икономиката се нараства с "умерени темпове". Въпреки оптимизма на Фед през миналата седмица предварителните данни за американската икономика показаха, че през 2016 г. брутният вътрешен продукт е нараснал само с 1.9%, което е най-бавният темп от пет години.

Последните проучвания сочат оптимизъм сред потребителите и бизнеса за икономиката на страната след избора на Тръмп за президент. Анализатори обаче посочват, че е рано за конкретни прогнози. Разходите на домакинствата са се вдигали умерено, докато бизнесът продължава да инвестира, макар и не на високи обороти, отбелязва Bloomberg.

В условията на пазарните очаквания за ниска инфлация прогнозата на Фед за показателя изглежда оптимистична. Централната банка предвижда, че цените ще се повишат до 2% в средносрочен план.