ИзЧЕЗване от България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ИзЧЕЗване от България

ИзЧЕЗване от България

Продава се един от най-големите бизнеси в страната - с приходи над 1.74 млрд. лв.

Гергана Михайлова
41622 прочитания

© Julia Lazarova


Темата накратко

- CEZ обяви, че има кандидати, които искат да купят бизнеса й в страната, и ще събере оферти.

- Продава се един от най-големите бизнеси в страната - с приходи над 1.74 млрд. лв.

- Интересът е основно от местни играчи: братята Бобокови, Николай Вълканов, Валентин Христов. И румънската Electrica.
Между 350 и 400 млн. евро е търсената цена от CEZ за активите й в България.

В януарския мраз ЧЕЗ успя да попадне в новините не с темата за рекордни сметки, а с плана си да изчезне от страната, или поне да опита. В прессъобщение с две изречения чешкият собственик информира за възможността да излезе от българския пазар след 12 години присъствие. Макар и представено като далечна идея, продажбата на енергийния му бизнес в България не е сделка като всяка друга в корпоративния свят, а е събитие от национално значение. Решението на чуждия инвеститор за продажба на най-голямата частна енергийна група в страната засяга пряко интереса на близо 3 млн. потребители и електроснабдяването на една трета от територията на България.

Извън оскъдната официална информация различни източници, близки до сделката, обобщиха моментната ситуация така: ЧЕЗ от месеци сондира инвеститорския интерес към бизнеса си; определена е цена, която ако някой е способен да плати, би се стигнало до реална процедура; продавачът вече има избран консултант и подадени няколко индикативни оферти. Дотук кандидатите (виж съседния текст) са основно местни индустриалци със значително по-скромен бизнес от този на CEZ в страната и без опит в електроснабдяването, за които и финансирането на такава покупка изглежда повече от предизвикателство.

Повод за държавнически размисъл е и защо международен играч като чешката компания, която работи в няколко страни, иска да си тръгне от България въпреки заявките на правителството, че прави всичко по силите си да привлича чужди инвестиции. Допълнителна нервност идва по линия на потенциалните купувачи. Ако по време на приватизацията управляващите можеха да искат купувачът да е по-голяма компания с опит, сега сделката е извън прекия им контрол. А рискът новият собственик на енергийните активи да не инвестира в тях стои и няма политик, който да желае гласоподавателите му да остават често без ток.

Важен нюанс в ситуацията придава фактът, че мажоритарен собственик на CEZ е чешката държава. Наесен в Чехия предстоят оспорвани парламентарни избори и не е ясно как новата власт би приела решението на мениджърите да свият достъпа на компанията до сигурни пазари и почти 12% от бизнеса си, колкото са приходите от българските дружества.

Защо Не, България?

Заради острите сблъсъци между инвеститор и държава през последните години, довели до заведено от ЧЕЗ дело в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID), намерението за изтегляне от България едва ли е изненадало някого. Централата в Прага отдавна има решение да излиза от нестратегически за нея пазари - нещо, което вече направи в Албания. Въпреки това през последните две години ситуацията на енергийния пазар в България се стабилизира и ЧЕЗ вече започва да излиза на прилична за сектора печалба (особено на фона на рекордните загуби на други компании в комуналния сектор).

Търканията между ЧЕЗ и държавата започнаха още през 2009 г., когато наскоро приватизираните електроразпределителните предприятия (ЕРП) бяха задължени да изпълняват инвестиционни програми, но регулаторът (КЕВР) системно ги порязваше в обосновките за цената на услугите им и налагаше не пазарни, а социални тарифи за електроенергията. Напрежението избухна през зимата на 2013 г., когато в няколко града на страната се проведоха протести срещу "високите" сметки за ток. Въпреки че ЕРП-тата носеха съвсем малка "вина" за високата цена, премиерът Бойко Борисов тогава плашеше с отнемане на лицензи, а енергийният регулатор и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) влязоха на щателни проверки в ЕРП-тата и намериха поводи за глоби, изразяващи се в сериозни суми (повечето от които след това падаха в съда). Значителни щети те търпят и по линия на зле уредените нормативно въпроси с централите на възобновяеми източници. Едва ли е случайно, че германският гигант E.On изтърпя работата си в България по-малко от десет години и продаде бизнеса си на чешката "Енерго-про". Преди това пък си отидоха Enel и RWE.

Оповестеното намерение от ЧЕЗ за излизане от пазара обаче дойде малко изневиделица за широката публика и това пролича по хаоса в котировките на Българската фондова борса (БФБ), където се търгуват акциите на двете най-големи дружества в групата. В първия ден на търговия след новината на борсата имаше повече от обикновения брой сделки, при което се стигна до съществени изменения в цените ("ЧЕЗ електро България" поевтиня с 13.24% до 19 хил. лв. за лот, а "ЧЕЗ Разпределение България" поскъпна с 8.93% до 238 лв. за лот).

На въпроси, изпратени от "Капитал", от Прага не уточниха колко сериозно е намерението за продажба, защото на този етап CEZ само проучвал пазара във връзка с инвестициите си в България, лаконична бе пресаташето Барбора Пулпанова. Източници, запознати отблизо със сделката, обаче твърдят, че случващото се не е просто опипване на почвата, а е резултат от запитвания на потенциални инвеститори. За сериозността на намеренията си личи и от факта, че в края на миналата година ЧЕЗ са наели консултант Deloitte - Прага, и са стигнали до етап да има получени няколко индикативни оферти от кандидати. От българския офис на Deloitte също отказаха коментар.

Сделка в ход

По неофициална информация, засечена от три източника, процедурата е открита след заявен интерес за покупка от страна на местен инвеститор. Впоследствие чешката компания е решила да проучи интереса и на други потенциални кандидати и вече е привлякла най-малко четири участника. Покани до стратегически играчи в енергийния бизнес не са били изпращани. Тъй като вече имало напредък във формулирането на предложения, адвокати посъветвали да има анонсиране на стартиралото проучване на инвеститорския интерес, тъй като компанията е публична - листвана е на борсите в Прага и Варшава, дължи тази информация на акционерите си. През седмицата анонс за плана за получили и българските служители на дружествата.

Според някои източници в момента се набират необвързващите оферти, вече има подадени няколко и до дни ще е готов виртуалният data room, при който потенциалните купувачи получават достъп до документи, на базата на което изготвят ценовите си предложения. В CEZ имат граница, под която не биха продължили с процедурата. Сумата е между 350 и 400 млн. евро за активите в България, което включва електропреносната мрежа в Централна и Западна България, генерационни мощности, компании за услуги и търговия с електроенергия. Исканата сума не е учудваща - по груби сметки от отчетите за 2015 г. печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е от порядъка на 40 - 50 млн. евро, а сделки за такива активи ставали при оценка на предприятието от около 10 пъти EBITDA, коментира консултант.

Продажба друг път

Дали ще излезе нещо от проучването на инвеститорския интерес за CEZ ще стане ясно може би до няколко месеца, но сделка едва ли ще има през тази календарна година. Причината е, че в Чехия предстоят парламентарни избори, а като държавно предприятие в стратегически сектор решенията в борда се вземат трудно и тромаво. Анализатори не изключват догодина темата отново да стане актуална, защото явно CEZ е в процес на фокусиране на бизнеса. Освен в Албания през последните години тя продаде 600 MW вятърен парк в Румъния и други активи. Макар бизнесът й в България да не изглежда зле (виж инфографиката), в него има звена, които са губещи, като затворения ТЕЦ "Варна". Като се има предвид и отношението на българските власти към инвеститорите в енергетиката, нищо чудно за мениджмънта в Прага местният пазар наистина да не си заслужава повече усилията.

Кой иска да купи

Като кандидат- купувачи източници, запознати с подготовката на процедурата, цитират четири имена. Първият е собственикът на "Минстрой" Николай Вълканов, чийто бизнес основно е в енергетиката и тежката металургия не само в България, но и в региона.

Вълканов отказа да разговаря по темата с "Капитал". Липсва и неофициална информация да е подал оферта.

Другият местен играч, който е проявил силен интерес към бизнеса на CEZ тук, е "Приста ойл" на братята Атанас и Пламен Бобокови. За целта е влязла в партньорство с турската STFA Yatirim. Макар да не са стратегически играчи в енергийния сектор, двамата братя са известни с амбициите си предприемачи, чийто основен бизнес е в енергоемки производства като акумулаторните батерии за автомобили и рафинирането на моторни масла. Приходите на групата им са около 400 млн. лв., т.е. в пъти под бизнеса на CEZ, а и наскоро взеха заем от 50 млн. евро, за да изкупят обратно дял от компанията си. Пламен Бобоков има и лична вендета спрямо ЧЕЗ - преди две години той стана причина КЗК да глоби компанията с 1.25 млн. лв., тъй като бавела изкупуването на съоръжение за присъединяване към мрежата, изградено с негови средства, като така му блокирала производството. Турският партньор в консорциума е инженерингов холдинг, който изгражда и поддържа енергийна инфраструктура, включително газова и хидроенергийна. Има изпълнени проекти в Либия, Саудитска Арабия, Иран, Тунис, Пакистан, Оман, Катар. Собственици са двама турски бизнесмени, а от 2014 г. миноритарен дял от 30% има и базираният в Швейцария фонд Partners Group. Бобокови не бяха открити за потвърждение на информацията, получена от два източника, близки до процедурата. Според тях братята вече работят и по осигуряването на финансиране за покупката, като банката, с която са в преговори, е ВТБ. Оттам отказаха коментар.

Кандидат да купи бизнеса на ЧЕЗ в България е и енергийният търговец "Фючър енерджи" на предприемача Валентин Христов, който доставя електроенергия за България, Македония, Сърбия и Албания. Дружеството е сред добре представящите се търговци на електроенергия. В отчета му за 2015 г. са отразени приходи от 57.4 млн. лв. и нетна печалба от 726 хил. лв. Зад интереса му да придобие активи на ЧЕЗ освен бизнес логика би могло да има в нуждата бързо да разшири присъствието си - макар пазарът на ток в България да е отворен, достъп до данни за консумацията на потребителите имат само в електроразпределителните компании. Информацията дава предимство на техните търговци, в случая "ЧЕЗ трейд". За да влезе в надпреварата обаче, му трябва доста сериозно финансиране, като според един източник компанията е намерила централноевропейски партньор. Самият Христов до миналата година имаше друг основен бизнес - хладилни инсталации главно за вериги магазини и бензиностанции. Бизнесът беше с приходи от 18 млн. лв., но от година 80% от него бяха продадени на австрийската Hauser. "Хладилните" му клиенти са и първите при дебюта му в търговията с ток през 2012 г., постепенно се разраства и в Сърбия, Албания и Македония и така консолидираните продажби на "Фючър енерджи" достигали 100 млн. лв. Христов не коментира информацията за интерес към бизнеса на CEZ.

Четвъртият кандидат за активите е стратегически играч в енергийния сектор. Това е румънската Electrica, която притежава генерационни мощности и преносна инфраструктура в северната ни съседка. Тя обслужва над 3.6 млн. потребители и доставя 40% от електроенергията, продавана на румънския пазар. Приходите й за 2015 г. са 1.2 млрд. евро, т.е. повече от българския бизнес на CEZ, а нетната печалба - 106 млн. евро. Правителството на Румъния притежава 48.8% от компанията, която бе приватизирана, а дялове в нея имат институционални инвеститори като Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Black Rock Investment Management, HSBC Global Asset Management, NN Investment Partners и други. През 2014 г. Electrica направи двойно листване на борсите в Букурещ и Лондон, на което привлече 443 млн. евро капитал. Възможно е акционерите да я притискат да инвестира набрания ресурс и това да е една от причините за сериозния интерес към активите на ЧЕЗ в България. Според източник от пазара Electrica има конкурентно предимство, защото може да договаря пакетно бизнеса на CEZ в България и Румъния, където също се обмисляла продажба.

Темата накратко

- CEZ обяви, че има кандидати, които искат да купят бизнеса й в страната, и ще събере оферти.

- Продава се един от най-големите бизнеси в страната - с приходи над 1.74 млрд. лв.

- Интересът е основно от местни играчи: братята Бобокови, Николай Вълканов, Валентин Христов. И румънската Electrica.
Между 350 и 400 млн. евро е търсената цена от CEZ за активите й в България.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

36 коментара
 • 1
  ijj avatar :-|
  ijj

  "Сумата е между 350 и 400 млн. евро за активите в България, което включва електропреносната мрежа в Централна и Западна България, генерационни мощности, компании за услуги и търговия с електроенергия. Исканата сума не е учудваща - по груби сметки от отчетите за 2015 г. печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е от порядъка на 40 - 50 млн. евро, а сделки за такива активи ставали при оценка на предприятието от около 10 пъти EBITDA, коментира консултант."

  ЧЕЗ не биха продали на загуба. Сигурно ще искат да си върнат по някакъв начин поне сумата, която са платили при покупката на мрежата, ТЕЦ "Варна" и която са вложили във ВЕИ инсталации.

 • 2
  unbiased avatar :-|
  unbiased

  ”В първия ден на търговия след новината на борсата имаше повече от обикновения брой сделки, при което се стигна до съществени изменения в цените ("ЧЕЗ електро България" поевтиня с 13.24% до 19 хил. лв. за лот, а "ЧЕЗ Разпределение България" поскъпна с 8.93% до 238 лв. за лот).”

  Акциите на ЧЕЗ Електро поевтиняха 1 ден по-късно и то заради негативния финансов резултат за 2016, а не заради тази новина.

 • 3
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  Честито на EDF France, бъдещият собственик на ЧЕЗ =) =) =) ...........

 • 4
  snower avatar :-|
  snower

  След като източиха предостатъчно парички към централата, чехите си отиват. Ами да си заминават! Това може да е тема на отделна статия, Капитал, а не само да пишете колко е лоша държавата, а колко са добри "инвеститорите".

 • 5
  peaspiring avatar :-?
  peaspiring

  До коментар [#4] от "snower":

  Когато чуждестранна компания изтегля пари е лошо. А когато български собственик точи пари и ги паркира в швейцарски сметки е добро. Каква точно е разликата???

 • 6
  snower avatar :-|
  snower

  До коментар [#5] от "peaspiring":
  Кой е казал, че има разлика дали ни крадат местни или чужди? Трябва да се знае, че част от чуждите фирми също не са цвете и за някои не бива да страдаме.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Първо, никой не е карал държавата да си продава всички акции.

  Второ, такъв голям бизнес не се купува ей така. Плашещото е ако някой феодал като Ковачки го купи, как ще се държи управлението спрямо него. Вече знаем за един милиарден бизнес, който краде много от данъци (Лукойл Нефтохим).

  ПС: Фалшивата статистика за ПЧИ отново ще набъбне при евентуална продажба, както при всяка голяма сделка. В следващата година ще се сгромоляса с 50% евентуално. Ако някой политик успее да хване тази вълна, ще може да се похвали с първото и да обвини някой друг във второто. Да живее НСИ!

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#5] от "peaspiring":

  Българският собственик рано или късно можеш да му хванеш цаката. Чужденците в общия случай имат цяла държава зад гърба си, за която е отлично да бъдат дърпани печалби от чужбина. Особено, ако компанията е отчасти държавна.

 • 9
  cipura avatar :-|
  BgMafia

  Сделката с Енерго-про 2012 г е беше оценена за около 95 млн евро
  според информациите в капитал тогава така че цитираните в тази статия са пълни спекулации най -вероятно, като вземем в предвид и регулаторната среда...

 • 10
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Поредното доказателство че БГ пазара е интерес на новобагаташите българи, но не и на стратегически инвеститор..! От това ще страда всеки клиент...!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.