Рецепти за подготовка на мениджъри

В България има много добре подготвени технически кадри, но липсват ръководни умения. Ето няколко идеи за преодоляването на този проблем

Образованието не произвежда кадрите, които са необходими на бизнеса. Автоматизацията ще измести фокуса на традиционните професии. Уменията, които са необходими, се изменят постоянно. Хора няма. Всяко от тези обобщения е валидно както за компаниите в България, така и на глобално ниво. По някои от тези проблеми и възможните им решения с наличните ресурси представителите на бизнеса дискутират редовно - помежду си и с различни институции. Темата за "Технологиите & талантите" беше в центъра и на обсъждане между мениджъри по инициатива на консултантската PWC, която проведе световно проучване сред мениджъри кои са най-големите предизвикателства и пазарът на труда беше сред топ заплахите. Изводите от българския разговор: имаме добре квалифицирани технически кадри, липсват мениджъри на средно ниво, а решението е в това да ги обучаваме в чужбина, образователната среда да получи подкрепа от бизнеса, HR дейностите да се разпознаят като ключови в бизнеса. И не на последно място, ако всяка компания действа самостоятелно и организира собствени инициативи, каквато е най-общо ситуацията в момента, е ясно, че няма да има масова промяна в манталитета.

"Капитал" е ексклузивен партньор за страната на глобалното проучване CEO Survey на PwC, което се изготвя за 20-и пореден път. В България то се проведе за втора година, като официалното представяне на данните и анализа какво мислят над 100 български бизнес лидери, ще се състои на 1 март. PwC организира и две дискусии, чиито теми са пряко засегнати в проучването за страната. На 26 януари се проведе бизнес закуска на тема "Технологиите и талантът", която ще бъде последвана от "Технологиите и доверието" в началото на април.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vnc1464367700497983 avatar :-|
  stefank

  Говори се че роботите ще изместят хората но това трудно ще се случи. Все пак на един робот ще трябва да му се настройват болтовете и "мислите" как да се движи по поточната линия а това за сега не е открито как да стане. Може би за това много инвестиции се влагат в изкуствен интелект и се надяват че ще успеят напълно да елиминират хората но това е малко вероятно. Опасността идва от това че усложняването на системите може да доведе до домино ефект при една авария. Комичното е че повечето системи в реално време например в роботиката използват така наречените операционни системи за реално време (RTOS). През последните години се наложиха POSIX съвместими ядра които са наследници на UNIX системата която ще се "срути" през 2038 година (поне 32 битвите версии каквито са повечето съвременни инстанси). Повечето компании си затварят очите за този проблем 2038 защото "още било рано". Предстои строежа на една огромна пясъчна кула от дефектни модули която би могла да се сгромоляса непоправимо. За сега все още няма отговор защо някой иска да наложи принудително развитието на човешкия живот да зависи от съмнително изправни машини. Какво би станало ако спре тока на тези клъстери които вероятно ще управляват битието ни... Все въпроси без отговор.

  Нередност?
 • 2
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  Проблемът е в самите компании, и политиката им през последните 10 години. Когато има забавяне или рецесия, минават към даунсайзинг. Кого даунсайзват първи - мениджърите на средно и по-ниско ниво, като винаги се твърди, че има раздута мениджмънт структура. Като че ли тази структура са я създали служителите!!!

  Другото е up or out подхода - когато някой служител, въпреки опита си, стане твърде скъп, веднага го заменят с по неопитен, но пък с идеята да го обучават.

  Основният проблем е, че не искат да плащат. Хора опитни и с капацитет има, само че няма бизнеси, които са готови да плащат.

  Нередност?
Нов коментар