ВАС потвърди глоба от 147 хил. лв. на КЗК за заблуждаваща реклама на "Чипита"

ВАС потвърди глоба от 147 хил. лв. на КЗК за заблуждаваща реклама на "Чипита"

Поводът е телевизионен рекламен клип за 7days Pizzeti

Мара Георгиева
15526 прочитания

Рекламната агенция "Блек Чери" също е санкционирана.

Върховният административен съд (ВАС) потвърди наложени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции в размер на 146 922 лв. на "Чипита България" като рекламодател и 12 116.48 лв. на гръцката рекламна агенция "Блек Чери" за заблуждаваща реклама. Поводът е телевизионен рекламен клип за продукта 7days Pizzeti на "Чипита България". Решението на ВАС е окончателно.

Предисторията

През юни 2015 г. КЗК се самосезира и образува производство срещу "Чипита България", за да провери дали рекламният клип за най-новия снакс на компанията - 7 days Pizzeti, въвежда в заблуждение потребителите. През юли същата година комисията наложи временна забрана за излъчването на рекламата. А през ноември се произнесе, че клипът създава погрешно впечатление, че продуктът е италиански, а в същото време той се произвежда в завода на "Чипита" в Казичене край София. Тогава антимонополният орган наложи и санкциите, които ВАС сега потвърди. Сумите представляват 1% от приходите на всяко от дружествата през 2014 г.

Сюжетът

Сюжетът на рекламния клип включва младеж, който, говорейки на английски език със силен италиански акцент и копирайки жестовете и мимиките на млад член на италианската мафия, обяснява вкусовите качества на Pizzeti.

В становището си до КЗК производителят "Чипита България" твърдеше, че марката 7DAYS, изписана върху продукта, е добре позната на българския пазар вече повече от 15 години и че тя е ясно видима през цялото времетраене на клипа. Според дружеството брандът 7DAYS е показан по ясен и недвусмислен начин не само в рекламния клип, но и върху опаковките, а също и върху етикетите на продукта, където изрично е посочено, че производител е "Чипита България". От "Чипита България" твърдят още, че "концепцията на телевизионния клип не е "италианска", а "пародийно мафиотска" и няма нищо общо с произхода на продукта".

Върховният административен съд обаче споделя изводите на антимонополния орган, че рекламният клип съдържа заблуждаващи елементи относно произхода на стоката и че с него се създава впечатление у потребителите, че 7days Pizzeti е с италиански произход. Съдът подкрепя и изводите на КЗК, че вниманието на потребителя е насочено звуково и визуално към елементи, които целят да внушат италиански произход на стоката. Създаването на погрешно впечатление у потребителите води до увреждане на интересите им, обобщават проверяващите.

Подобни санкции

В практиката на КЗК има и други примери за наказания, свързани със заблуда относно произхода на стоката.

През 2009 г. комисията наложи глоба на производителя на "Узаки Зорбас" – "СИС индъстрийс", в размер на 898 хил. лв., или 3% от декларирания оборот. Повод за това беше, че телевизионната реклама (на фона на гръцка музика и танцуващи сиртаки мъже) представя напитката като гръцка, въпреки че се произвежда в България и че има имитация на марка. По-късно ВАС потвърди санкцията, но намали пет пъти размера й.

През февруари 2010 г. антимонополният орган глоби с 246 180 лв. производителя на ядките "Чипи" - "Интерснак България", и със 172 225 лв. "Публисис" - фирмата, разработила и осъществила рекламната стратегия на продуктите. Производството на КЗК беше образувано във връзка с масираната рекламна кампания под мотото "От нашето по-хубаво няма" на фона на ритъма на тъпан и подреждането на ядките в изображения на типични български картини. Комисията установи, че с изключение на слънчогледовите семки производството на останалите ядки "Чипи" се извършва в Румъния, а и самите ядки са вносни.

През март 2010 г. последва глоба от 213 300 лв. за "Итал фууд индъстри" - Шумен, заради телевизионни рекламни клипове на брускети "Марети", които създават впечатление, че продуктът е италиански. През юни 2012 г. петчленен състав на ВАС потвърди решението на КЗК.

Заради внушения за стар произход на продукта пък през април 2014 г. антимонополният орган санкционира с 30 115 лв. "Булконс Първомай", тъй като компанията беше поставила означението "1939" върху етикетите на различните видове лютеница, които произвежда. С решение на ВАС от май същата година консервната фабрика отново получи правото да използва годината на създаването й (1939) при означението на продуктите си, а глобата на компанията беше намалена на 12 046 лв.

Рекламната агенция "Блек Чери" също е санкционирана.

Върховният административен съд (ВАС) потвърди наложени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции в размер на 146 922 лв. на "Чипита България" като рекламодател и 12 116.48 лв. на гръцката рекламна агенция "Блек Чери" за заблуждаваща реклама. Поводът е телевизионен рекламен клип за продукта 7days Pizzeti на "Чипита България". Решението на ВАС е окончателно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • Slick

  Леко поръчкова глоба

 • 2
  sirultor avatar :-|
  Тихомир Пенчев

  Ааааа леко! Хич даже не е леко.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Пази Боже някой да направи хубава реклама!

  Друго си е да вадиш Первол - 3 л. от прилепнал вечерен тоалет или да говориш за вагинални апчета между 8 и 9 часа вечерта.

  Не знам как може подобна глоба да е поръчкова. По-скоро го отдавам на некадърност и отчитане на дейност. Най-смешното е, че "истинското сирене" в рекламата може да е много по-правдоподобен източник на глоба.

  Що не проверят Лакрима дали си държат по еди си колко дни сиренето да си почива?

 • 4
  opinionated avatar :-P
  opinionated

  До коментар [#3] от "Георги Георгиев":

  Не думай така, Лакрима е собственост на един колбасарски манекен...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход