С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 фев 2017, 14:16, 16447 прочитания

Стани мой оценител

Най-голямата компания в сектора – "Адванс адрес експертни оценки", има нов собственик и планове за разширяване на бизнеса

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- Най-голямата компания в сектора има нов собственик - софийското инвестиционно дружество "Уестан гроут капитал".

- "Адванс адрес експертни оценки" беше част от холдинговата група AG Capital на Христо Илиев.

- Компанията с годишни приходи от 2.5 млн. лв. е оценявала основно имоти, а купувачът предвижда и нови ниши.
При сделките за сливания и придобивания на българския пазар ролята на оценителските компании, ако изобщо са включени в процеса, е да се произнесат по стойността на някой актив. В един случай е различно - лидерът в сектора "Адванс адрес експертни оценки" е обект на придобиване и от началото на февруари има нов мажоритарен собственик с амбиция да разшири бизнеса на компанията.

Купувачът е софийското инвестиционно дружество "Уестан гроут капитал" (Weston Growth Capital), познато доскоро като "Инниммо инвестмънтс", което заедно с дългогодишния мениджър на "Адванс" Ценка Божилова придобива 100% от собствеността. Продавач е най-големият български холдинг за инвестиции в бизнеси, свързани с недвижимите имоти – AG Capital. Цената на сделката, която все още не е вписана в Търговския регистър, не се съобщава. Тайна остава и разпределението на дяловете между новите собственици, като се уточнява само, че "Уестан" има мажоритарно участие, а освен че става партньор в бизнеса, Божилова ще запази и ръководната си позиция.


Да намериш ниша

"Адванс адрес експертни оценки" е създадена през 2005 г. като част от стратегията на AG Capital да развива различни услуги, които да допълват дейността на агенцията за недвижими имоти "Адрес". С тази цел освен дружеството за извършване на оценки през годините холдингът създава компании с дейност в областта на кредитното посредничество, продажбата на кредити и застраховки, извършването на ремонти, фасилити мениджмънта, събирането на необслужвани вземания и т.н.

"Компанията специализира в оценки на недвижими имоти, като основното конкурентно предимство още от създаването й е връзката с пазара и възможността за определяне на стойностите на оценяваните имоти на база на реално сключени сделки", разказва председателят и почти 100% собственик на AG Capital Христо Илиев. Освен "богатата информация от пазара", с която "Адванс" разполага заради разгърнатата в цяла България дейност на "Адрес", плюс е и национално присъствие, което позволява на дружеството да извършва оценки навсякъде в страната. "През годините освен с недвижими имоти компанията разви възможността да оценява всякакъв вид активи", допълва той.По думите му и преди 12 години, когато започва историята на "Адванс", и към днешна дата пазарът на оценителски услуги е много конкурентен, но според данните на компанията от 2012 г. тя е лидер в сектора си. Финансовият отчет за 2016 г. все още не е публикуван, но от дружеството посочват, че оборотът им за миналата година вече е над 2.52 млн. лв. В сравнение с отчетените година по-рано 1.93 млн. лв. той е нараснал с почти 31%. Към края на 2015 г. приходите на посочените от "Адванс" като техни основни конкуренти "Консултантска къща Амрита" и "Явлена импакт" са съответно 1.88 млн. лв. и 1.34 млн. лв.

Оцени това

Да се измери целият пазар обаче е трудна задача. Официална статистика липсва, а и самият разнообразен характер на дейността прави предизвикателно събирането на такава информация. Упражнението се усложнява допълнително и от това, че индивидуалните оценители, които работят на пазара, макар и да представляват малка част от него, не декларират данни за обороти и обем на извършената от тях дейност.

"На много различни нива се извършват оценки: в големите одиторски компании, които също имат специализирани отдели; оценки се извършват за съда – част от вещите лица са оценители, т.е. това също е оценителски пазар; оценки се извършват за НАП, за Агенцията по вписванията и, разбира се, за финансови и всякакви други институции, които имат необходимост от оценки", обяснява Божилова. По думите й обаче това, че "Адванс" е най-голямата компания в сектора, е абсолютно безспорно.

Към днешна дата дружеството работи с мрежа от 80 оценители в 50 населени места в страната. На годишна база те изготвят над 10 хил. експертни оценки, като огромната част от тях – 80%, са на недвижими имоти, в това число инвестиционни проекти, поземлени имоти в горски територии и земеделски земи, както и трайни насаждения по тях. Основният дял обаче се пада на жилищните имоти и техните оценки за нуждите на банковото финансиране, пояснява мениджърът. Извън това се оценяват движими активи като машини и съоръжения, търговски предприятия, портфейли от вземания и различни други финансови и нематериални активи.

Клиентите също са най-различни – "физически и юридически лица от целия спектър на стопанския живот, включително държавни органи и институции", посочва Божилова.

За кризата и възможностите

Макар и основната част от дейността да е свързана с недвижимите имоти и жилищното кредитиране, Илиев казва, че свиването на тези два пазара през последните години не е засегнало сериозно дейността на "Адванс", а последните години и най-вече 2016 г са били най-успешните за компанията от създаването й.

"Кризата не я видяхме като криза, а като една възможност да се развием – и по тази причина разгънахме обхвата на оценителските услуги", отбелязва Божилова. "Излязохме от сферата на недвижимите имоти, специализирахме се и в други видове оценки, заложихме на информационни технологии, придобихме два международни сертификата, участвахме успешно в програми с европейско финансиране, с които фактически обновихме цялата си база. И като се раздвижи пазарът на недвижимите имоти, бяхме готови да поемем повече бизнес", разказва тя.

Разширяването на дейността на оценителската компания е и посоката, в която ще фокусират усилията си новите собственици, като същевременно AG Capital и дъщерните дружества на холдинга, специализирани в бизнеса с имоти – "Адрес", "Имотека", Unique Estates и Forton, ще продължат сътрудничеството си с "Адванс".
Планът на купувача

"Ние виждаме дружеството като компания, която се е фокусирала основно в областта на имотите в момента, и мислим, че на база на нашия опит можем да разширим бизнеса да бъде и повече извън имотите – свързан с оценка на цели предприятия или пък с оценка повече на предприятия, които са на борсата – с оценки, които до момента не са толкова силно заложени", казва собственикът и управител на купувача Валери Вълчев. По думите му сделката е интересна за инвеститора и от гледна точка на възможните синергии с друг от бизнесите в групата – консултантската компания по сливания и придобивания "Инниммо адвайзърс".

"Бизнесът на купувача е в различни сектори от недвижимите имоти – и това ще даде възможност на "Адванс" да работи и в други сектори, освен недвижимите имоти", изтъква и Христо Илиев, като уточнява, че раздялата с компанията следва стратегията на AG Capital от 2013 г. да се фокусира върху инвестиции в недвижими имоти. Предприемачът разказва, че това е и един от съществените фактори за избора на "Уестан" за купувач, макар и в процеса да са водени преговори и с други заинтересовани компании. Иначе хората от двете страни на сделката се познават добре и извън нея – Вълчев е бил съдружник и първи главен изпълнителен директор на специализираната в консултантски услуги за бизнес имоти компания от групата на AG Capital Forton International. През 2012 г. друга от фирмите му – "Инниммо финансови услуги", придоби и българското дъщерно дружество за потребителско кредитиране на френската банкова група Societe Generale – "КредиБул", като тогава AG Capital беше един от финансовите партньори в сделката. В момента компанията оперира под името "Пейнетикс" и се развива като дружество за електронни пари и платежна институция.

В подбора на компаниите от портфолиото си "Уестан" се фокусира основно в областта на информационните технологии, финансовите услуги ("Микро кредит"), професионалните услуги и бизнеса със забавления (Capella Play), посочва Вълчев. "Влизаме в компаниите, в които инвестираме, на стратегическо ниво, като обикновено участваме с мажоритарен дял", допълва той. Стремежът е в портфейла да има както дългосрочни инвестиции в дружества, които са пазарни лидери или сред топ 3 в своя сегмент, така и компании, в които да се инвестира за по-кратък хоризонт – от 3 до 5 години. Извън това инвестират и в сектори, където виждат потенциал, но не са открили предприемач, с когото да партнират, като в тези случаи по думите на мениджъра създават дадения бизнес отначало – пример за такава компания в портфолиото е "Казуалино", която прави онлайн игри и стои зад платформата belot.bg.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

"А1 България" отчита двуцифрен ръст на приходи и печалба през третото тримесечие "А1 България" отчита двуцифрен ръст на приходи и печалба през третото тримесечие

Силните резултати идват след по-добро представяне във всички сегменти от дейността на телекома

16 окт 2019, 382 прочитания

MGM продава комплексите Bellagio и Circus Circus в Лас Вегас за 5 млрд. долара MGM продава комплексите Bellagio и Circus Circus в Лас Вегас за 5 млрд. долара

Целта на американския казино оператор е да подобри баланса си

16 окт 2019, 514 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Таханово начало

В първата година на бизнеса си Теодор Димитров залага на онлайн продажбите и предлага нов продукт от мед

Още от Капитал
Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Арабският пробив на IPS

Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света

В Белград, на чисто

С изложбата The Cleaner Марина Абрамович показва творчеството си в родния Белград след 44-годишно отсъствие

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10