Лошото време изстреля цените на зехтина
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лошото време изстреля цените на зехтина

Reuters

Лошото време изстреля цените на зехтина

Очаква се глобалното производство да намалее с 8% през тази година

Кирил Кирчев
6049 прочитания

Reuters

© Reuters


Цената на студено пресования зехтин в Италия е нараснал с почти една трета от октомври досега и е достигнала 5.75 евро за кг.

Първо се появи недостиг на тиквички и патладжан, след това салатите айсберг изчезнаха от щандовете в редица европейски супермаркети. Сега ефектите от лошото време в най-големите производители - Испания и Италия, се пренасят и на пазара на зехтин, съобщава Bloomberg. Цената на студено пресования зехтин в Италия е нараснала с почти една трета от октомври досега и е достигнала 5.75 евро за килограм, докато в Испания разходите за производството му са нараснали с 10%, според данните International Olive Council в Мадрид. Очакванията на британската Mintec са за още по-големи печалби.

Най-голям негативен ефект

Ефектът от поскъпването се усети най-много във Великобритания. Благодарение на Brexit, довел до срива на паунда, цената на зехтина на Острова достигна най-високото си ниво от 7 години. Дори известният готвач Джейми Оливър обяви, че ще затвори шест от своите италиански ресторанта в страната след обезценяването на местната валута и повишението на разходите.

"Зехтинът е скъп и в голяма степен това зависи от природата", казва Оливър. И допълва, че истински добрите продукти си струват всяко пени.

Готвачът Бин Тиш, управляващ Salt Yard – испански и италиански тапас ресторант в центъра на Лондон, купува обикновено по 100 литра зехтин седмично. Но заради поскъпването му се налага да повишава и цените в ресторанта.

Нестабилни цени

Цените са доста нестабилни поради твърде променливото време през последните години и глобалното производство на зехтин се очаква да намалее с 8% през тази година, сочат прогнозите на Mintec.

Задушното време в Италия доведе до напаст от плодови мушици в маслиновите горички, които влошиха реколтата. Предвижданията са тази година тя да бъде с до 50% по-слаба. Горещите вълни в Гърция миналата пролет може да намалят продукцията с около една четвърт. Наводнения в Андалусия, главния регион за културата в Испания, също ще доведат до намаление на реколтата.

В същото време търсенето на зехтин се увеличава в Китай и други развиващи се пазари. Испанските производители имат определени запаси, които да посрещнат поръчките за износ, включително и от САЩ. Щатите внасят над 300 хил. тона зехтин годишно, половината от които са от Италия и Испания. Досега потребителите в САЩ се радват на по-ниски цени благодарение на по-скъпия долар.

Цената на студено пресования зехтин в Италия е нараснал с почти една трета от октомври досега и е достигнала 5.75 евро за кг.

Първо се появи недостиг на тиквички и патладжан, след това салатите айсберг изчезнаха от щандовете в редица европейски супермаркети. Сега ефектите от лошото време в най-големите производители - Испания и Италия, се пренасят и на пазара на зехтин, съобщава Bloomberg. Цената на студено пресования зехтин в Италия е нараснала с почти една трета от октомври досега и е достигнала 5.75 евро за килограм, докато в Испания разходите за производството му са нараснали с 10%, според данните International Olive Council в Мадрид. Очакванията на британската Mintec са за още по-големи печалби.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    chu23589557 avatar :-|
    Ivan_

    Освен всичко посочено в южна Испания тече процес на замяна на маслиновите насъждения с авокадо и манго...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK