ТЕЦ "Марица-изток 2" отчита загуба от над 90 млн. лв. за 2016 г.

Лошият резултат се дължи основно на по-ниските приходи от продажби на електроенергия

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Задълженията към свързани лица също нарастват съществено към края на 2016 г. и достигат 430 млн. лв.

Финансовото състояние на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да се влошава. За 2016 г. дружеството е регистрирало загуба от 90.7 млн. лв., което е увеличение с 18.7 млн. лв. спрямо година по-рано, показва предварителният му финансов отчет. Основните причини за този лош резултат са намалените приходи от продажба на студен резерв (поддържане на мощности в готовност за работа, които се ползват само при необходимост) и вноската от 5% върху приходите във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Отделно от средата на 2016 г. компанията е реализирала и по-малко приходи от продажба на електроенергия на свободния пазар, допълват оттам. Всичко това рефлектира върху намаление на общите приходи с 13.21% до 543 млн. лв.

Защо централата затъва

Като цяло изминалата година не беше добра за производителите на енергия заради ниските цени в региона и слабия износ. Това се вижда и в резултатите на ТЕЦ "Марица-изток 2", която е реализирала с 61 млн. лв. по-малко приходи от продажба на свободния пазар, където продава директно на големи консуматори и търговци. Отделно продажбите за регулирания пазар, на който централата има все по-малък дял, също са се свили с 38 млн. лв. Дружеството все пак донякъде компенсира част от тези приходи с продажбите на електроенергия на енергийната борса, които са в размер на 35 млн. лв.

При разходите най-сериозно увеличение има в графа други, което се дължи най-вече на вноската от 5% върху приходите, която всички производители на енергия правят всеки месец в енергийния фонд. За 2016 г. това е струвало на централата 26 млн. лв. Увеличение с 3.5 млн. лв. има и при разходите за външни услуги, което се дължи основно на по-високите суми за ремонт и поддръжка. При останалите разходи дружеството отчита намаление. То е най-съществено за квотите за вредни емисии, което беше основното обяснение за лошия финансов резултат през 2015 г. През миналата година обаче този разход е намалял с 56 млн. лв., което се дължи както на по-малкото произведена електроенергия, така и на по-ниските борсови цени на квотите. Разходите за материали, от които основен дял имат тези за въглища, също намаляват с 40 млн. лв.

Увеличени задължения

На фона на лошия финансов резултат на дружеството задълженията към свързани лица също отчитат съществено увеличение към края на 2016 г., достигайки 430 млн. лв., което е ръст от 181 млн. лв. Това се дължи най-вече на заем в размер на 122.8 млн. лв. от Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е принципал на дружеството. Последният заем, който централата взе от БЕХ през ноември, беше за 45 млн. лв. Тогава обяснението беше, че с парите ще бъде покрита вноската от 5% в енергийния фонд, но очевидно част от средствата са оползотворени и за други дейности. През май 2016 г. капиталът на дружеството беше увеличен с 49.5 млн. лв. с решение на БЕХ. Отделно задълженията на централата за 2016 г. към "Мини Марица-изток" също се увеличават с 63 млн. лв. до 119 млн. лв.


14 коментара
 • 1
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  Поредното доказателство е ,че държавата е най-лошия собственик.

 • 2
  mmr37355568 avatar :-|
  mmr37355568

  норвежкия вонд-държавен,саудитския фонд -държавен и др .държавата е добър стопанин,стига да иска бат пламене

 • 3
  vasileva4 avatar :-|
  vasileva4

  Съвет на директорите Председател
  Илко Желязков - свинския човек
  инж. Живко Динчев
  Изпълнителен директор
  Диян Димитров
  Член на Съвета на директорите

 • 4
  kamenvasilev avatar :-|
  kamenvasilev

  графиката за печалбата е в хиляди, а не в милиони, както е според заглавието на графиката

 • 5
  telqk avatar :-|
  telqk

  За да фърфи далаверата марица изток 1 и 3 някой трябва да продава на безценница това са Марица Изток 2 и АЕЦ Козлодуй! Освен това Марица Изток 2 трябва да плаща фонд сигурност за 1 и 3 защото така са сключени договорите, че всяка промяна на услови цени на въглища се поема от държавата!

 • Ivanski

  До коментар [#1] от "bat_plamen":

  Трудничко е да си на печалба, когато продаваш 3 пъти по евтино от конкурентите.

  Пази боже сляпо да прогледа

 • 7
  bat_plamen avatar :-?
  bat_plamen

  До коментар [#6] от "Ivanski":

  Това зависи и от енергийният регулатор!Но въпреки това в държавните фирми у нас по неписано правило се управлява зле и се краде яко!

 • 8
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  До коментар [#2] от "mmr37355568":

  Тук съм съгласен,но у нас определено НЕ Е така!!!

 • 9
  ivanski12 avatar :-|
  Ivanski

  До коментар [#7] от "bat_plamen":

  В държавните фирми се краде по цял свят, стига с този аргумент. Проблема не е разходите, а в приходите, които както си отбелязал зависят и от КЕВР. И си задай въпроса защо държавна институция прави така чè държавна фирма да работи на загуба..............

 • 10
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  До коментар [#9] от "Ivanski":

  Отговорът винаги е ясен!Обслужване на частни интереси и това е доказателство за това колко зле функционира като цяло държавната машина у нас!Най-лошото е,че която и политическа сила да дойде на власт статуквото се запазва!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход