Приходите на "ДПМ Челопеч" се увеличават с 23%

Нетната печалба на златодобивното дружество продължава да намалява през 2016 г., но спадът се забавя

През миналата година в Челопеч са добити 2.2 млн. тона руда
През миналата година в Челопеч са добити 2.2 млн. тона руда    ©  Надежда Чипева
През миналата година в Челопеч са добити 2.2 млн. тона руда
През миналата година в Челопеч са добити 2.2 млн. тона руда    ©  Надежда Чипева
Основните разходи на канадския собственик през тази година ще бъдат свързани с проекта в Крумовград.

Най-голямото златодобивно предприятие в България - "Дънди прешъс металс Челопеч", е увеличило приходите си през 2016 г., след като година по-рано отчете спад от близо 30%. Това показват данните от отчета на канадската компания майка Dundee Precious Metals (DPM). Повишението идва на фона на увеличен добив и е резултат основно от по-високите цени на златото и намалените транспортни разходи. В същото време нетната печалба на дружеството продължава да намалява, но спадът се забавя.

Финансови резултати

Нетните приходи на "ДПМ Челопеч" през миналата година са се увеличили с близо 23%, но крайният финансов резултат е намалял с малко над 28%, показват данните на DPM (виж таблицата). През 2015 г. нетната печалба спадна с над 48%. Факторите, които стоят зад резултати миналата година, са ръстът от 7% при цените на златото и по-ниските транспортни разходи, докато цените на медта, което е другият основен метал, добиван от дружеството, са се понижили с 27%.

Разходите за преработка на руда са намалели с 11% през миналата година, което се дължи основно на по-големите преработени обеми и подобряването на производството. Коригираната печалба преди лихви, данъци и обезценки (EBITDA) се е понижила с 12% до 87.3 млн. долара.

Канадският собственик

Приходите на канадската DPM като цяло, която освен предприятието в Челопеч има и металургичен завод в Намибия, са нараснали с 24% до 279.5 млн. долара. Компанията обаче излиза на загуба от 150.6 млн. долара (нетна печалба от 1.8 млн. долара за 2015 г.). Освен поевтиняването на медта зад резултатите стоят също по-високите оперативни разходи в местна валута и обезценките в Намибия.

От компанията отчитат последното тримесечие на годината като силно. "Производството на злато и мед в Челопеч достигна горната граница на прогнозите ни за 2016 г. Металургичният завод (в Намибия – бел. ред.) завърши годината успешно след слабото трето тримесечие заради непланираното спиране на работа и през декември постигна рекордни производствени нива", каза президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус.

Производство

През миналата година в мината в Челопеч са добити 2.2 млн. тона руда, което е с 8% повече, отколкото през 2015 г., показва още отчетът. В същото време произведеният меден концентрат е намалял с 6%, което се дължи главно на по-ниското съдържание на метал в рудата. С 10% се е понижило и количеството на произведения пиритен концентрат.

Съдържанието на злато в медния концентрат през 2016 г. е нараснало с 3% до 118.4 хил. тр.у. По-малко е било обаче съдържанието на мед (спад от 3% до 38.4 млн. фунта), както и на сребро (-6%, или 227.7 хил. тр.у.). Тези промени са обичайни и зависят от зоната, в която е осъществяван добивът през годината.

За 2017 г. DPM очаква производството в Челопеч да остане в границите на 2-2.2 млн. тона руда. Прогнозите са златото в произведения концентрат да бъде между 157 и 174 хил. тр.у., а медта да е в рамките на 33.7-37 млн. фунта.

Проектът в Крумовград

Основните разходи през тази година ще бъдат направени във връзка с проекта в Крумовград, където компанията започна подготовка на ново добивно-преработвателно предприятие в края на 2016 г. Очаква се инвестицията там през тази година да бъде между 116 и 140 млн. долара, а общата сума се оценява на 178 млн. долара. Строителството трябва да приключи през 2018 г.

Наскоро Европейската банка за възстановяване и развитие придоби 9.99% от капитала на DPM срещу инвестиция от 43.7 млн. канадски долара (около 32.7 млн. щатски долара), които ще бъдат насочени към проекта в Крумовград. Малко по-рано миналата година канадската компания сключи и договор за предварителна продажба на част от златото, което ще бъде добито в новата мина. Така компанията получи авансово 50 млн. долара срещу приблизително 9% от очаквания добив през 2019 и 2020 г. Сделката беше сключена с BNP Paribas, която е водещата страна в нея, Canadian Imperial Bank of Commerce, Уникредит Булбанк и Royal bank of Canada.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход