Kraft Heinz оттегли офертата си от 143 млрд. долара за сливане с Unilever

Сделката е могла да бъде осъществена, но информацията е изтекла прекалено рано

Акциите на Unilever отбелязаха спад с 8% след новините за оттеглянето на предложението
Акциите на Unilever отбелязаха спад с 8% след новините за оттеглянето на предложението    ©  Brendan Mcdermid
Акциите на Unilever отбелязаха спад с 8% след новините за оттеглянето на предложението
Акциите на Unilever отбелязаха спад с 8% след новините за оттеглянето на предложението    ©  Brendan Mcdermid
Причина за решението не се обявява, но според анализатори Kraft е преценила придобиването за твърде сложно.

Kraft Heinz оттегли офертата си за купуване на Unilever срещу 143 млрд. долара, след като няколко дни по-рано от Unilever обявиха, че това е прекалено ниска цена, пише Financial Times. Веднага след новината в понеделник акциите на Unilever отбелязаха спад от 8%. Причина за решението не се казва, като според анализатори Kraft е счела придобиването за твърде сложно, след като за опита се разбра твърде рано. Британските регулатори и закони принудиха американската компания да публикува съобщение за предложението си, тъй като сред търговците на акции се появиха спекулации и слухове за намерението.

В общо изявление с Unilever Kraft Heinz обяви, че "двете компании се съгласяват да бъде оттеглено предложението за комбиниране на двете компании". Сделката щеше със сигурност да бъде една от най-големите в корпоративната история, но според Unilever цената на компанията е била подценена. "Unilever и Kraft Heinz остават с високо мнение един за друг. Kraft Heinz има огромно уважение към Unilever, нейната култура, стратегия и лидерство", се казва още в изявлението.

Kraft Heinz призна за офертата в петък. Според представители на американската компания предложението за сливане не е трябвало да става обществено достояние толкова рано и първоначално то е било просто приятелско предложение. Unilever обаче категорично отхвърлиха възможността за комбиниране на двете компании и така Kraft Heinz трябваше да се откаже от намеренията си. "Най-добре е и двете компании да се оттеглим още на ранна фаза, за да може да се фокусираме върху нашите индивидуални планове. Оставаме концентрирани върху това да създаваме продукти с високо качество и да поставяме винаги клиентите си на първо място", коментираха от двете компании.

Колкото близо, толкова далеч

За възможността за сделка, подкрепена от Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет и бразилската 3G Capital, стана дума в петък, но броени часове след като станаха известни подробности около офертата, Unilever излезе с изявление, че сделка не може да има. Тогава от Kraft Heinz коментираха, че предложението си остава, ако от Unilever си променят решението. Сега офертата е изтеглена, като една от най-големите потенциални сделки в историята отпада без конкретни преговори по нея.

Kraft Heinz, която се появи след сливането между Kraft и Heinz през 2015 г. и с финансовата подкрепа именно на Бъфет и 3G Capital, има проблеми с това да задържи растежа си на приходи. Потенциална сделка с Unilever би създала гигант в няколко сфери. Kraft Heinz е водещ производител на хранителни продукти, a Unilever - лидер в производството и продажбата на потребителски стоки.

Според източник от Kraft Heinz изтичането на информация е довело до бързото оттегляне на офертата. "Kraft Heinz беше готова да направи много компромиси, включително и да приеме името на Unilever, само за да се случи сделката. За съжаление информацията изтече прекалено рано и преговорите станаха невъзможни", коментира той. Според него Kraft Heinz е имала намерение да вдигне офертата си.

Проверка въпреки отпадането на сделката

И двете компании са имали срещи с британското правителство през уикенда, след като премиерът на страната Тереза Мей е наредила да се проверят възможностите при евентуална сделка. Евентуалното сливане би било голям тест за регулаторните органи във Великобритания. Мей вече няколко пъти се обяви против големите придобивания, като например купуването на британския производител на шоколад Cadbury от Kraft Foods през 2010 г. Тогава Kraft Foods не изпълни обещанието си да запази фабриките на компанията в страната.