BlackPeak ще вложи нови 15 млн. евро в дялови инвестиции

По-голямата част от средствата ще бъдат насочени към вече включените в портфолиото на фонда български компании

Управляваният от Ивайло Господинов (вляво) и Росен Иванов фонд BlackPeak разполага с две години, в които да разпредели новите средства
Управляваният от Ивайло Господинов (вляво) и Росен Иванов фонд BlackPeak разполага с две години, в които да разпредели новите средства    ©  Надежда Чипева
Управляваният от Ивайло Господинов (вляво) и Росен Иванов фонд BlackPeak разполага с две години, в които да разпредели новите средства
Управляваният от Ивайло Господинов (вляво) и Росен Иванов фонд BlackPeak разполага с две години, в които да разпредели новите средства    ©  Надежда Чипева

По-умерен темп на инвестиции, фокус върху дофинансиране на вече включените в портфолиото компании и по-малък брой нови дружества, в които да вложат средства – така звучи накратко стратегията на фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital за следващите две години. През този период той ще разполага с нови 15 млн. евро за вложения, главно в т.нар. growth capital (или допълнителен капитал за растеж за вече установени компании), които да насочи към малки и средни предприятия в страната.

Свеж ресурс

Парите са част от рециклираните средства по европейската програма JEREMIE, управлявана от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), чийто общ размер се очаква да е между 150 и 160 млн. евро. От тази сума по 15 млн. евро получиха фондовете за дялов и рисков капитал Empower и BlackPeak, както и фондът LAUNCHub, който досега финансираше стартиращи и млади компании, а сега се насочи и към дружества с повече опит.

BlackPeak беше основан през лятото на 2014 г. като една от двете компании (заедно с Empower Capital), през които ЕИФ насочи общо 25 млн. евро за инвестиции в дялов капитал по JEREMIE. До средата на 2016 г. управляваният от Росен Иванов и Ивайло Господинов фонд разпредели 15 млн. евро в 11 компании, повечето от които са експортно ориентирани и растящи.

Двамата мениджъри разказват, че в следващите две години, в които ще трябва да разпределят новите 15 млн. евро, основният фокус на дейността им ще е допълнително подпомагане на дружествата, в които вече са инвестирали. Конкретни ограничения каква част от средствата да бъдат използвани за тази цел и каква да се вложат в нови дружества от ЕИФ не са налагани, но идеята на BlackPeak е над 50% от парите да отидат за вече включените в портфолиото компании. "Портфолиото е достатъчно голямо, повечето компании се развиват добре, те самите имат нужда от капитал", обяснява Росен Иванов.

Според необходимостта

Все пак възможността за инвестиции в нови дружества не е изключена, но като цяло броят им ще е доста по-малък – "може би 1-2, максимум 3 нови сделки ще гледаме", уточняват мениджърите. Дофинансирането във вече изградения портфейл на фонда също няма да обхване всички компании в него, тъй като не всички се нуждаят от нов капитал на този етап. Процесът на преглед и определяне на това към кои компании има нужда да се насочат допълнителни средства обаче вече е в ход.

"Разговаряме с някои, може би в рамките на следващите два месеца ще направим поне две допълнителни инвестиции", посочва Ивайло Господинов. "Ще подкрепим тези компании, които имат нужда от капитал, и знаем, че там този капитал ще бъде най-ефективен", допълва той.

Една от компаниите, за които двамата мениджъри посочват, че разглеждат възможностите за дофинансиране, е бързорастящата "Софтуер груп бг", която разработва технологични решения за финансовия сектор. BlackPeak вложи 2.5 млн. евро в дружеството през пролетта на 2016 г., като още толкова бяха инвестирани от PostScriptum Ventures. По думите на Господинов компанията разраства бизнеса си с по между 40 и 50% всяка година, като освен дружества за микрокредитиране вече разширява клиентите си и с по-големи финансови институции. Освен подкрепа за изпълнение на стратегията за органичен растеж обект на обсъждане са и възможностите за експанзия на бизнеса чрез придобивания, уточняват мениджърите.

Друго дружество, с което вече се водят разговори за допълнително финансиране, е "Хюманита", чиято дейност е свързана с рециклирането на дрехи и текстилни продукти. Фондът и група частни инвеститори вложиха общо 1.8 млн. лв. в компанията в края на 2015 г., като основната част от сумата ще бъде използвана за изграждане на нов сортировъчен център край Пловдив. По думите на Господинов строежът, който се е забавил заради административни пречки, ще започне до месеци, като част от идеите за бъдещото развитие на компанията включват разширяване на производството на парцали за нуждите на индустрията, което през изминалата година се е развило с надминаващи очакванията темпове. След построяването на новата фабрика компанията ще може да продължи и изпълнението на съвместната си кампания с Българския червен кръст за разполагане на контейнери за събиране на стари дрехи, която досега е била забавена, тъй като изисква много капитал, както и заради недостатъчния капацитет за обработка на събраните дрехи и текстилни продукти. До момента в страната са разположени около 30 такива контейнера, а идеята е за три години броят им да достигне 1000.

На по-следващ етап от BlackPeak очакват да насочат допълнителен капитал и към софтуерната компания "Булпрос", разработчика на собствена система за съхранение на енергия "Интернешънъл пауър съплай" (IPS), производителя на стени за катерене Walltopia и издателската "Пулсио", която предлага аутсорсинг на отпечатване на книги за клиенти от Западна Европа.

Портфолиото на BlackPeak

Walltopia – производство на стени за катерене

"Интернешънъл пауър съплай" (IPS) – разработване на собствена система за съхранение на енергия и автономно захранване с ток на места без електропреносна мрежа

"Булпрос" – разработване на софтуерни решения, облачни и други инфраструктурни услуги, уеб и мобилен дизайн

"Софтуер груп БГ" – разработване на технологични решения за финансовия сектор

"Астрал холидейз" – туроператор

"Хюманита" – оползотворяване и рециклиране на дрехи и текстилни продукти втора употреба

"Пулсио" ("Букпринт") – аутсорсинг услуги по отпечатване на книги и учебници

"Ригана" – производство на подправки и добавки за хранителната индустрия

GGE – консултантски услуги по енергийна ефективност

majio – стартъп, който разработва платформа, свързваща работодатели и кандидатстващи за работа

VetCloud – стартираща компания, която разработва платформа за управление на ветеринарен бизнес

Още от Капитал