Загубата на НЕК достигна 126.4 млн. лв. за 2016 г.

Задълженията на компанията за предходната година се увеличават до 4 млрд. лв.

Компанията с изпълнителен директор Петър Илиев отбеляза увеличение на загубата от 41% спрямо 2015 г.
Компанията с изпълнителен директор Петър Илиев отбеляза увеличение на загубата от 41% спрямо 2015 г.    ©  Надежда Чипева
Компанията с изпълнителен директор Петър Илиев отбеляза увеличение на загубата от 41% спрямо 2015 г.
Компанията с изпълнителен директор Петър Илиев отбеляза увеличение на загубата от 41% спрямо 2015 г.    ©  Надежда Чипева

Националната електрическа компания (НЕК) отчита загуба след облагане с данъци от 126.4 млн. лв. за 2016 г. Това е увеличение с внушителните близо 42% спрямо предходната година, когато отрицателният резултат беше 82.2 млн. лв., става ясно от предварителния годишен финансов отчет на компанията (виж таблицата).

Увеличението на загубата се дължи най-вече на нарастването на разходите в графа "други", които през 2016 г. достигат 582.9 млн. лв., което е годишен ръст около 700%. От отчета обаче не става ясно на какво се дължат тези разходи, тъй като към него няма публикувани бележки и доклад за дейността.

Друга причина за лошия финансов резултат на компанията е увеличението на финансовите й разходи, които през миналата година достигат 104 млн. лв. при 64 млн. лв. през 2015 г. Вероятно това повишение се дължи на лихвите, които НЕК трябва да плаща за новата емисия облигации, която беше пласирана в средата на миналата година от собственика на компанията Български енергиен холдинг (БЕХ). Нейната стойност е 500 млн. евро, с които НЕК трябваше да погаси задълженията си към двете американски централи ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и ТЕЦ "AES Гълъбово", които от своя страна се разплатиха с държавната "Мини Марица-изток". От данните се вижда, че основните разходи на НЕК, които са свързани с купуването на електроенергия, намаляват с 9.3% до 2.69 млрд. лв.

Растящи приходи

Според отчета приходите от продажба на електроенергия за регулирания пазар намаляват с 24%. Това е обяснимо, като се има предвид, че през миналaта година голяма част от бизнес клиентите излязоха на свободния пазар, където купуват енергия по пазарни цени. Намаление има и в приходите от директните продажби на НЕК на свободния пазар и за износ, които се свиват с 46% до 175 млн. лв. Това също е обяснимо като се има предвид, че през 2016 г. общият спад на износа на електроенергия от България беше близо 40% спрямо 2015 г. В същото време приходите в графа "клиенти електроенергия други" отбелязват ръст от 82% до 774 млн. лв. От отчета обаче не става ясно какво точно влиза в тях. Като цяло приходите от продажба на енергия на НЕК намаляват с 9% спрямо предходната година.

В същото време обаче парите, които компанията получава от фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който влизат приходите от квоти за вредни емисии и 5% от приходите на всички производители на енергия, достигат 300 млн. лв. Това е увеличение от 64% спрямо 2015 г., когато фондът беше създаден. През 2016 г. приходите на НЕК са допълнени с още една графа "финансиране за покриване на щети", която добавя към тях още 371 млн. лв.

Общите приходи на компанията са достигнали 3.4 млрд. лв. при 3.2 млрд. година по-рано.

Растящи задължения

През 2016 г. дългосрочните пасиви на НЕК се увеличават с 1.6 млрд. лв., достигайки близо 3 млрд. лв. Това се дължи на новите задължения на компанията към министерство на енергетиката, които се увеличават с 805 млн. лв. Това вероятно са средствата, които бяха предоставени на дружеството от държавния бюджет, за да може да плати задълженията си по загубеното арбитражно дело за АЕЦ "Белене". От отчета обаче не става ясно защо не е посочен пълният обем на получените средства от 1.2 млрд. лв.

Задълженията на НЕК към свързани лица също се увеличават почти двойно, достигайки 1.870 млрд. лв. Това може да се обясни с новите задължения на дружеството към БЕХ във връзка с пласираната емисия облигации. В същото време сумата на краткосрочните задължения намалява над два пъти, което се дължи на свиването на търговските задължения с 1 млрд. лв. вследствие на разплащането с централите, от които НЕК купува енергия. Останалите краткосрочни задължения на дружеството също намаляват.


2 коментара
 • 1
  historama avatar :-|
  historama

  НЕК има проблеми, но големите харчове в НЕК и БЕХ продължават. Както и с тройния шлем (нека никой да не си мисли, че БЕХ няма нищо общо с тях, и че парите падат от Марс)

 • 2
  stoni avatar :-|
  Stoyan Georgiev

  Защо не споменете 100 млн./годишно за КРИБ и Домучиев директно от НЕК ???????? Загубата можеше да бъде само 26 млн, но Делян Добрев и ГЕРБ решиха НЕК да им връща 100 млн/години , защото тока им е много скъп..... а всъшност е един от най-евтините в ЕС.
  http://dker.bg/files/DOWNLOAD/res-c19-2016.pdf стр. 29-30


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България