Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

"Капитал" събира информация за програмите, по които компании могат да кандидатстват, както и за средствата, които са разпределени към фирми

2783 прочитания

Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.

КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

Открити процедури

"Фонд за ускоряване и начално финансиране"

Етап: "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" започна провеждането на пазарни консултации във връзка с подготовката на условия и документи за избор на финансови посредници за изпълнение на финансов инструмент за дялови и квазидялови инвестиции "Фонд за ускоряване и начално финансиране", съфинансиран със средства по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Цел: Създаване на един или повече инвестиционни фондове, в които в допълнение към публичния ресурс ще бъдат привлечени и частни инвестиции. Цел на тези фондове ще бъде инвестирането на ангажираните средства чрез дялови и квазидялови инструменти в диверсифициран портфейл от предприятия, като по този начин се подкрепи предприемаческата екосистема в България.

Общ бюджет: 55 млн. евро плюс 10% до 40% частно финансиране.

Срок: Предложения и коментари по индикативната техническа спецификация се приемат до 10 март 2017 г.

Още по темата тук

"Фонд за технологичен трансфер"

Етап: Поради засиления интерес от пазарните участници към финансовия инструмент "Фонд за технологичен трансфер" "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" удължи с един месец периода на пазарните консултации.

Нов срок: Предложения и коментари по проекта за техническа спецификация се приемат до 10 март 2017 г.

Цел: Създаване на инвестиционен фонд, в който в допълнение към публичната инвестиция ще бъдат привлечени и частни инвестиции. Целта на инвестиционните фондове е да инвестират ангажирания ресурс чрез дялови/квазидялови инвестиции в диверсифициран портфейл от предприятия, търсещи подкрепа за трансфер на технологии и иновации.

Общ бюджет: 30 млн. евро плюс частно съфинансиране от 10 до 30%.

Още по темата тук

"Фонд Мецанин/Растеж"

Етап: "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" започна пазарни консултации във връзка с подготовката на условия и документи за избор на финансови посредници за изпълнение на финансов инструмент за дялови и квазидялови инвестиции фонд "Мецанин/Растеж". Това е третият пореден публикуван пазарен тест за финансов инструмент, съфинансиран по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Цел: Създаване на един и повече инвестиционни фондове, в които в допълнение към публичния ресурс ще бъдат привлечени и частни инвестиции. Цел на тези фондове ще бъде инвестирането на ангажираните средства чрез дялови и квазидялови инструменти в диверсифициран портфейл от предприятия, като по този начин се подкрепи капацитетa за растеж на малките и средните предприятия в България.

Общ бюджет: 40 млн. евро плюс частно финансиране от близо 27 млн. евро.

Срок: Предложения и коментари по индикативната техническа спецификация се приемат до 13 април 2017 г.

Още по темата тук

ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ

Открита процедура

"Подкрепа за предприемачество"

Цел: Подготовка, обучение и услуги за безработни и работещи лица, които искат да планират и развият собствен бизнес; предоставяне на подкрепа за започване на реална стопанска дейност и намиране на подходящи източници на финансиране, достъп до услуги и менторство за развитие на бизнес.

Бюджет: Пет милиона лева

Краен срок за кандидатстване: 5.04.2017 г. до 17.30 ч.

Процедура: Подаването на документите е само по електронен път с квалифициран електронен подпис чрез Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020).

Кой може да кандидатства: Центрове за развитие на предприемачеството; социални партньори (национално представителни работодателски организации и синдикати); финансови институции (банки). Партньори на кандидата могат да бъдат: обучителни организации и институции; центрове за информация и професионално ориентиране; неправителствени организации; социални партньори; общини; финансови институции.

Финансови условия: Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ - 100 хил. лв., максимален - 391 166 лв. Не се изисква съфинансиране от кандидат. Предоставените средства може да покрият до 100% от допустимите разходи по проекта.

Какво се финансира: Информиране и мотивиране за започване на самостоятелна стопанска дейност (до 10 % от общите допустими разходи по проекта); обучения, свързани с развитие на предприемачески, управленски и бизнес знания и с разработване на бизнес планове; консултантски услуги.

Целеви групи: Лица, желаещи да започнат самостоятелна стопанска дейност, в т.ч. безработни, неактивни или работещи. Изисква се приоритетно в проектите да бъдат включвани безработни и/или неактивни лица.

Още по темата тук

ПРОГРАМАТА ЗА МОРСКО ДЕЛО И РИБАРСТВО

Открита процедура

"Продуктивни инвестиции в аквакултурите"

Основна цел: Подобряване на конкурентоспособността и жизнеспособността на предприятията в сектора на аквакултурите, включително подобряване на безопасността и условията на труд; опазване и възстановяване на водното биологично разнообразие и подобряване на екосистемите, свързани с аквакултурите.

Бюджет: 16 872 000 лв.

Краен срок за подаване на проектни предложения: 17.00 часа на 25 май 2017 г.

Процедура: Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва по изцяло електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН) единствено с използването на квалифициран електронен подпис (КЕП).

Допустими дейности:

1. продуктивни инвестиции в аквакултурите, включително производство на зарибителен материал; 2. диверсификация на продукцията на аквакултурите и отглежданите видове;
3. модернизация на аквакултурните стопанства, включително подобряването на условията на труд и безопасност за работещите в сектора; 4. подобряване и модернизация, свързани със здравето на животните и хуманното отношение към тях, включително закупуване на оборудване за предпазване на стопанствата от диви хищници; 5. инвестиции, намаляващи отрицателното въздействие или повишаващи положителното въздействие върху околната среда, както и подобряването на ефективното използване на ресурсите;
6. инвестиции в повишаване на качеството или добавената стойност на продуктите от аквакултури; 7. инвестиции, водещи до значително намаляване на въздействието на предприятията за аквакултури върху потреблението и качеството на водата, по-специално чрез намаляване на използваното количество вода или химикали, антибиотици и други лекарствени продукти или чрез повишаване на качеството на отпадните води; 8. насърчаване на затворени системи за аквакултури;
9. инвестиции в повишаването на енергийната ефективност и насърчаването на преминаването на предприятията за аквакултури към възобновяеми източници на енергия;

10. диверсификация на доходите на предприятията за аквакултури чрез развиване на допълнителни дейности, свързани с основната дейност на предприятието в областта на аквакултурите, включително за риболовен туризъм, свързани с аквакултурите екологични услуги или образователни дейности в областта на аквакултурите.

Финансови условия:

Кандидатите могат да получат финансиране до 50 на сто от признатите им разходи по проекта.
1. Сектор "Рециркулационни системи" - Минимален размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ – 48 895 лв., максимален - 850 000 лв.

2. Сектор "Изграждане на нови, както и разширяване и модернизация на съществуващи аквакултурни стопанства"

- Минимален размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ - 30 000 лв., максимален – 550 000 лв.

Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK