С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
17 5 мар 2017, 17:10, 68672 прочитания

"Пикадили" влезе във фалит

Дружеството има дългове за 84 млн. лв., а активи от едва 25 млн. лв.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

"Пикадили" умря

След 20 години български, сръбски, белгийски и пак български собственик и обороти от около 200 млн. лв. веригата вече няма нито един обект

7 апр 2017

Печалбата на Carrefour намалява заради по-слабото представяне във Франция

Компанията отбелязва пета поредна година на повишение на приходите

9 мар 2017

Пазарно оживление

Ръстът на потреблението в страната допринесе за силно тримесечие за сегмента на търговските площи

5 яну 2017

Търговия: Облаците се разсейват

Възстановяването на вътрешното потребление движи резултатите в сектора

3 дек 2016

"Пикадили" си отива от мол "Сердика", идва Billa

Планът е магазинът в софийския търговски център да бъде открит през пролетта на 2017 г.

30 окт 2016
И в момента веригата не плаща редовно на доставчиците и предлага малко разнообразие.
"Пикадили" е неплатежоспособна и от 17 февруари е в процедура по несъстоятелност. С това решение смалената верига не изчезва, защото от поне две години работи със същия бранд през друго дружество - "Селект трейд", но и оттам зареждането е слабо. В момента обектите са 16, а в пика магазините бяха 40. От съдебното решение обаче се вижда щетата: над 80 млн. лв. дълове към кредитори - основно доставчици, наемодатели, персонал и държава. Така след многократна смяна на собствеността смъртта на "Пикадили" ЕАД вече е и юридически задвижена. Пълно изчезване имаше и при друга верига - Carrefour. Гръцкият франчайзьор няма обект отдавна, а вече е и в несъстоятелност (виж карето).

Какво има в дружеството

Решението на Софийския градски съд е, че началната дата на неплатежоспособността на "Пикадили" е краят на 2012 г., а компанията вече е свръхзадлъжняла към края на 2015 г. Старата дата означава, че сключени след нея неизгодни сделки могат да бъдат отменени - например неясното прехвърляне на марката "Пикадили" към собственика на дружеството "АП март".

В компанията има назначен временен синдик и вече е свикано общо събрание на кредиторите през април. Избраният от тях постоянен синдик ще трябва да решава задачата как с малкото активи да задоволи частично фирмите с вземания. Дружеството притежава имот в Елин Пелин от 73 декара, купен в края на 2008 г. срещу почти 7 млн. лв. Имотът служи като обезпечение към Инвестбанк, така че единственият сигурен приход няма да отиде нито към държавата, която има да взима над 18 млн. лв., нито към многото доставчици. На хартия общите активи към средата на миналата година са 25 млн. лв., но няма яснота какво друго влиза в тях. А задълженията са 84 млн. лв.

Врачанска веригаОколо дружеството има и друга промяна - с решение от 1 февруари 2017 г. на собственика на "Пикадили" - "АП март", е преместено седалището на фирмата. Във Враца. Любимо място на собственици, които избират местния съд, за да приключат дружеството с процедура по несъстоятелност. Както "Капитал" вече писа, през 2016 г. в Окръжния съд във Враца са образувани рекорден брой дела за несъстоятелност – с пъти над средното за страната. Проверка на вестника установи, че от всички дела за несъстоятелност, образувани през 2016 г., близо половината са за фирми, преместили седалището си във Враца средно около месец преди образуване на делото.

По партидата на "Пикадили" в Софийския градски съд през последните години имаше десетки искания от компании за фалит. Сегашното произнасяне на СГС е по молбата на фирма "Луал", която е с израелски собственици. От "Пикадили" оспорват молбата, но съдът потвърждава наличие на задължения.

Растящите задължения

Пълна разбивка на кредиторите няма. От поканата за общото им събрание обаче се вижда сумарната картина. За да установи състоянието на неплатежоспособност, съдът поръчва експертизи на икономическите показатели на "Пикадили" и установява, че дружеството притежава право на собственост върху незастроен недвижим имот за логистичен център, върху който са наложени няколко възбрани, и 20 превозни средства. Върху търговското предприятие е учреден особен залог в полза на Инвестбанк – клон София, откъдето се финансира и клонингът "Селект трейд" през заем за 11 млн. евро. Съдът установява също, че краткосрочните задължения на веригата нарастват устойчиво – от 52.7 млн. лв. към 31 декември 2012 г. на 52.5 млн. лв. през следващата до 84 млн. лв. към 31 декември 2015 г. Най-значителни са дълговете към доставчици и клиенти, следват задължения към персонала и към държавата (публичните задължения са 18.3 млн. лв.). Веригата е извършвала плащания към своите кредитори за целия изследван период, но според съда от това не следва, че затрудненията й са временни. В съдебното решение се посочва, че "Пикадили" е пристъпила към затваряне на магазини в началото на 2013 г., а през 2015 г. и към продажба на оборудване. В същото време задълженията на компанията към доставчици и към държавата се увеличават, краткотрайните активи намаляват и се концентрират изцяло във вземания към свързани лица, част от които са към едноличния собственик на капитала - "АП март", а показателите за ликвидност са ниски. Към 31 декември 2015 вече е налице и свръхзадлъжнялост, тъй като общата стойност на всички активи на фирмата е 71.5 млн. лв., а паричните й задължения – 83.9 млн. лв. Съдът установява, че става въпрос за трайно състояние на неплащане и че са налице предпоставки за откриване на производство по несъстоятелност на "Пикадили" заради неплатежоспособност. Началната дата е 31.12.2012 г. - най-ранната установена дата, на която веригата е била в невъзможност да погасява краткосрочните си задължения.

Какво следва

По закон кредиторите трябва да решат съдбата на дружеството. За оздравяване трудно може да се говори, тъй като цялата дейност от две години е прехвърлена към "Селект трейд". Най-възможният вариант е продажба на имущество, което не е огромно, и евентуално разваляне на стари сделки. При всички положения при дългове за 84 млн. лв. и балансова стойност на активите от 25 млн. лв. няма как да се удовлетворят цялостно кредиторите.

Честата смяна на собственици

За близо 20 години в търговията на дребно веригата "Пикадили" смени няколко пъти собствеността и концепцията си. Компанията е основана от варненеца Георги Папуров и в началото е представена само във Варна. Следва разширение и национално покритие. След това "Пикадили" стана част от сръбската група "Делта макси" на бизнесмена Мирослав Мишкович, който пък я продаде на белгийската Delhaize Group. През юни 2014 веригата отново смени собствеността си и за кратко стана притежание на "АП март" на Ангел Ангелов (част от групата "Градус") и Петър Дудоленски. През ноември 2014 г. "АП март" и гръцката Marinopoulos през "КМБ България", която държеше франчайза за магазините Carrefour в България, обявиха, че ще се слеят в общо дружество. Съдружието обаче не се случи. По това време вече собственици на "Пикадили" са братята Валентин и Десислав Попови (които имат бизнес най-вече в сектора на недвижимите имоти, но без видими акционерни участия) и Николай Лазаров, става ясно от документи в Търговския регистър, публикувани тогава. От лятото на 2016 по информация на "Капитал" едноличен акционер е Николай Лазаров, а братята Попови са се оттеглили от участието си. Официално в люксембургския регистър собственикът има номинални директори.

През май 2015 компанията взе кредит от 11.8 млн. евро от Инвестбанк, разплати се с част от наемодателите и доставчиците и обяви, че започва презареждане и съживяване на веригата.

От есента на 2015 бизнесът на "Пикадили" беше преместен в специално създадената компания "Селект трейд". Тя е собственост на люксембургската офшорка BK Finance. Справка в регистъра показва, че люксембургският собственик е основан от гибралтарска офшорка, в която до март 2015 г. се представлява от Лазаров, после половината капитал минава към регистрирано в Кипър дружество.

Остатъците от веригата

В последните две години мрежата на веригата се топеше. А работата с доставчици заради нередовните плащания ставаше все по-трудна. Проверка на "Капитал" показа, че магазинът на "Пикадили" в столичния "Парк център" до хотел "Хемус" не е добре зареден. Рафтовете не са празни, но разнообразието от марки и фирми е оскъдно. Доставчик от месопреработвателния бранш каза, че е намерена някаква формула и веригата му плаща, друг уточни, че работи само с банкови гаранции и ги усвоява при спиране на плащанията, а трети заяви, че не получава нищо за продуктите си и е спрял зареждането. Собственик на фирма от млечния сектор каза, че отдавна не доставя на "Пикадили" заради дългове и вероятно марката му присъства на щандовете чрез някой дистрибутор. Друг представител на бранша заяви, че и двете дружества – "Пикадили" и "Селект трейд"– дължат доста пари на фирмата и че досега са спирали и подновявали доставките срещу обещания за издължаване, но от половин месец са спрели да зареждат. Компании със стоки в обектите на веригата съобщиха също, че от две-три седмици нямат никаква комуникация с представителите на "Пикадили", които са спрели да си вдигат телефоните. "Капитал" също не успя да се свърже с лицето за връзки с медиите. Последният открит магазин "Пикадили" е в мол Paradise Center в София на мястото на Carrefour. Това стана през декември 2016, след като компанията закри магазина си в "Сердика център". През юли миналата година от "Селект трейд" обявиха, че планират да открият още един нов хипермаркет - в най-големия търговски център във Варна – Grand Mall, но това все още не е факт.
Операторът на Carrefour в България е обявен в несъстоятелност

"КБМ България" - гръцкият франчайз оператор на веригата магазини Carrefour в България, направо изпадна във фалит. Компанията е обявена за неплатежоспособна и влиза в несъстоятелност с решение на Софийския окръжен съд от 23 януари 2017 г. Начална дата на несъстоятелността е 31 октомври 2015 г. Според документите осчетоводените задължения на "КБМ България" към всички кредитори към края на март 2016 г. са в размер на 183 млн. лв., а краткотрайните активи - 24 млн. лв. Основните недвижимости бяха продадени междувременно от банки кредитори - магазинът в софийския The Mall и в Бургас, като никой не купи обекта в Стара Загора. Загубите през 2011 г. са били 6.6 млн. лв. и в годините растат до 47 млн. лв. през 2015 г.

Първите обекти Carrefour в България бяха открити през 2009 г. По това време бизнесът се притежаваше от "КМБ България" - дружество, в което 60% дял имаше гръцката Marinopoulos, а 40% - Carrefour Marinopoulos - съвместна компания между Marinopoulos и френската Carrefour. В средата на 2012 г. френското дружество се оттегли от съдружието, а КМБ стана изцяло собственост на Marinopoulos. Гръцката група продължи да държи франчайз правата на Carrefour за България и екс Югославия. В апогея на растежа си към началото на 2014 г. тя управляваше 21 обекта Carrefour в България. Последният затвори есента на 2016 г.

През лятото на 2016 Marinopoulos поиска тримесечна защита от фалит пред гръцкия съд, след като натрупа дългове от 1.3 млрд. евро. Колапсът на компанията беше предотвратен благодарение на спасителна сделка с конкурентната верига супермаркети Sklavenitis, одобрена от кредиторите на Marinopoulos. Споразумението според гръцките медии е задействано на 1 март, когато обектите на Marinopoulos са ребрандирани.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

6 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/healthforum

Иновации и добри практики в здравния секторАкценти в програмата:


 • Промени в здравноосигурителния модел
 • Тенденции в плащанията за здраве
 • Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии
 • Иновации в здравеопазването в Норвегия
 • Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Повече подробности на capital.bg/healthforum

Прочетете и това

Лекторите на Retail in Detail: Венета Петкова Лекторите на Retail in Detail: Венета Петкова

Официалният франчайз представител на Textura, Imaginarium, Duka и The Body Shop за България ще говори за това какво искат клиентите от поколението Millennials

19 окт 2018, 286 прочитания

Сезон 2019: Лоукост дрехите идват Сезон 2019: Лоукост дрехите идват

Германската KiK и полската Pepco искат да превземат ниския сегмент със съответно над 100 и 60 магазина

19 окт 2018, 706 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
"Софарма" отбелязва ръст от 124% на нетната печалба

Групата е увеличила приходите си от продажби на лекарства и заема най-голям дял по брой продадени опаковки медикаменти в България

Без Спас Русев в InterContinental

Спас Русев е излязъл като собственик в хотел InterContiental и вече контролът е еднолично в "Галакси инвестмънт груп"

Кои са горещите ICO на есента

Няколко интересни проекта, които ще се опитат да съберат десетки милиони чрез блокчейн технологията

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кино: "Първият човек"

Човешката страна на героя през перфектно кино

20 въпроса: Йордан Дъбов

Тази есен кафе брандът Dabov отбелязва 10-годишнината си

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 20.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: Как "Джи Пи груп" стана най-големият строител

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 19.10.2018 Прочетете