Deutsche Bank ще увеличи капитала си с 8 млрд. евро

Банката планира още структурни и управленски промени

Джон Краян, изпълнителен директор на Deutsche Bank
Джон Краян, изпълнителен директор на Deutsche Bank    ©  Reuters
Джон Краян, изпълнителен директор на Deutsche Bank
Джон Краян, изпълнителен директор на Deutsche Bank    ©  Reuters

Deutsche Bank планира да увеличи капитала си с 8 млрд. евро, след като последното тримесечие на годината отчете загуба от близо 2 млрд. евро.

Решаване на финансови проблеми

Решението на ръководството идва и на фона на финансовите й проблеми, след като най-голямата германска банка беше заплашена от рекордна глоба за 14 млрд. долара в САЩ, която в крайна сметка беше намалена наполовина. През следващите години ръководството се надява да си осигури и допълнителни 2 млрд. евро от преструктуриране и продажба на инвестиции и активи.

Банката ще издаде общо 687.5 милиона нови акции на цена с 40% по-ниска от тази на затваряне в петък, когато беше 19.14 евро. Това се отрази и на котировките им в понеделник - в един момент те губеха 6%. За последната половин година обаче акциите започнаха силно да се възстановяват и са поскъпнали с над 40%.

След увеличението съотношението на капитала от първи ред на Deutsche Bank трябва да достигне 14.1% при 11.9%. Според ръководството целта е отсега нататък банката да поддържа постоянно и с лекота над 13% съотношение.

Нови реформи

Наред с увеличението на капитала Deutsche Bank ще намали разделението си от четири дивизии на три. "Това е сериозна стъпка напред за това да направим банката по-проста, по-силна и да осигурим по-лесен растеж за нея", коментира изпълнителният директор Джон Краян, цитиран от FT. Реално с това Краян връща решение на банката от април 2015 г., когато бяха разделени звената за пазарни и корпоративни финанси. Postbank, която си търси купувач от 2015 г., ще остане част от Deutsche Bank и ще бъде интегрирана в ритейл банкирането. Третият стълб на стратегията на Deutsche Bank ще остане управлението на активи, като цялата трансформация трябва да струва 2 млрд. евро.

За интерес към германската Postbank, собственост на Deutsche Bank, се заговори от страна на китайската Dalian Wanda. Според информацията, изтекла преди няколко седмици, китайският конгломерат иска да влезе в банковия бизнес в Европа и Postbank изглежда като удобна цел. Това обаче явно няма да се случи, след като Deutsche Bank е решила да запази звеното си.

По-стабилна Европа

Преструктурирането на Deutsche Bank се случва сравнително гладко, като банката очевидно няма проблем с набирането на нов капитал. Не е същият случай в останалата част на Европа и в частност Италия, където UniCredit се нуждаеше от още по-голяма финансова инжекция - 13 млрд. евро. Според анализаторите Deutsche Bank върви уверено към стабилизация. "Сега, когато банката се справи с всичките си належащи правни проблеми, е правилното време банката да разгледа стратегията си и да събере нужния капитал, за да я изпълни", коментира Инго Спайх, който е един от 25-те най-големи инвеститори в банката.

Наред със структурните промени ще има размествания и в управлението на банката. Маркус Шенк, финансов директор на Deustche Bank, както и Кристиан Зевинг, който е начело на ритейл банкирането, ще заемат и постовете на заместник изпълнителни директори, което ги прави кандидати за мястото на Джон Краян, ако той реши да се оттегли.

Друга цел на ръководството е да бъдат съкратени разходите от 24.1 млрд. на 22 млрд. евро до 2018 г., както и да бъде възстановено плащането на дивидент на акционерите.