"Мини Марица-изток" намали печалбата си за 2016 г. с 58%
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Мини Марица-изток" намали печалбата си за 2016 г. с 58%

През 2016 г. са добити с 4.1 млн. тона по-малко въглища в сравнение с предходната година. Това намаление обаче е част бизнес плана на компанията до 2018 г., да се добиват по 27.5 млн. тона годишно.

"Мини Марица-изток" намали печалбата си за 2016 г. с 58%

Държавното дружество е добивало по-малко и логично приходите са се свили

9634 прочитания

През 2016 г. са добити с 4.1 млн. тона по-малко въглища в сравнение с предходната година. Това намаление обаче е част бизнес плана на компанията до 2018 г., да се добиват по 27.5 млн. тона годишно.

© Георги Кожухаров


Най-голямото въгледобивно дружество в страната - "Мини Марица-изток", отчита печалба от 1.102 млн. лв. за 2016 г., което е намаление от 58% спрямо предходната година. Това показва предварителният финансов отчет на дружеството.

Причините

По-слабият резултат се дължи най-вече на намалението на приходите от дейността, които са с 54.5 млн. лв. по-малко в сравнение с предходната година и са били 535.6 млн. лв.

От тях най-значително спадат тези от продажба на въглища - със 78.6 млн. лв. (13.9%) до 485.4 млн. лв. Причината е, че през 2016 г. са били добити с 4.1 млн. тона по-малко въглища в сравнение с предходната година. Това намаление обаче е част от бизнес плана на компанията до 2018 г., който предвижда да се добиват по 27.5 млн. тона въглища годишно, коментира председателят на съвета на директорите на дружеството Диан Червенкондев. По думите му това се налага, за да се стабилизират рудниците. Червенкондев допълни, че допреди няколко години в мините само се е добивало, без да се инвестира в нови разкривки на въглища. Последното обаче е жизненоважно, за да може мините да продължат да съществуват и в бъдеще. През 2016 г. компанията за пръв път от шест години е преизпълнила плановете си за нови разкривки, става ясно от информация на сайта й.

Според Червенкондев това се дължи на изпълнението на ремонтната и на инвестиционната програма на стойност 60 млн. лв., която включва подмяна на съоръжения, както и ново тежко минно оборудване. През пролетта на тази година е доставен и нов багер. Следващата година трябва да бъдат доставени и двата роторни багера, договорът за които беше подписан през миналата година. Изпълнител на проекта е консорциум между полското дружество Famur S.A. и "Българска енергетика", а стойността му е 26 млн. евро. Половината от средствата са финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) по Международен фонд "Козлодуй", а останалите са собствени средства на централата.

Ако през следващите месеци обсъжданите в ЕК изисквания за допълнителни ограничения на серните и азотните емисии бъдат приети, в бъдеще дейността на мините може да бъде ограничена независимо от подобренията, които се правят в дружеството.

Разходи и дивиденти

През 2016 г. разходите на "Мини Марица-изток" намаляват със 7.67%, достигайки 530.8 млн. лв. Най-голям дял от тях са тези за заплати и осигуровки, които са стрували на дружеството общо 231 млн. лв. и запазват нивото си почти непроменено спрямо предходната година. Това е нормално, като се има предвид, че в компанията работят над 7 хил. души. Другото голямо перо в разходите са тези за материали, които намаляват с 1.54%. Част от тях обаче са разходите за електроенергия, които бележат повишение от 10.59% през 2016 г. до 81 млн. лв. Това според отчета на дружеството се дължи на увеличението на такса задължение към обществото, която е част от цената на електроенергията, което е струвало на дружеството допълнителни 10 млн. лв. Общото намаление на разходите за материали идва от понижението на тези за суровини, които са с 13.59% по-малко, и други разходи за дейността, при които спадът е 12%. Компанията е платила и дивидент на държавата за 2016 г., който е в размер на 50% от печалбата (1.3 млн. лв.).

Kой дължи пари на мините

Вземанията на "Мини Марица-изток" от свързани лица намаляват над два пъти до 141.5 млн. лв. в сравнение с предходната година. Основният дял от тях в размер на 123.8 млн. лв. са от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", като задълженията на централата са нараснали със 119% спрямо 2015 г. Търговските вземания от несвързани лица също намалява с над 3 пъти през 2016 г., достигайки 40.5 млн. лв. Това се дължи най-вече на изплатените от двете американски централи задължения в размер на 356 млн. лв. в средата на миналата година, след като НЕК се разплати с тях за забавени плащания в размер над 1 млрд. лв.

Най-голямото въгледобивно дружество в страната - "Мини Марица-изток", отчита печалба от 1.102 млн. лв. за 2016 г., което е намаление от 58% спрямо предходната година. Това показва предварителният финансов отчет на дружеството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.