Седмични новини за енергетика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмични новини за енергетика

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

3961 прочитания

© Георги Кожухаров


"Мини Марица-изток" намали печалбата си за 2016 г. с 58%

Най-голямото въгледобивно дружество в страната - "Мини Марица-изток", отчита печалба от 1.102 млн. лв. за 2016 г., което е намаление от 58% спрямо предходната година. Това показва предварителният финансов отчет на дружеството. По-слабият резултат се дължи най-вече на намалението на приходите от дейността, които са с 54.5 млн. лв. по-малко в сравнение с предходната година и са били 535.6 млн. лв.

От тях най-значително спадат тези от продажба на въглища - със 78.6 млн. лв. (13.9%) до 485.4 млн. лв. Причината е, че през 2016 г. са били добити с 4.1 млн. тона по-малко въглища в сравнение с предходната година. Това намаление обаче е част от бизнес плана на компанията до 2018 г., който предвижда да се добиват по 27.5 млн. тона въглища годишно, коментира председателят на съвета на директорите на дружеството Диан Червенкондев. Според нето допреди няколко години в мините само се е добивало, без да се инвестира в нови разкривки на въглища. Последното обаче е жизненоважно, за да може мините да продължат да съществуват и в бъдеще. През 2016 г. компанията за пръв път от шест години е преизпълнила плановете си за нови разкривки, става ясно от информация на сайта й.

В момента в дружеството се изпълнява ремонтна и инвестиционна програма на стойност 60 млн. лв., която включва подмяна на съоръжения, както и ново тежко минно оборудване. През пролетта на тази година е доставен и нов багер. Следващата година трябва да бъдат доставени и двата роторни багера, договорът за които беше подписан през миналата година. Изпълнител на проекта е консорциум между полското дружество Famur S.A. и "Българска енергетика", а стойността му е 26 млн. евро. Половината от средствата са финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие по Международен фонд "Козлодуй", а останалите са собствени средства на централата.

"Топлофикация София" силно е понижила загубата си до 2.5 млн. лв.

"Топлофикация София" завършва 2016 г. с доста по-малка загуба от очакваното. Тя се е понижила до 2.5 млн. лв., което е намаление от 96% спрямо загубата за 2015 г., когато беше 61.6 млн. лв. Резултатът е доста по-добър и от заложената прогноза в бизнес плана на дружеството за загуба от 63 млн. лв.

Основна причина за постигнатия резултат е по-ниската цена на газа през първото полугодие на миналата година, което е довело до значително намаление на разходите, се посочва в допълнителните данни към финансовия отчет. Оттам се вижда, че действително намалението при тях е с 33% до 378.5 млн. лв. В същото време приходите на компанията са 376.2 млн. лв., което е понижение с 25% спрямо 2015 г. При топлинната енергия намалението на приходите е 15% спрямо предходната година, което се дължи както на неколкократните намаления на цената на парното, така и на по-малкото количество произведена енергия. При приходите от електрическа енергия понижението е по-съществено и е в размер на 25.6%, което се дължи на намалението на преференциалната цена за този тип производство с 32% спрямо предходната година.

МОСВ отмени разрешение за изграждане на малък ВЕЦ

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) излезе с решение, което поне засега спира изграждането на малката водноелектрическа централа (МВЕЦ) "Енерджи-Говедарци", съобщиха от природозащитната организация WWF. Мотивите са, че разрешителното за водоползване, издадено от басейнова дирекция "Дунавски район", е неправилно и незаконосъобразно. Производството на МОСВ стартира в средата на септември след жалба на инж. Любчо Луков и сдружение "Балканка". Жалба е подадена и от WWF, но тя не е допусната, тъй като организацията не е счетена за заинтересовано лице. Срещу изграждането на ВЕЦ-а бяха организирани и протести в началото на септември. По проект ВЕЦ-ът трябва да бъде построен на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са притоци на река Искър, поради което попадат в юрисдикцията на басейнова дирекция "Дунавски район". Собственик на проекта е "Агроинженеринг-90".

Еврокомисията позволи на Унгария да строи нови руски реактори

Регулаторите в Европейския съюз дадоха одобрението си на проект в Унгария за разширяване на местна ядрена централа с реактори по договор, който е финансиран и изпълняван от Русия. Това ще разшири руското влияние върху енергийната политика на Унгария и така Москва ще получи още един коз за прокарване на интересите си в ЕС, коментира Reuters. Трите споразумения за два нови реактора на стойност 12 млрд. евро бяха подписани през декември 2014 г. между унгарското предприятие MVM Paks II и руската компания НИАЭП, дъщерно дружество на "Росатом". Русия предложи и изгоден заем за финансиране на строителството.

След продължителен дебат и проверки за това дали няма скрита държавна помощ в проекта регулаторите в Брюксел постановиха, че мерките на правителството в Будапеща са достатъчна гаранция, че операторът няма да получи нечестна компенсация и предимство пред останалите доставчици на енергия.

В съобщението на ЕК се припомня, че според договорите на ЕС всяка страна членка е свободна сама да определя енергийния си микс и дали да инвестира в ядрена енергетика. Ролята на Брюксел е да гарантира правилното използване на публични средства в тези проекти.

Exxon Mobil ще инвестира 20 млрд. долара в САЩ до 2022 г.

Най-голямата публична петролна компания в света - американската Еxxon Mobil, обяви плановете си да инвестира 20 млрд. долара до 2022 г. в САЩ. Тя ще разшири и модернизира 11 химически заводи и петролни рафинерии. В изпълнението на проектите ще бъдат наети временно 35 хил. души в сферата на строителството и ще бъдат създадени 12 хил. нови постоянни работни места. Това обяви изпълнителният директор на компанията Дарън Уудс по време на форума CERAWeek - най-големият за директори в енергийния сектор. Някои от планираните модернизации са започнали още през 2013 г., но сега от Exxon смятат, че производството може да бъде разширено допълнително. Новите инвестиции ще бъдат направени основно в Тексас и Луизиана, където Exxon ще се възползва от евтиния шистов газ, за да увеличи производството и износа на пластмасови и други химични изделия.

Държавната петролен гигант Saudi Aramco ще заплати на Royal Dutch Shell 2.2 млрд. долара за анулиране на споразумението за партньорство в нефтопреработващия сектор на САЩ и ще придобие едноличен контрол над завода в Порт Артур, Тексас.

Австрийската OMV ще купи от международната енергийна компания Uniper дял от 24.99% в Южноруското нефтогазокондензатно находище за 1.85 млрд. долара. Находището се намира в Ямало-Ненецкия автономен окръг и е едно от най-големите в Русия.

Американската компания Holtec International е сключила договор за изграждане до ключ на сухо хранилище за отработено ядрено гориво за АЕЦ "Кръшко" в Словения. Цената на договора за съоръжението не се съобщава.

"Мини Марица-изток" намали печалбата си за 2016 г. с 58%

Най-голямото въгледобивно дружество в страната - "Мини Марица-изток", отчита печалба от 1.102 млн. лв. за 2016 г., което е намаление от 58% спрямо предходната година. Това показва предварителният финансов отчет на дружеството. По-слабият резултат се дължи най-вече на намалението на приходите от дейността, които са с 54.5 млн. лв. по-малко в сравнение с предходната година и са били 535.6 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.