Рубинената кула от компании

След няколко прехвърляния и ликвидации стъкларският завод в Плевен изглежда е първият гарантирано изплъзнал се актив от синдиците на КТБ

Александър Сталийски
Александър Сталийски    ©  Михаил Вълканов
Александър Сталийски
Александър Сталийски    ©  Михаил Вълканов
Темата накратко:

- След серия цесии и прехвърляния стъкларският завод в Плевен, някога на Цветан Василев, сега е контролиран от Александър Сталийски.

- Едни от първите спечелени от синдиците на КТБ дела на първа инстанция за отмяна на сделките между кредитори и депозанти са именно срещу компании, свързани с казуса.

- Фирмите, през които минаха активите, една по една са ликвидирани и шансът в КТБ да влезе нещо се топи.

Синдиците на фалиралата КТБ често изтъкват колко много и колко сложни съдебни битки водят. И наистина благодарение на оплетената мрежа на някогашните владения на собственика й Цветан Василев и боричканията на различни кланове за по-апетитните от тях интриги не липсват. Синдиците дори периодично публично негодуват срещу кредиторите, които не само не връщат парите, а и затрудняват действията на банката и дори подадоха сигнали до прокуратурата за действията около "Петрол" и хотелската "Хелт енд уелнес".

Макар извън светлината на прожекторите обаче, първият по-съществен казус върви към развръзка, която се очертава да е грандиозно фиаско за двамата отговорни за масата на несъстоятелността на банката - Ангел Донов и Кристи Маринова. Овладяването на плевенския стъкларски завод "Рубин" започна с депозитите на близкия до експремиера Бойко Борисов бизнесмен Александър Сталийски и премина през трикратното му прехвърляне през фирми, свързвани с него, като вече тече фазата на заличаване на следите. Едната от междинните компании - "Рубин пропърти", е ликвидирана, а вероятно до дни такава съдба ще последва и другата - "Кепитъл инвестмънт". Така, въпреки че през есента на 2016 г. синдиците на КТБ спечелиха на първа инстанция заведените дела за обявяване на недействителни на прихващанията, дали началото на схемата, вероятно скоро ще се окаже, че просто буквално няма от кого да си вземат търсеното, защото компаниите вече не съществуват.

Без да мога нищо да получа

По-съществените трансформации на "Рубин" след затварянето на КТБ са добре известни и вече са описвани подробно (виж таймлайна). Накратко, Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова бяха едни от най-големите индивидуални вложители в КТБ при краха й. Преди отнемането на лиценза й те прехвърлят своите вземания на ново дружество #1 "Кепитъл инвестмънт", а то на свой ред сключва цесии със собственика на завода "Рубин инвест", което чрез тях погасява задълженията си към банката. Малко по-късно, вероятно срещу задълженията по цесията, "Рубин инвест" прехвърля активите на завода на новата компания.

В началото на 2015 г. "Кепитъл инвестмънт" апортира завода в ново дружество #2 "Рубин пропърти". А самата оперативна дейност по производство на стъкларски изделия е изнесена в друго нова фирма - "Рубин трейдинг". Скоро след това "Рубин пропърти" е прехвърлено на "Рубин трейдинг".

В края на 2015 и началото на 2016 г. КТБ се активизира и завежда дела за отмяна на прихващанията. Вероятно това провокира и още една операция. Създадено е ново дружество #3 "Глас контрибюшън" от нови неизвестни и несвързани лица. "Кепитъл инвестмънт" му прехвърля вземанията си и залозите си върху завода "Рубин" и набързо се стига до търг от частен съдебен изпълнител, на който купувач се оказва "Глас контрибюшън".

Скоро след това през лятото на 2016 г. "Рубин пропърти" и "Кепитъл инвестмънт" са обявени в ликвидация и започват да текат шестмесечни срокове по закон евентуални кредитори да предявят претенциите си. Такива обаче очаквано няма, тъй като заемите към КТБ формално са погасени с прихващанията, въпреки че банката води дела срещу тях. Тя дори и започва да ги печели на първа инстанция, като и прихващанията на "Рубин инвест", и тези на свързаната с Делян Пеевски "Сиболе сървисис инкорпорейтид", направени с парите от дуета Сталийски - Сечкова, са обявени за недействителни. Решението обаче не е окончателно и се обжалва.

И така вече #2 "Рубин пропърти" е заличено, а срокът за #1 "Кепитъл инвестмънт" изтича в средата на март и вероятно до дни и тя ще напусне правния мир. Така дори и КТБ да спечели окончателно делта и прихващанията да бъдат отменени, тя няма да има от кого да си иска парите, тъй като няма никаква пряка връзка с #3 "Глас контрибюшън", който е придобил активите след изпълнение по Закона за особените залози и гордо може да претендира, че е добросъвестен собственик.

Гледам, кукла си ти

Разбира се, след първоначалните депозити никъде по веригата няма пряка връзка с името на Сталийски, но то изплува на всяко ниво от схемата. То беше пряко споменато от единия от участниците в "Яневагейт" - Момчил Мондешки: Сталийски се е похвалил, че е взел "Рубин". Това твърди на няколко пъти и Цветан Василев, като в последното си интервю той директно го обвини, че е идвал при него като "човек за всичко" и "събирач на пари" на Бойко Борисов. Според твърденията на Василев той е бил принуден да прехвърли по 50% от компаниите "Авионамс" и "Дунарит" на хора, близки до Сталийски, като показа и документи, че през 2010 г. в двете дружества безвъзмездно влизат нови акционери, а през 2013 г. техните дялове са обратно откупени срещу 43 млн. лв. Отделно от това през тези години са били изплащани дивиденти и така за три години общата сума, отчетена "нагоре", само от тези две компании е 49 млн. лв.

Иначе по цяла верига има и други косвени връзки. Основният собственик на #1 "Кепитъл инвестмънт" и първоначално директор на #2 "Рубин пропърти" Антоний Иванов е бивш изпълнителен директор на "Прайм тайм студиос", дружеството - собственик на студиата на "Ноу фрейм медия" - продуцентската компания на Сталийски и Сечкова, която тогава работи с TV7. Свидетелство, че той е близък с двамата, идва в края на 2016 г. Иванов регистрира свое ЕООД "Бояна пропърти инвестмънт", в което апортира имот, оценен на 500 хил. лв., а само дни по-късно през януари 2017 г. го прехвърля на Сечкова срещу неизвестна сума.

При настоящия собственик #3 "Глас контрибюшън" също има топла връзка със семейството. Малко след като компанията придобива завода, тя продава обособен имот от него на компания на брата на Сечкова - Стефан.

Иначе и при трите поредни дружества няма никакви индикации да е имало реална смяна на контрола. Вписванията на всичките се правят от адв. Кирил Перусанов с изключение на тези на последното по веригата "Глас контрибюшън", както и на тези за ликвидация на дружествата. Те са подавани от адв. Марин Маринов. По време на кабинета "Орешарски" той е назначен в борда на "Академика 2011" с принципал спортният министър Мариана Георгиева (ДПС), което стопанисва Зимния дворец, зала "Фестивална" и други съоръжения. След местните избори от 2015 г. Маринов е председател на общинския съвет на Етрополе от ГЕРБ.

Goodbye Ruby Tuesday

Ако има добра новина, тя е, че заводът все пак работи, "Рубин трейдинг" наема над 500 души и за 2015 г. отчита 38 млн. лв. приходи и 1.5 млн. лв. печалба. Положителната нотка продължава - все пак синдиците на КТБ явно са в час със случващото се. В началото на февруари насред политически обвинения в бездействие и призиви към служебния кабинет да ги смени те публикуваха анализ на собствениците на най-големите длъжници на банката и действията. Там е разгледан и казусът с "Рубин инвест", като сравнително пълно е описана картината с прехвърляния, дела и ликвидации.

"С тази поредица от сделки активите (недвижимите имоти) на евентуалния длъжник "Рубин инвест" АД (при потвърждаване на отмененото прихващане от страна на съда) са отдалечени от патримониума на длъжника, което възпрепятства възможността на КТБ АД (н) да търси изпълнение върху тях при положителни за банката решения по делата за оспорените прихващания", заключават Ангел Донов и Кристи Маринова.

Извън констатациите обаче усещането е, че действията им са по-скоро мудни и гледат мача отстрани. КТБ не е пряко кредитор на компаниите, през които активите се разхождат последните две години, и трудно може да спре ликвидацията по тази линия. Същевременно обаче не е напълно ясно изчерпани ли са способите за спиране на ликвидацията. Със специални законови промени по повод КТБ синдиците имат например опции да завеждат и искове не само срещу преки кредитори, но и срещу такива, придобили имущество, финансирано със средства с произход банката (така известният чл. 60а от Закона за банковата несъстоятелност, по данни на КТБ се водят дела с материален интерес 480 млн. лв. по него). Такова висящо производство можеше да е основание за забавянето на изчезването на фирмите. Сега след като на 24 януари (вторник) беше заявена ликвидацията на "Рубин пропърти", всъщност иск по този член се очертава като единствен шанс за тях да успеят да сложат ръка върху завода. Следващия вторник, 14 март, вероятно това ще се случи и с "Кепитъл инветмънт", което буквално ще бетонира първоначалните цесии на Сталийски и Сечкова, тъй като трудно може да се развали сделка с несъществуващо лице.


1 коментар
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Много е трудно за проследяване от неспециалисти, но синдиците би трябвало да са такива, така че не си вършат работата, според мен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България