Строителното състезание на "Юск"

Датската верига за обзавеждане JYSK е избрала "Микс - констръкшън" за строител на логистичния си център в Божурище

Цената на строителството по неофициална информация е около 45 млн. лв., което е една от най-големите частни строителни поръчки за последната година.
Първата фаза на проекта е за общо 100 млн. евро - складова база от 93 хил. кв.м, но се предвижда и втори етап.

В строителната суша откъм обществени поръчки за всяка компания в бранша алтернативата е да намери частен проект. Датската верига за обзавеждане JYSK беше сред най-големите притежатели на инвестиционен план, съдържащ милиони за строители. След една година преговори и максимално "изпиляване" на цените победителят е ясен - софийската "Микс – констръкшън". Датският инвеститор вече беше приложил и всички техники за сваляне на цената на земята, върху която да построи огромния си логистичен център. Накрая избра държавната зона в Божурище и започна първа фаза на проекта от 100 млн. евро. JYSK е сред малкото чуждестранни инвеститори, избрали да направят центъра си за региона в България. Успехът на проекта може да направи страната по-видима за други компании, търсещи логистичен адрес за Балканите.

Финално трио

Интерес към строителството на логистичния център е бил заявен от 15 - 20 кандидата. "Оферти бяха получени от седем компании, а за договора се състезаваха три", каза Троелс Ларсен, мениджър клиенти, отговарящ за логистиката в JYSK. Той не уточни кои са били другите финалисти, но по информация на "Капитал" освен победителя "Микс - констръкшън" в триото с оферти са били ГБС и "Кордеел". Състезанието е било единствено по цена, като "Юск бул" е предоставила техническото задание, архитектурния проект и т.н. Договорът е бил фиксиран предварително и е включвал доста строги условия, които предвиждат много неустойки при неизпълнение или забавяне на отделните етапи, както и доста дълга гаранция за качество.

Официално от "Юск бул" не коментираха каква е стойността на сключения договор за строителство, но по информация на "Капитал" "Микс – констръкшън" е спечелила с оферта от порядъка на 44-45 млн. лв. Това на практика представлява около четвърт от общата стойност на инвестицията. Разликата с останалите две компании не е била огромна - приблизително 2 млн. лв., каза източник, близък до преговорите. Обяснение как "Микс - констръкшън" е успяла да даде толкова ниска цена е, че разполага със собствен завод за стоманобетонови елементи (виж карето), което й е позволило да заложи по-малки разходи за някои от материалите.

Априлски старт

Строителят ще трябва да осигури и място, където да се депонира пръстта. Това се очерта като проблем за държавната зона още преди няколко месеца, тъй като теренът е денивелиран, а освен това е необходимо по-дълбоко изкопаване заради височината на сградата, която достига 50 метра. Сега решението ще трябва да бъде намерено от изпълнителя на строителните работи, който ще трябва да осигури място за депониране на пръстта за своя сметка. Според източници от сектора цената за това може да достигне 1-2 млн. лв.

Строителството на логистичния център ще отнеме около 18 месеца. "Изкопните работи са планирани да започнат до края на април. През третото тримесечие на 2018 г. в експлоатация трябва да влезе тази част от склада, където ще се работи ръчно, а автоматизираната част ще е готова през второто тримесечие на 2019 г.", каза Ларсен. По думите му автоматизираната част е 80% от капацитета на логистичния център.

По информация на "Капитал" в договора са заложени ясно определени срокове за отделните етапи на строителството, като са предвидени и значителни неустойки при неизпълнение на някои от междинните срокове. Това на практика означава, че строителят няма възможност да навакса евентуално забавяне, а трябва стриктно да се вмества във времето през целия строеж.

Микс от изпълнители

Освен строителя "Микс – констръкшън" в проекта са ангажирани и други изпълнители. Такива са доставчикът на автоматизираното оборудване за склада – португалската EFACEC Handlign Solutions, австрийската Voestalpine Krems, която ще осигури стелажни метални конструкции, германската WEB Elementbau, която произвежда обшивки и покриви на складове. Автор на архитектурния проект е арх. Милен Стайков от NAB Architects.

Логистичният център ще бъде изграден на терен от малко над 300 дка на територията на Икономическа зона София - Божурище. Самата сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 92 300 кв.м. Специфичното за проекта е, че включва две високи тела от по 50 м, което е доста над обичайните за подобни конструкции в България 15 м.

Икономическата страна на проекта е обща инвестиция в размер на 100 млн. евро и около 200 работни места, след като складът влезе в експлоатация. По време на строителството на обекта се предвижда да работят около 500 души.

По-мащабният план

Началото на проекта формално беше дадено в началото на 2016 г., когато "Юск бул" подписа меморандум за инвестиционно намерение с Национална компания индустриални зони (НКИЗ), която управлява държавния парк в Божурище. За да се стигне дотам обаче, преговорите за определяне на мястото за логистичния център отнеха близо година. Освен Божурище за "Юск бул" тогава се състезаваха също "Тракия икономическа зона" край Пловдив и софийски частен парк. Причината за избора на Божурище беше най-вече географска, тъй като мястото се намира практически в центъра на обектите, които ще обслужва българският склад - целия регион на Балканите и Югоизточна Европа . През декември миналата година "Юск бул" и НКИЗ подписаха и финален договор, с който компанията закупи земята. Справка в Имотния регистър показва, че сделката е сключена на цена 10.7 млн. лв.

Плановете на "Юск бул" са по-мащабни. По информация на "Капитал" компанията вече подготвя конкурс за втора фаза на проекта. Още преди година от дружеството казаха, че именно това е причината да закупят по-голям парцел, отколкото им е необходим към момента. "Не бихме взели 150 дка, защото историята ни показва, че на по-късен етап ще трябва да се разширяваме", каза тогава Ларсен.

Пречка за това може да се окаже липсата на инфраструктура. Тъй като "Юск бул" е сертифициран инвеститор, ангажимент на държавното дружество НКИЗ е да прекара пътищата, електричеството и т.н. до обекта, като естествено това трябва да се случи преди отварянето на склада. Инвеститорът обаче едва ли е пропуснал да се подсигури и да предвиди значителни неустойки, ако сроковете не бъдат спазени. Поне ако се съди по преговорните умения на датчаните досега.

Датският инвеститор

"Юск бул" е част от датския JYSK Holding, а краен собственик е датският гражданин Ларс Ларсен. Българското дружество е регистрирано през 2005 г. в Пловдив с 500 хил. лв. капитал. Справка на сайта показва, че в момента JYSK има 11 магазина в страната – първият в Пловдив, три в София и по един в Асеновград, Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Плевен и Стара Загора. Веригата активно се разширява през последните месеци, като само преди година броят на магазините й беше двойно по-малък. Преди месеци от компанията коментираха, че групата планира мрежата й да достигне до 35 обекта в средносрочен план.

Последният публикуван отчет на дружеството показва, че през 2015 г. приходите на компанията са се увеличили с 39% до 11.8 млн. лв., а загубата е продължила да намалява и е достигнала 181 хил. лв. (263 хил. лв. за 2014 г. и 597 хил. лв. за 2013 г.).

Първият магазин JYSK е открит в Дания през 1979 г. Днес групата има над 2400 магазина и 21 хил. служители в 47 страни. Оборотът й за финансовата 2015/2016 г. е 3.12 млрд. евро.

Строителят

"Микс – констръкшън" е една от големите строителни компании в страната. В класацията К100 тя се нарежда на 24-то място в сектора с приходи от 61.4 млн. лв. за 2015 г. Предприятието е специализирано основно в строителството на индустриални, търговски и административни сгради, логистични центрове и инфраструктура. Сред изпълнените й проекти са логистичните центрове на Liebherr и DB Schenker край Пловдив, производствените сгради на Festo в София и ABB до Пловдив, магазини на Metro и Billa и др. В зоната в Божурище компанията е строила завода на Behr-Hella Thermocontrol, а в момента изгражда производствената база на Multivac. Освен това чрез свързаното дружество "ЗСК стоманобетон" има и завод за производство на сглобяеми стоманобетонови конструкции край София. Компанията е регистрирана през 2006 г. в София след преструктуриране на създаденото през 1993 г. "Микс-ПС". Дружеството е собственост на Стамен Иванов и Пламен Христов, които държат по 50% от дяловете. Капиталът на компанията е 300 хил. лв.