Три регионални фонда ще отпускат кредити за градско развитие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Три регионални фонда ще отпускат кредити за градско развитие

За заемите ще могат да кандидатстват проекти за транспорт, инфраструктура, туризъм и енергийна ефективност

Три регионални фонда ще отпускат кредити за градско развитие

До 31 март ще тече обсъждане на процедурата за финансови посредници на Фонда на фондовете

Мара Георгиева
7008 прочитания

За заемите ще могат да кандидатстват проекти за транспорт, инфраструктура, туризъм и енергийна ефективност

© Цветелина Белутова


Държавният Фонд на фондовете обяви началото на пазарни консултации за нов финансов инструмент - "Фонд за градско развитие", съфинансиран по оперативна програма "Региони в растеж". Целта на обсъждането е до 31 март да се събере информация от търговски банки, инвестиционни и управляващи дружества, лизингови компании и др., която ще се вземе предвид при подготовката на процедура за избор на финансови посредници.

На териториален принцип

Оперативна програма "Региони в растеж" предвижда приблизително 370 млн. лв. за финансови инструменти, които се управляват от Фонда на фондовете чрез финансови посредници. От тях за "Устойчиво и интегрирано градско развитие" са предназначени приблизително 271 млн. лв., а за "Регионален туризъм" - 98.57 млн. лв.

Средствата ще бъдат разпределени чрез три регионални фонда за градско развитие, обособени на териториален принцип: за Южна България (с бюджет приблизително 142 млн. лева), за Северна България (около 136 млн. лева), за София (близо 92 млн. лева). Избраните финансови посредници трябва да мобилизират допълнителен частен ресурс, с който средствата за инвестиране да достигнат 520 млн. лева, т.е. да осигурят 150 млн. лв.

Заеми от 1 г. до 20 г.

Средствата от фондовете за градско развитие ще се предоставят на крайни получатели под формата на инвестиционни и оборотни кредити. Допустими са проекти в три направления: градско развитие (градски транспорт; градска среда; зони с потенциал за икономическо развитие; спортна инфраструктура; културна инфраструктура); енергийна ефективност; туризъм и културно наследство (виж карето).

Кредитите ще може да се съчетават с безвъзмездна финансова помощ от програма "Региони в растеж" при проекти, свързани с обекти на културното наследство от национално и световно значение, и за енергийна ефективност в студентски общежития и културна инфраструктура.

- Общата инвестиция в проект за градско развитие не може да надхвърля 39.1 млн. лв.; в проект за развитие на туризма - 9.8 млн. лв.; в проект, свързани с инфраструктура, обявена за световно културно наследство - 19.6 млн. лв.

- Минималното самоучастие се очаква да бъде 15% от разходите по проекта с възможна редукция до 5%. То няма да е задължително за общински и публични крайни получатели, ако се установи, че не могат да осигурят такива средства

- Минималният срок за погасяване на заемите е 12 месеца, а максималният - до 20 години за големи проекти за градско развитие или туризъм и културно наследство и до 15 години – за проекти за основна модернизация, чиято крайна цел е енергийна ефективност.

- Максималният гратисен период е до три години за проекти, свързани с градско развитие или туризъм и културно наследство, и до една година и шест месеца – за енергийна ефективност.

Кой може да кандидатства

Крайните получатели могат да бъдат юридически и физически лица, общини и общински дружества, други публични органи, представители на религиозни институции, както и публично-частни партньорства. Кандидатите трябва да имат правен статут, който им позволява да получават заеми, и подходящ правен интерес в активите, в които се извършва инвестицията. Допустими крайни получатели за енергийна ефективност са собственици на еднофамилни жилищни сгради, както и висши учебни заведения и юридически лица, които управляват студентски общежития.

Какво се финансира

1. Градско развитие

- Градски транспорт – подобряване на достъпността на спирките на обществения градски транспорт, на подлези и надлези; развитие на маршрутна мрежа с нови дестинации до по-отдалечени жилищни райони; осигуряване на системи за защита от шума; изграждане и обновяване на улични мрежи и транспортна инфраструктура, на пешеходни алеи и тротоари, на велосипедни алеи, на паркинги за велосипеди и др.

- Градска среда - изграждане и рехабилитация на паркове и други зелени зони, детски площадки, зоологически градини, градски площади, открити пазари; монтиране на енергоспестяващо улично осветление; въвеждане на системи за контрол на достъпа на МПС в пешеходни зони и др.

- Зони с потенциал за икономическо развитие - подобряване на съществуваща техническа инфраструктура или изграждане на нова; изграждане и обновяване на индустриални зони; озеленяване; изграждане и обновяване на места за отдих и др.

- Спортна инфраструктура - изграждане и реконструкция на спортни зали, плувни басейни, футболни игрища, стадиони и др., достъпни за уязвими групи.

- Културна инфраструктура - изграждане и реконструкция на културни центрове, театри, читалища, библиотеки, опери, галерии, изложбени зали и др., достъпни за уязвими групи.

2. Енергийна ефективност

Дейностите трябва да са в съответствие с интегрираните планове за градско възстановяване и развитие на съответния град. Допустими са:

- Обследвания за енергийна ефективност и конструктивни обследвания на съществуващи жилищни сгради и студентски общежития; изпълнение на мерки за еднофамилни жилищни сгради и студентски общежития и съпътстващи строително-монтажни работи - конструктивно укрепване, изолация, смяна на дограми и др. Жилищните сгради следва да са проектирани преди 1999 г.

3. Туризъм и културно наследство

- Развитие на обекти на културното наследство от национално и световно значение, в т.ч. религиозни, чрез консервация и реставрация, възстановяване, опазване, експониране, социализация, популяризиране, оборудване, въвеждане на техники и програми за превод, екскурзоводски услуги и др.

- Развитие на туристическата инфраструктура - туристически пътеки, пътеки за катерене, езда и колоездене, места за пикник, указателни табели, центрове за информация на посетители и др.

- Дребни инвестиции в търговски зони и заведения за обществено хранене, места за настаняване и др.

- Организиране на събития в района на атракциите, маркетингови и рекламни дейности.

- Участие в регионални, национални и международни туристически борси, изложения и панаири и организиране на експедиции, посещения на пътнически агенти, туроператори и др.

- Информиране на обществеността.

- Подобряване достъпа за хора с увреждания до обектите на културното наследство и съпътстващата инфраструктура.

Крайният получател следва да е провел обществено обсъждане и да представи независима оценка на културно-естетическите качества на проекта.

  Държавният Фонд на фондовете обяви началото на пазарни консултации за нов финансов инструмент - "Фонд за градско развитие", съфинансиран по оперативна програма "Региони в растеж". Целта на обсъждането е до 31 март да се събере информация от търговски банки, инвестиционни и управляващи дружества, лизингови компании и др., която ще се вземе предвид при подготовката на процедура за избор на финансови посредници.


  Благодарим ви, че четете Капитал!

  Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
  Влезте в профила си
  Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
  Вижте абонаментните планове

  0 коментара

  Нов коментар

  За да публикувате коментари,
  трябва да сте регистриран потребител.


  Вход

  Още от Капитал

  Намери ми наемател

  Намери ми наемател

  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.