Производителят на авточасти Gestamp излиза на борсата

Испанската компания се цели в оценка от 3.7 млрд. евро

Испанският производител на части за автомобили Gestamp планира да излезе на борсата, пише Financial Times. Компанията ще бъде листната на борсите в Барселона, Мадрид, Билбао и Валенсия през второто тримесечие на годината. Това ще е най-голямото първично публично предлагане на акции досега за годината. Gestamp се надява да продаде поне 25% от акциите си, сочат документите, подадени в началото на седмицата. Очакванията са компанията да бъде оценена на поне 3.7 млрд. евро. Тя произвежда компоненти за коли - от шасита до опорни елементи за вратите, и работи с редица компании, сред които Volkswagen и Renault.

През миналата година печалбата на компанията се е вдигнала с 37.7% и достига 348 млн. евро, докато приходите са се повишили със 7.3% до 7.5 млрд. евро. Наред с приходите и печалбата обаче се е повишил и дългът, който вече достига 1.6 млрд. евро. Листването би било най-голямото в Европа до момента по пазарна капитализация и евентуални осигурени средства според данните на Dealogic.

На борсата

До миналата година бизнесът на компанията беше напълно под контрола на испанската фамилия Риберас. През 2016 г. обаче семейството продаде 12.5% от акциите на японската Mitsui срещу 416 млн. евро, което оценява Gestamp на 3.3 млрд. евро. Заради скок в печалбата през миналата година цената на дела на Mitsui е стигнала до 466.7 млн. евро, а оценката - до 3.7 млрд. Малка част от компанията - 1.5%, се държи от служители. Mitsui ще запази своя дял и след листването на борсата, докато семейство Риберас има желание да продължи да ръководи фирмата.

"Превръщането на компанията в публична е естествената стъпка за растежа ни", коментира изпълнителният директор на фирмата Франсиско Риберас. Според него листването ще позволи на компанията да набере по-голям капитал, докато в същото време става по-популярна за квалифицираните служители в сектора. "Ще запазим нашата култура на семеен бизнес, която ни позволи да станем лидер в производството в автомобилния сектор", добави той.

Кои са Gestamp?

Gestamp е създадена през 1997 г. от обединението на няколко по-малки производителя на метали в Испания, които искат да създадат най-голямата компания в сектора в страната. Тя се разраства на международно ниво чрез придобивания и в момента оперира в 21 страни, сред които големите държави от Европейския съюз, САЩ и Китай. Разполага с 34 хил. служители, 95 действащи предприятия и още 10, които в момента се строят.

Gestamp е най-известна с технологиите си за олекотяване на коли, които са сред главните причини за добрите резултати на компанията и нарастващата популярност. Според източници в дружеството все повече производители на автомобили искат по-различни и качествени материали за колите си и се обръщат именно към Gestamp, което води до увеличение на приходите и печалбата на фирмата. Освен всичко друго компанията беше и една от първите, които заяви желанието си да продължи инвестициите във Великобритания след вота за напускане на Европейския съюз през миналия юни. Gestamp ще отвори нов завод в Стафордшир, където ще работи с Jaguar Land Rover и BMW.