Toshiba ще търси купувач за ядрения си бизнес

Японският конгломерат може да бъде свален от борсата в Токио

Сатоши Цуканава, изпълнителен директор на Toshiba Corp
Сатоши Цуканава, изпълнителен директор на Toshiba Corp    ©  Issei Kato
Сатоши Цуканава, изпълнителен директор на Toshiba Corp
Сатоши Цуканава, изпълнителен директор на Toshiba Corp    ©  Issei Kato

Акциите на Toshiba поскъпнаха с 8% в понеделник, след като стана ясно, че японският конгломерат сериозно обмисля възможността да продаде мажоритарен дял от своето ядрено звено Westinghouse. Напоследък оттам дойдоха редица лоши новини - огромна загуба от 3.4 млрд. долара, отписване на активи за 6.3 млрд. долара и напускането на председателя на Toshiba Шигенори Шига. Отказът от задържане на контрола върху компанията би бил начало на радикалното й преструктуриране. Планът за това беше представен през миналата седмица. Той предвижда връщане на доверието на инвеститорите и регулаторните органи в Toshiba, като планът за растеж е за следващите три години.

Вдигането на цената на акциите идва, след като стойността им бе спаднала с над 50% в последната една година. Първият голям спад бе в самия край на 2016 г., когато Toshiba заличи 40% растеж на акциите си през 2016 г., а след това имаше и нов драматичен спад през февруари при напускането на Шигенори Шига. Според инвеститорите в Токио обаче оптимизмът в Toshiba най-вероятно ще бъде краткосрочен. Причината е, че въпреки убедеността на конгломерата, че може да намери купувач за проблемното звено, това най-вероятно ще отнеме дълго време.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Тези, които не познават предисторията, едва ли ще се ориентират от написаното по-горе.
  Позволявам си да дам допълнителна информация:

  Фундаменталната причина за финансовия крах на Тошиба категорично е Уестингхаус, в който японския концерн e мажоритарен собственик и притежава 87% от капитала.

  Четирите завода на Уестингхаус в САЩ, ОК, Швеция и Япония осигуряват зареждането с ядрено гориво на 147 реактора, което представлява 31% от световния ядрен пазар. За сравнение втората компания - Росатом - има дял от 17%.
  Драмата е, че в проектирането и строителството на ядрени реактори от поколение 3+ Уестингхаус от години се проваля тотално. Неудачни се оказват и прилаганите инженерингови решения, което удължава с години договорени срокове за строеж на АЕЦ и оскъпява многократно проектите.

  През 2015 г Уестингхаус опитва да реши проблемите си със строителството на нови ядрени реактори, като купува за 229 млн.$ ядреното подразделение на тексаската компания Чикаго бридж. Покрай съдебните дела по придобиването преразходът на Уестингхаус към момента достига 2 млрд. $. През юни 2016 г Чикаго бридж завежда пореден иск за преразглеждане цената на сделката. Печелят делото и съдът отсъжда Уестингхаус да им доплати още между 5 и 8 млрд. $.

  Реално милиардите трябва да се платят от мажоритарния собственик на Уестингхаус - Тошиба. Японската корпорация има акционерен капитал от 3,3 млрд. $ и това я изправя пред фалит. За да изплува, Тошиба вероятно ще се опита да продаде Нанд - поделението си за флаш памет.
  Вариантът концернът да продаде дела си в Уестингхаус при това състояние на компанията, а и пред вид спецификата на дейността и ограничителното законодателство в САЩ, е съмнителен.

  Всъщност в света има само един сериозен потенциален инвеститор, който би могъл не само да откупи дела, а да й даде и технологичен рестарт - Росатом.
  Но явно няма да стане. Уестингхаус ще бъде разпарчалдосана и продадена на парче.

 • 2
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев

  БДЖ също.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход