КФН ще проверява фондовата борса заради състава на SOFIX

Действието на регулатора е по съмнения, че "Еврохолд" е вкаран в индекса заради сгрешени данни

Стартирането на първия български ETF върху Sofix кара пазарните участници да следят промените в индекса с повишено внимание.
Стартирането на първия български ETF върху Sofix кара пазарните участници да следят промените в индекса с повишено внимание.    ©  Георги Кожухаров
Стартирането на първия български ETF върху Sofix кара пазарните участници да следят промените в индекса с повишено внимание.
Стартирането на първия български ETF върху Sofix кара пазарните участници да следят промените в индекса с повишено внимание.    ©  Георги Кожухаров

Близо половин година след шума около старта на първия български борсово търгуван фонд (ETF) върху SOFIX, с вдигането на залога индексът на Българската фондова борса се превърна в конфликтна точка около иначе рутинното решение коя компания трябва да е в него. След статия в investor.bg, по чиито сметки борсовият оператор е използвал грешни данни при ребалансирането на индекса, и така неправилно е отпаднал "Индустриален холдинг България" и е влязъл "Еврохолд България", стана ясно, че Комисията за финансов надзор ще направи проверка по случая.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

6 коментара
 • 1
  elpii avatar :-|
  elpii

  Това не е изолиран случай !
  Чрез финансов инженеринг преди години вкараха в Софикс някои слаболиквидни дружества като Хика ,Холдинг Варна ,а и Алкомет тази година .
  За целта в продължение на няколко месеца преди ребалансиране започва системно изкупуване на дадено ниско ликвидно дружество докато цената достигне необходимата за покриване на критериите за влизане в Софикс.
  Например за около 6 месеца цените на Хика и Холдинг Варна бяха напомпени с около 100 % , а цената на Алкомет - с над 300 % !!!
  Излишно е да казвам ,че оборотите с дадените дружества е супер минимален с изключение на периода на качване на цените.

 • 2
  elpii avatar :-|
  elpii

  Добре е ,че Инвестор .бг се бори с манипулациите ,но начина по който го направи днес е меко казано съмнителен.
  С първата статия по казуса днес първо цената на Еврохолд се вдигна с цели 16 % , а след излизането на втората статия цената се понижи с около 10 %.
  Не е зле КФН да разследват от днес сделките с Еврохолд за пазарна манипулация !!!
  А най-малкото сайта трябва да се глоби от КФН за публикуване на непроверена (меко казано ) информация,която повлия на търговията по време на търговската сесия .

 • 3
  ceneto avatar :-|
  ceneto

  хаха инвестор манипулирал пазара, неадекватните реакции са си от страна на борсата и кфн, цял понеделник мълчаха като пут_ки, можеше
  да излязат с изявление или да спрат търговията с двете дружества докато се изясни въпроса, който се коментираще още във петък,
  също всякакви организации на управляващите дружества, известни борци за прозрачни пазари, също не коментираха, кфн се информира за пазара от статии в инвестор ....

 • 4
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  До коментар [#2] от "elpii":

  Значи не този който физически е извършил манипулацията е виновен, а Инвестор, който я разкри и писа за нея :) Аман от разбирачи!

  Утре виновен за корупцията ще бъде този който пише за нея, а не този, който я извършва :)

 • 5
  zztop11 avatar :-|
  Здравко Здравков

  До коментар [#2] от "elpii":

  Разбирам, че вероятно си загубил пари при това движение на цената на акциите на холдинга, но Инвестор няма вина, че от БФБ не знаят какво правят и какво се случва. От статията в сайта става ясно, че "От Investor.bg още на 6 март (4 дни преди решението за промени в SOFIX) писахме до БФБ-София, че акциите на Еврохолд не са 212 млн. броя, колкото се водят в системата на пазарния оператор, а отговорът на борсата беше, че грешка няма."

  Манипулация няма как да има при грешка от Борсата, дори самите Еврохолд са коментирали и са на мнението на разследващата медия.

 • 6
  deaf avatar :-|
  deaf

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход