Седмични новини за енергетика

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

6273 прочитания

© Maxim Shemetov


"Газпром" ще спази правилата на конкуренцията в ЕС

"Газпром" предлага възможност за нови договорни отношения, съгласно които българските клиенти да плащат конкурентна цена и да поискат предоговарянето ѝ, ако тя се отклонява от референтните цени в Западна Европа, включително цените на конкурентните газоразпределителни възли. Такива ревизии на цените в договорите би трябвало да може да се правят по-често и да се изясни в какви моменти да се извършват. Това би трябвало да помогне цените на газа в България да са по-тясно обвързани с онези, които се формират в пазари на ЕС, където има и други източници освен Русия и цените са конкурентни. Това са част от предложенията на "Газпром" към Европейската комисия, с които компанията се надява да се прекрати разследването за дейността ѝ на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Комисията съобщи за тях в понеделник и прикани всички заинтересовани страни да предоставят становища.
Ако тези предложения са приемливи за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, както и за антимонополните власти на ЕС в Брюксел, ангажиментите може да бъдат оформени в решение с правно обвързване на "Газпром". Това означава, че най-вероятно ще се прекрати антимонополното разследване срещу "Газпром", а комисията - в случай че дружеството наруши ангажиментите си - може да наложи глоба в размер до 10% от световния оборот на дружеството, без да се налага да доказва наличието на нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

Комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви: "Смятаме, че с ангажиментите на "Газпром" ще се даде възможност за свободен пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа."

Toshiba ще търси купувач за ядрения си бизнес

Японският конгломерат Toshiba сериозно обмисля възможността да продаде мажоритарен дял от своето ядрено звено Westinghouse. Напоследък оттам дойдоха редица лоши новини - огромна загуба от 3.4 млрд. долара, отписване на активи за 6.3 млрд. долара и напускането на председателя на Toshiba Шигенори Шига. Отказът от задържане на контрола върху компанията би бил начало на радикалното й преструктуриране. Планът за това беше представен през миналата седмица. Той предвижда връщане на доверието на инвеститорите и регулаторните органи в Toshiba, като планът за растеж е за следващите три години. Според инвеститорите в Токио обаче оптимизмът в Toshiba най-вероятно ще бъде краткосрочен. Причината е, че въпреки убедеността на конгломерата, че може да намери купувач за проблемното звено, това най-вероятно ще отнеме дълго време.

Westinghouse, която е американското ядрено звено на Toshiba, не е единственият проблем на компанията. Toshiba има и други належащи проблеми, най-големият от които e справянето със счетоводния скандал, започнал година по-рано - в края на 2015 г. Японската компания съобщи по-рано през седмицата, че е успяла да си издейства второ удължаване на сроковете за пълно одитиране на печалбата за третото тримесечие.

Бивш партньор на шефа на БЕХ ще довършва гръцката връзка

Съветът на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ) е взел решение да смени изпълнителния директор на проектната компания, която подготвя изграждането на българско-гръцката газова връзка, Aй Си Джи Би (ICGB). На мястото на отстранената Теодора Георгиева е назначен Валентин Хамбарлиев. От БЕХ посочват, че благодарят на Георгиева за усилията за вземане на окончателно инвестиционно решение, но считат, че темповете за реализация на проекта трябва значително да се ускорят. Оттам допълват, че газовата връзка с Гърция е основен приоритет на енергийната политика на служебното правителство и интерконекторът трябва да бъде въведен в експлоатация до началото на 2020 г. "В противен случай има реална опасност страната ни да изгуби договора за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от Азербайджан, както и европейското финансиране отпуснато за проекта", посочват от БЕХ.

От съобщението на холдинга става ясно само, че Хамбарлиев притежава дългогодишен опит в реализацията на инфраструктурни проекти в газовия сектор. Оттам обаче не посочват, че той е представител на "Хабау ППС пайплайн системс", която беше избрана за изграждането на българско-румънската интерконекторна връзка. В "Хаубау ППС" е работил сегашният изпълнителен директор на БЕХ Петьо Иванов.

Спадът на износа на ток от началото на годината е 46%

Въпреки студената зима и високото търсене на електроенергия в региона от началото на годината износът от България отчита спад от 46% към 12 март спрямо същия период на миналата година. Това показват оперативните данни за енергийния баланс на Електроенергийния системен оператор. Това все пак е възстановяване спрямо началото на февруари, когато заради забраната за износ на електроенергия от страната спадът в сравнение с година по-рано надхвърли 80%. Забраната беше наложена на 13 януари от бившия енергиен министър Теменужка Петкова заради опасения, че вътрешното потребление, което достигна рекордни нива в рамките на няколко дни заради студеното време, няма да може да бъде покрито. България обаче беше единствената страна в региона, която спря износа, и то за период от близо месец, тъй като забраната беше вдигната едва на 9 февруари от настоящия служебен министър Николай Павлов.

WWF загуби делото срещу изграждането на четири ВЕЦ

След близо пет години делото, което международната природозащитна организация WWF и "Сдружение Екомонитор" заведоха срещу Министерствoто на околната среда и водите заради положителната оценка за изграждането на четири ВЕЦ на река Искър, приключи с решение за неоснователност на жалбата. В края на декември 2016 г. Върховният административен съд се е произнесъл на втора инстанция. В резултат екоорганизациите ще трябва да платят съдебни разноски от 11.4 хил. лв. за първа и 6.1 хил. лв. за втора инстанция на ВЕЦ "Своге", която е собственик на проекта за "Каскада Среден Искър", част от която са въпросните четири централи. Компанията беше конституирана по делото като засегната страна.

Френската държавна компания EDF обяви, че планира увеличение на капитала си с 4 млрд. евро в момент, в който нейните акции се търгуват на рекордно ниски нива. Френското правителство потвърди, че то ще поеме 3 млрд. евро от общото увеличение на капитала, но EDF ще търси инвеститор за останалия 1 млрд. евро нови акции на капиталовите пазари. По този начин компанията ще осигури развитието с през следващите три години, съобщи Reuters.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне на Гърция 300 млн. евро за проекти за възобновяема енергия, съобщи Reuters. Целта на ЕБВР е да развие големия потенциал на Гърция във ВЕИ проекти, особено за слънчева и геотермална енергия.

Една от най-големите енергийни компании в САЩ - ExxonMobil, обяви, че ще инвестира 20 млрд. долара през следващите 10 години основно в американската нефтохимическа и нефтопреработваща индустрия. Програмата ще даде възможност за създаване на 45 хил. работни места, от които 12 хил. постоянни.

"Газпром" ще спази правилата на конкуренцията в ЕС

"Газпром" предлага възможност за нови договорни отношения, съгласно които българските клиенти да плащат конкурентна цена и да поискат предоговарянето ѝ, ако тя се отклонява от референтните цени в Западна Европа, включително цените на конкурентните газоразпределителни възли. Такива ревизии на цените в договорите би трябвало да може да се правят по-често и да се изясни в какви моменти да се извършват.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал