Темида не е чак толкова сляпа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Темида не е чак толкова сляпа

Изграждането на комплекса "Марина бей" в Кранево започна преди десет години

Темида не е чак толкова сляпа

Международната инвестиционна банка, финансирала строителството на "Марина бей" в Кранево с 6 млн. евро, от две години води дела с бившия инвеститор в комплекса и сега на път да си върне имотите

Гергана Михайлова
17199 прочитания

Изграждането на комплекса "Марина бей" в Кранево започна преди десет години

© Капитал


Темата накратко

- Международната инвестиционна банка, финансирала строителството на "Марина бей" в Кранево с 6 млн. евро, от две години води дела с бившия инвеститор в комплекса Алексей Кирянов.

- В опит да избегне плащането той прехвърля 86 апартамента на две офшорки при цена 4500 евро... на апартамент.

- Сега банката е на едно съдебно решение разстояние да си върне имотите.

Длъжник опитва да излъже банката си кредитор и съдът не вижда проблем. Тази завръзка не звучи особено оригинална на фона на дългата и напоителна практика. И дори и абсурдният размах не може да се каже, че отличава конкретния казус – 86 апартамента в Кранево са прехвърлени от руски инвеститор на две офшорки при цена от 4500 евро на апартамент, които дори не са платени.

Това, което е на път да отличи този случай, е развръзката. Дали поради медийния интерес или благодарение на дипломатическите маневри на кредитора – базираната в Москва Международна инвестиционна банка, но две години по-късно има решение за разваляне на продажбите. Остава обаче и последното произнасяне на съда, което, ако се забави, част от имотите могат да се окажат и с десети поред собственик.

Имало едно време в Кранево

Сюжетът в Кранево е класически за банка и кредитополучател в развалени отношения. Главният герой в историята е 59-годишният руснак Алексей Кирянов, който поставя началото на комплекса "Марина бей" в Кранево преди десет години. Той намира инвеститори за изграждането на скъп комплекс от ваканционни апартаменти, проектирани от испански архитекти. Купува парцел на пет минути пеш от плажа за 3.6 млн. евро и строителството започва. Изпълнението е луксозно и имотите се купуват на цени между 1000 и 1600 евро на квадрат.

Успехът увлича предприемача и той задвижва втора част на проекта за разширяване на комплекса с още няколко блокчета. Заинтересована да го подпомогне е базираната в Москва Международна инвестииционна банка (МИБ), която през март 2012 г. се включва със заем за 6.6 млн. евро, отпуснат при лихва от 12%. Продажбите след кризата не вървят и проблемите между Кирянов и банката започват.

Руснакът не е директен кредитополучател, а е управител на фирмата, която е създадена със специалното предназначение да изпълни проекта – "Олд тауър 7". След отпускането на кредита за строителство едноличен собственик на капитала й става банката, която разчита, че по този начин ще си гарантира контрола не само върху изпълнението на проекта, но и върху построените имоти, които са приемливо обезпечение за заема. Само че се оказва в грешка.

Голямата скидка*

Назрелите проблеми между МИБ и Кирянов водят дотам, че на 19 януари 2015 г. банката като едноличен собственик на "Олд тауър 7" взема решение да го отстрани от поста управител и да назначи на негово място друго доверено лице. Само че не успява да впише промяната в Търговския регистър, тъй като Кирянов се оказва подготвен и експедитивен. Той подава жалба до съда в Добрич, с която постига спиране на вписването като вид обезпечителна мярка за бъдещ иск. И докато МИБ се бори с бюрократичната машина за вписване на новия управител, което отнема повече от три месеца, в публичните регистри като такъв фигурира името на стария и тогава се случват серия от неприятни за банката събития.

На 16 февруари Кирянов сключва сделка пред балчишкия нотариус Обретен Обретенов, с която продава в пакет 86 апартамента от комплекса "Марина бей" в Кранево срещу 775 хил. лв. на прясно регистрираната офшорка от Белиз "Камерай". Сумата е малко над данъчна оценка на имотите (774 хил. лв.) и въпреки че кризата не си е отишла, е десет пъти по-ниска от пазарната по оценки на банката. Куриозното не е само в цената от 4500 евро на апартамент, но и в начина, по който тя е платена. Това се случва на 300 км от кантората на нотариуса, във Велико Търново, в офис на Инвестбанк, където пълномощник на Кирянов изсипва чанта с пачки петдесетолевки един час преди края на работния ден. Сумата е 380 хил. лв. и веднага след като е преброена и заверена по сметка на "Олд тауър 7", бива изтеглена от пълномощника, за да се внесе отново. Вторият транш е малко по-голям, за да може финалното салдо да излезе 775 хил. лв., колкото е договорената цена по сделката.

Няколко дни след това прехвърляне имотите заминават от Белиз към Сейшелите – на 26 февруари "Камерай" продава 8 от апартаментите на офшорката "Темора трейд", а другите 78 отиват при "Виалинтекс груп инк". Това обаче не е достатъчно, за да се затвори схемата. Последната тухла в стената е в искането на Алексей Кирянов пред Добричкия окръжен съд "Олд тауър 7" да бъде обявена в несъстоятелност. Официалният мотив – заради невъзможност на дружеството да обслужва задълженията си, но има и още един, премълчан – за да няма кой да търси отговорност за случилото се и връзката между банката и имотите да се скъса непоправимо.

Спасяването на Старата кула

Пламналите наведнъж много фронтове и реалната опасност да изгуби немалък кредит стават причина през ноември 2015 г. Николай Косов, който е председател на борда на директорите на МИБ, да се ядоса: "Тези апартаменти бяха практически откраднати и българските власти не противодействаха на това. Това се отразява върху репутацията, която България има като дестинация за инвестиции".

В края на 2015 г. окръжният съд в Добрич отхвърля иска за обявяване на "Олд тауър 7" в несъстоятелност, а през октомври миналата година е прогласил за нищожни сделките по прехвърляне на имотите на офшорни дружества. Спечелени са две ключови битки, но не и войната, тъй като по решенията има протест пред по-горна инстанция.

Сега казусът е във Варненския апелативен съд, който трябва да се произнесе по обжалването на Кирянов за несъстоятелността. Бившият управител на дружеството претендира, че има вземания и очаква да си ги получи при разпродажбата на това, което е останало от активите. От материалите по делото се вижда, че Кирянов е поискал да бъде включен като кредитор, тъй като не му били платени заплати в размер на 45 хил. евро и други 50 хил. евро неплатени представителни разходи, направени във времето, когато е бил управител на дружеството. Отделно като кредитор е присъединена и друга негова компания, "Марина бей мениджмънт", която управлява и поддържа комплекса.

Като собственик и най-голям кредитор на "Олд тауър 7" банката стартира програма за стабилизация и увеличава капитала с 5 млн. лв. чрез апорт на цялата начислена и дължима лихва по заема плюс част от главницата. Извършената счетоводна експертиза също дава основание на магистратите да заключат, че затрудненията на дружеството са временни и то разполага с достатъчно имущество да продължи дейността си без опасност за интересите на кредиторите. Според нея единственото, което води до влошаване на финансовото състояние на дружеството, е сделката по прехвърлянето на 86-те апартамента, която го лишава от 91.90% от активите му, без от продажбата да е постъпил лев. Тъй като тя се атакува с друго дело, в решението си съдът посочва "тези факти са служебно известни" и че исковете на МИБ са "вероятно основателни", поради което молбата на Кирянов за производство по несъстоятелност не е нищо друго освен "злоупотреба с право".

Ако обаче съдиите във Варна решат друго и "Олд тауър 7" поеме към неплатежоспособността, в него според процедурите ще влезе синдик, чиято задача ще е да разпродаде имуществото му. Дори и прехвърлените 86 имота да се върнат, при подобни търгове цената рядко е пазарна, за да останат кредиторите доволни. Още повече в момент, когато кризата вече си е отишла и търговията с ваканционни имоти потръгва.

Финални метри

Обжалване пред по-горна инстанция се очаква и по другото спечелено дело – за обявяване на сделките с офшорките за недействителни, тъй като една от тях е платила наложените й съдебни разноски. Там случаят е решен в полза на банката, защото се приема, че прехвърлянето на апартаментите е направено от лице, лишено от представителна власт, плащането по сделката е привидно, а цялата операция противоречи на добрите нрави и цели не икономическа изгода за "Олд тауър 7", а увреждането й.

Има и сигнал за злоупотреби и нанасяне на значителни материални щети за над 8 млн. евро, подаден от банката в прокуратурата срещу бившия управител на дружеството Алексей Кирянов. Адвокати твърдят, че той е неоткриваем за органите на реда. "Капитал" също не успя да се свърже с него на използван преди email за кореспонденция.

"Международната инвестиционна банка (МИБ) е удовлетворена от решението на Добричкия окръжен съд, съгласно което продадените 86 апартамента следва да се върнат в собственост на "Олд тауър 7", посочват от МИБ. "Ние силно се надяваме, че решението на Добричкия окръжен съд ще бъде потвърдено от висшестоящата инстанция", добавят още от банката. Оттам изтъкват, че в противен случай загубите ще бъдат не само за нея, но и за българските данъкоплатци, доколкото държавата е вторият по големина акционер в банката. "Всяко незаконосъобразно решение ще нанесе вреда на инвестиционния климат в България. МИБ като международен инвеститор с инвестиции в страната от над 200 млн. евро за последните няколко години ще бъде принудена да преразгледа своята инвестиционна политика в страната", посочват от банката.

Бързо окончателно решение е нужно и заради течащите междувременно нови препродажби на спорни апартаменти – с част от имотите неколкократно са правени последващи сделки, препродавани са на други офшорни компании и физически лица. "Особено съжаление предизвиква фактът, че в някои случаи потенциални купувачи са неосведомени пенсионери, които могат да загубят своите спестявания, влагайки ги в имоти, обект на съдебен спор", обясняват от банката.

* Скидка – разпродажба, от руски

Темата накратко

- Международната инвестиционна банка, финансирала строителството на "Марина бей" в Кранево с 6 млн. евро, от две години води дела с бившия инвеститор в комплекса Алексей Кирянов.

- В опит да избегне плащането той прехвърля 86 апартамента на две офшорки при цена 4500 евро... на апартамент.

- Сега банката е на едно съдебно решение разстояние да си върне имотите.

Длъжник опитва да излъже банката си кредитор и съдът не вижда проблем. Тази завръзка не звучи особено оригинална на фона на дългата и напоителна практика. И дори и абсурдният размах не може да се каже, че отличава конкретния казус – 86 апартамента в Кранево са прехвърлени от руски инвеститор на две офшорки при цена от 4500 евро на апартамент, които дори не са платени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 4
  but12317061 avatar :-|
  but12317061

  Как са били продадени без решение на ОС ?!

 • 5
  pukii avatar :-|
  pukii

  Винаги ми е било интересно как решавате кой казус от съда да използвате за статия - в случая има един съдебен спор, каквито в практиката са стотици - това прилича на платена публикация и опит за повлияване на съда...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK