С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 17 мар 2017, 12:42, 9081 прочитания

Данък робот

ЕС обсъжда данъчно облагане и правна регулация на умни машини и изкуствен интелект

Милен Райков | Ernst&Young
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко:
• ЕС обсъжда данъчно облагане и правна регулация на умни машини и изкуствен интелект.
• Дебата започна правната комисия към Европейския парламент със специален доклад по темата, в който се предлага и гражданска отговорност за вреди, причинени от умни машини.
• Документът обръща внимание, че заради навлизането на роботиката на пазара на труда трябва да се обсъди възможността за гарантиране на общ минимален доход.
Авторът Милен Райков е съдружник "Данъци и право" в Ernst&Young за България, Македония, Албания и Косово
През 1942 г. в своя разказ Runaround Айзък Азимов използва за пръв път известните си "три закона на роботиката".

"Макар и очевидно насочени към проектанти, производители и ползватели на роботи, законите на Азимов нарочно са недостатъчно точни, за да поддържат интереса в развиващата се фабула." Това не е част от нечия литературна критика, а може да се прочете в доклад на Комисията по правни въпроси към Европейския парламент (ЕП).


На свое заседание тази година тя призова за изготвянето на европейска законодателна рамка, която да урежда създаването, използването и данъчното облагане на роботи и изкуствен интелект (AI). Предложено е и създаването на "електронна правосубектност", която да осигури възлагането на права и задължения за "умни роботи" и AI. Посочва се, че ЕС трябва да заеме водеща позиция в създаването на регулаторни стандарти в тази област, за да не се налага да следва изработени в трети страни.


Ето и областите, които според комисията се нуждаят от специфично законодателно уреждане от ЕС:

Предложенията

Предлага се създаването на Европейска агенция за роботика и AI. Тя трябва да предоставя техническа, етична и регулаторна експертиза на ниво ЕС и страни членки в усилията им да отговорят своевременно на възможностите и предизвикателствата, които носи използването на роботи.Дефинират се "умни автономни роботи" чрез ред характеристики, сред които автономност чрез сензори, възможности за самообучение и за адаптация на поведението. Обмисля се и система за регистрация на най-напредналите видове AI.

Принципи на робоетиката

Голяма част от анализите са посветени на въвеждането на така наречените "принципи на робоетиката". Те трябва да гарантират правата на хората при все по-честото използване на умни машини в бъдеще особено като домашни помощници, в медицината, в транспорта (автономни автомобили) и дрони. Сред тези принципи се говори за защита от вреди, нанесени от роботи, право на отказ на грижа от роботи, защита на човешката свобода, правото на личен живот и личните данни.

Предлага се и създаване на етичен кодекс на инженерите, занимаващи се с роботика, в който да съществуват добри практики, насочени към етичен дизайн, производство и използване на роботи. Те трябва да се съобразяват с основни права на човека при изследвания и конструиране на умни машини, за което ще подлежат на контрол от етичен комитет. Ползвателите ще имат право да очакват роботите да изпълняват само задачите, за които са създадени, и не трябва да ги използват за нарушения на лични права или да ги модифицират в оръжие.

Гражданска отговорност

Според Комисията по правни въпроси действащите правни системи в ЕС биха позволили да се търси гражданска отговорност за вреди, причинени от роботи, в две основни хипотези. Първо, ако действията или бездействието на робота са свързани с поведението на производителя, собственика или ползвателя и той е могъл да предвиди и предотврати вредоносното поведение на умната машина. Второ, производителят, собственикът или ползвателят биха носили обективна (безвиновна) отговорност, ако например вредите са настъпили в резултат на свойства или качества на робота или в рамките на продуктова отговорност на производителя.

Затова се предлага създаване на нов задължителен застрахователен план за търговските дружества, чрез който да се гарантират и покриват евентуални бъдещи загуби и/или щети, причинени от роботи. Това е особено наложително предвид напредването на разработките за безпилотни автомобили, както и по-честата употреба на дистанционно управлявани въздухоплавателни средства (дрони).

Предложен е юридически статус на роботите, който по аналогия с юридическите лица да позволява те да бъдат страна по съдебни спорове. От друга страна, не е подходящо механизмите за реализиране на отговорност за физически лица да бъдат използвани за умните машини.

Данъците

Предложението на Комисията по правни въпроси към ЕП призовава за по-задълбочен анализ върху тенденциите на пазара на труда, който специално да се фокусира върху закриването и създаването на работни места в различните сектори. По този начин се цели изготвянето на адекватна статистическа информация къде се създават работни места и къде се губят заради използването на роботи.

В доклада се твърди, че предвид потенциалните ефекти от разработването и използването им, както и на AI върху трудовата заетост може да се стигне до срив в социално осигурителните системи на държавите - членки на ЕС. Ето защо следва да се отчете нуждата от въвеждане на система за деклариране на приноса на роботи и AI към икономическите резултати на бизнеса за целите на данъчното облагане и социалното осигуряване.

Подобни изисквания биха могли потенциално да задължат търговските дружества да декларират приноса на умни машини и AI към финансовите си резултати за данъчни цели. В предложението обаче не са включени специфики, като например колко или какви изчисления следва да бъдат правени, нито как резултатът следва да бъде обложен в бъдеще.
Документът обръща внимание, че в светлината на възможните ефекти от навлизане на роботиката на пазара на труда следва да се обсъди възможността за гарантиране на общ минимален доход за всички държави - членки от ЕС.

Докато дискусията за роботи и AI в различни комисии към Европейския парламент тече от много време, специфичните данъчни аспекти от използването на такива технологии бяха разгледани от ЕП през февруари 2017. В тази си част не се прие предложението за започване на анализ за законодателна рамка, но анализатори са на мнение, че дебатът едва започва. По същото време, провокирани от аналогични идеи на основателя на Microsoft Бил Гейтс, редица водещи икономически издания продължават да дискутират ползите от облагане на автоматизацията на икономиката в противовес на загубите от забавянето на прогреса.

Дори и да не бъдат облагани, умните машини ще играят все по-голяма роля в данъчната сфера заради технологии като блокчейн и РАП (роботизираната автоматизация на процесите). Блокчейн например създава среда, където всяка сделка е публична и може да се провери в реално време за разлика от проверките на минали сделки на случаен принцип. РАП е технология, която позволява на човек да конфигурира компютърен софтуер или робот, който да улавя и интерпретира съществуващите приложения за обработка на транзакции, трансформиране и преместване на данни чрез предизвикване на реакции и общуване с други цифрови системи.

В контекста на глобалната тенденция към прозрачност на сделките и сътрудничество между администрациите контролът в реално време ще премести фокуса на данъкоплатците от декларирането към планирането на дейността.

Бъдещето

ЕП прие предложенията на правната комисия без тези, засягащи данъчното облагане. Така инициативата подканва Европейската комисия да представи законодателно предложение по повдигнатите въпроси. Съгласно правилата на ЕС не съществува задължение за ЕК да представи такова законодателно предложение, но в такъв случай следва да мотивира отказа си. В същото време по подобни идеи за правно регулиране се работи в САЩ, Япония, Китай, Южна Корея, както и поотделно в някои страни - членки на ЕС.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Nespresso отвори първия си магазин в България 3 Nespresso отвори първия си магазин в България

Производителят на кафе планира разрастване в страната

15 дек 2019, 3424 прочитания

Акционерите на "Софарма" одобриха предварителен дивидент за 2019 г. Акционерите на "Софарма" одобриха предварителен дивидент за 2019 г.

Председателят на съвета на директорите Огнян Донев очаква ръст на продажбите в Сърбия и Молдова

15 дек 2019, 1736 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
iPhone, в Русия съм, в Русия съм

След новината за пробиви от ЦРУ технологичните гиганти се мъчат да убедят потребителите, че личната им информация е защитена

Още от Капитал
Инвестбанк планира да излезе на борсата

Банката смята да покрие недостига след проверката на ЕЦБ със свеж капитал и конвертиране на дълг в акции

Новите владетели на "Булсатком"

Водещият тв доставчик има нова акционерна структура, в която присъства един от големите инвестиционни фондове - BlackRock

Любимата пица на София

Успехът на малката пицария Franco’s в центъра на града се крие в качествените продукти, добрата цена и бързото обслужване

Дигиталният фронт на търговската война: Шампанско и данъци

Франция е първата, но не единствената държава, която планира данък върху тех компаниите въпреки заплахите на САЩ от ответни мерки

Не без сестра ми

Режисьорката Светла Цоцоркова за втория си пълнометражен филм "Сестра", който трупа награди преди българската премиера

20 въпроса: Даниел Ненчев

Телевизионният водещ издаде "Идеи без граници", първата си книга

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10