Westinghouse може да потърси защита от фалит

Ядреното поделение на Toshiba все още има незавършени проекти

Изпълнителният директор на Toshiba Сатоши Цуканава
Изпълнителният директор на Toshiba Сатоши Цуканава
Изпълнителният директор на Toshiba Сатоши Цуканава
Изпълнителният директор на Toshiba Сатоши Цуканава

Поделението на Toshiba за ядрена енергия Westinghouse Electric, което докара японския конгломерат до криза, търси финансиране, за да може да премине през процедура по фалит в САЩ.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Етикети

Toshiba Westinghouse АЕЦ
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Уестингхаус е етап от атомното машиностроене.
  Отминал етап, защото от 30 г. компанията не е построила нов реактор и определено не се справя с разработването на реактор от поколение 3+, който да отговаря на стандартите за повишените изисквания за безопасност към ядреното оборудване след аварията във Фукушима.

  За да излезе от този лабиринт, през 2015 г Уестингхаус (в която Тошиба притежава 87% от акциите), закупува тексаската компания Чикаго бридж и айрън, но с това се въвлича в безкрайни съдебни процедури по искане на акционерите на тексаската компания за преоценка на активите. Миналият месец бе постановено решение на съда, че Уестингхаус трябва да й доплати между 5 и 8 млрд долара. Всъщност парите трябва да ги плати мажоритарният собственик Тошиба. И тъй като корпорацията има акционерен капитал от 3,3 млрд долара, тя е изправена пред фалит.

  Какво би могло да се случи с Уестингхаус? Тошиба да продаде участието си в компанията. Наплив от купувачи, обаче няма, а и вариантите се броят на пръсти.
  Парадоксалното е, че за компания, която притежава 31% от световния пазар на ядрено гориво за АЕЦ няма купувачи заради неуспехите й за проектира и построи реактор от поколение 3+.

  Потенциален купувач може да е японската МНІ, но в случая проблемни са партньорските й отношения с френската AREVA, с която разработват реактор с лека вода от поколение 3+. Възможен кандидат е и южнокорейската КЕРСО, но тя също има собствен успешен проект за реактор от ново поколение. Освен това компанията е много консервативна и не предприема рискови сделки, каквато определено е тази с Уестингхаус.

  В момента в САЩ работят 99 реактора. В следващите 5 години предстои окончателното спиране и изваждане от експлоатация на реактори в 10 АЕЦ. Бъдещият собственик на Уестингхаус трябва да може да се справи с дезактивирането на площадките и с проблемните десетки хиляди тонове отработено ядрено гориво, складирано в "мокри" хранилища в близост до централите.
  Радиационната сигурност на Щатите в голяма степен ще зависи от хипотетичния купувач на Уестингхаус.

  Възможно решение е част от акциите й да станат федерална собственост, а друга част да бъде изкупена от Росатом. Руската компания е единствената в света, която затваря пълния цикъл от добив на уран до неутрализиране на отработеното гориво.

  Но това вече е политически въпрос и по-скоро няма да се осъществи.
  Освен ако Тръмп не е решил да опита да разбие заформилия се алианс Москва - Пекин...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход