Westinghouse започва процедура по обявяване в несъстоятелност

Собственикът Toshiba одобри търсенето на закрила от фалит в САЩ

Една от централите, които се изграждат в щата Джорджия
Една от централите, които се изграждат в щата Джорджия    ©  Handout
Една от централите, които се изграждат в щата Джорджия
Една от централите, които се изграждат в щата Джорджия    ©  Handout
Японската компания очаква загубата й за 2016 г. да бъде над 9.1 млрд. долара.

Ръководството на японската технологична компания Toshiba е одобрило решението американското й звено Westinghouse да подаде документи за защита от фалит в САЩ. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на японския Nikkei. Компанията за производство на ядрено оборудване, която в края на миналата година предупреди за евентуално отписване на активи на стойност 6.2 млрд. долара, стана отговорна за най-голямата криза в историята на японския конгломерат. Проблемите около Westinghouse наред със счетоводния скандал от 2015 г. заплашват Toshiba с отписване на компанията от Токийската фондова борса.

За подобно действие се заговори още през миналия месец, когато стана ясно, че проблемите на Westinghouse са дори по-дълбоки от това, за което беше съобщено през декември. Компанията, базирана в Пенсилвания, се забавя с проектите си в Джорджия и Южна Каролина. По-рано през месеца Toshiba коментира, че е възможно да продаде мажоритарния дял от ядрения си бизнес. Засега все още няма коментар от японската компания за решението на борда.

В същото време японската компания обяви, че загубата й за 2016 г. ще бъде над 9.1 млрд. долара - почти три пъти над очакваната. Причината е именно в лошото представяне на американското подразделение.

В опит за спасение

През февруари Toshiba обяви, че се очаква отписване на активи от Westinghouse на стойност 6.2 млрд. долара. Причината е не само в забавянето на проектите в САЩ, но и цялостното намаляване на доверие към атомната енергия по света. Проблемите с Westinghouse се добавят към забавянето на представянето на резултатите на Toshiba. До април компанията трябва да представи финансовите си резултати. Ако това не се случи, компанията може да бъде извадена от японския индекс Nikkei, което би било прецедент в японската корпоративна история.

Westinghouse беше закупена от Toshiba през 2006 г. срещу 5.4 млрд. долара, като тогава това решение изглеждаше като правилен ход. През 2005 г. правителството на САЩ дава данъчни облекчения на компаниите за ядрено оборудване. Три години по-късно Westinghouse подписва договори за изграждането на четири нови реактора за щатските компании Southern и Scana - първите ядрени електроцентрали в САЩ от 1979 г. насам.

Въпреки това ядреното звено вкара Toshiba в невиждани до момента за конгломерата проблеми. Разходите за новите централи се вдигнаха заради новите, по-стриктни стандарти за безопасност, които бяха въведени след инцидента във Фукушима през 2011 г. Падането на цената на природния газ също се отрази на Westinghouse, като ядрената енергия вече не изглежда толкова приемлив вариант.

Не единствените губещи

Westinghouse не е единствената компания, която страда от проблеми. Наред с нея Scana и Southern Co най-вероятно ще имат допълнителни разходи, равняващи се на милиарди долари, сочат данните на Morgan Stanley. За Scana това може да доведе до вдигане на разходите с 5.2 млрд. долара, което ще се отрази и на пазарната оценка на компанията. Допълнителните разходи за Southern биха били около 3.3 млрд. долара.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще