Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

"Капитал" събира информация за програмите, по които компании могат да кандидатстват, както и за средствата, които са разпределени към фирми

2971 прочитания

Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.

КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

Новини

Общо 135 фирми получиха договори за развитие на управленски капацитет

Първите 135 сключени договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура "Развитие на управленския капацитет и растеж на малки и средни предприятия" по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" бяха връчени от министъра на икономиката Теодор Седларски. Бенефициерите по договорите ще получат общо 34.3 млн. лв. субсидии. По думите на Седларски интересът към процедурата е бил изключително висок, като одобрени за финансиране по нея са 239 кандидати от подадени общо 608 проектни предложения, които ще получат безвъзмездна финансова помощ, възлизаща на 58.7 млн. лв. Главният директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева обяви, че за бенефициерите по процедурата ще бъде организирано и обучение, на което ще бъдат дадени разяснения за успешното и качествено изпълнение на проектите. Тя напомни, че по програмата в момента има още две отворени процедури за кандидатстване - за "Развитие на клъстерите в България", както и за "Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия".

Още по темата тук.

Почти всички договори за внедряване на иновации са сключени

Общо 113 договора са сключени до момента за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Съгласно договорите компаниите ще получат 90.2 млн. лв. субсидии за изпълнение на проектите си. Процедурата беше първата, открита през новия програмен период. По нея са одобрени общо 119 проекта за 95.9 млн. лв.

Още по темата тук.

ЗЕМЕДЕЛИЕ

Новини

90 хил. лв. за научни проучвания по Националната пчеларска програма

До 7 април 2017 г. Държавен фонд "Земеделие" приема заявления по мярка "Сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти" от Националната програма по пчеларство 2017-2019 г.

По тази мярка се финансират проучвания на университети, висши учебни заведения, научни институти и научни организации в областта на пчеларството. За финансово подпомагане могат да кандидатстват проекти, получили положителна оценка на практическо-приложната част от комисия в Селскостопанската академия. При този прием може да се кандидатства в две направления. Първото е свързано с проучвания на различните фактори, които влияят върху размножаването, генетичните промени и здравния статус на медоносната пчела в България, както и причините за синдрома на празния кошер. Втората дейност по мярката е за проучване спецификата на добива на манов мед в иглолистните гори в Родопите.

Определеният бюджет за всяка от двете дейности от мярката е 89 785 лв.

Фонд "Земеделие" одобри първите 25 проекта за ремонт на храмове

Държавен фонд "Земеделие" одобри 25 проекта по подмярка 7.6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., които са на обща стойност над 11.3 млн. лева.

Първите одобрени проекти са за обновление на пет храма в област Монтана, три - в област Пловдив, и по два - в областите Велико Търново, Видин, Разград, Сливен и София-област. По един одобрен проект до момента има в регионите на Бургас, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник и Русе.

Подмярка 7.6 има за цел да повиши качеството на живот и да запази културната идентичност и традиции в селските райони. По нея се предоставя финансова помощ за подпомагане на дейности, свързани с възстановяване, реставрация, ремонт и реконструкция на сгради с религиозно значение.

Субсидии за хуманно отношение към птиците

Фонд "Земеделие" започна поетапното изплащане на субсидии за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците. Първото плащане в размер на 8 млн. лв. е по 115 договора и беше направено на 17 март.

Държавната помощ покрива направени разходи или пропуснати доходи, свързани с доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците, поети за най-малко 5 години. За тази година е предвидено плащане за кокошки носачки, родители, бройлери, гъски, пуйки и патици. Новосъздадено предприятие може да се финансира от датата на първото зареждане на птици.

Мерките за хуманно отношение към птиците изискват контрол върху фуражите, оптимално хранене на птиците чрез заместване на животински протеини от бозайници и рибно брашно с растителни протеинови заместители и незаменими аминокиселини, използването на вода с качествата на питейната.

През тази година птицевъдите са подали 361 заявления за подпомагане.

Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.