Нет 1.1
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нет 1.1

Новият собственик на "Нет 1" е Петър Ризов

Нет 1.1

Десет години след създаването му операторът "Нет 1" е продаден за символична сума на новосъздадена компания

Константин Николов
43009 прочитания

Новият собственик на "Нет 1" е Петър Ризов

© Цветелина Белутова


- Сделката идва скоро след като за компанията е имало силна оферта от "Теленор", според източници от пазара зад новия собственик стои основният кредитор ПИБ.

- От създаването й компанията е на загуба, която се покрива с нови и нови заеми от банката.

Пазарът на кабелен интернет и телевизия в България от години е изключително интересен и динамичен. Повечето от стартиралите стихийно и на ръба на закона квартални мрежи през деветдесетте постепенно и неумолимо бяха подчинени от големите играчи - къде изкупени, къде фалирани, къде просто маргинализирани.

След няколкото вълни на консолидация вече голямата част от бизнеса е под шапките на основните телекоми и място за нови големи сделки като че ли няма. Все пак една такава тихо се е случила. Един от малкото останали "независими" сравнително големи кабелни оператори в София - "Нет 1", вече е с нов собственик. Десет години след основаването Стефан Войнов е продал компанията си за 5000 лв. на новооснованото дружество АСМЕ. Символичната цена не изглежда ненормална предвид финансовото състояние на компанията, която е буквално на изкуствено дишане - години наред загубите се покриват с нови и нови заеми от Първа инвестиционна банка, които достигат 34 млн. евро при оборот на оператора от едва 9 млн. евро. Затова и индикациите от пазара, че съществена смяна в контрола няма, и както преди, така и сега кредиторът реално може да диктува основните решения в компанията.

Новият собственик

За разлика от повечето сделки в сектора, където дребните играчи се поглъщат от големите оператори, тук купувач е напълно нова фирма учредена на 21 февруари, докато сделката става на 14 март. Това също се сочи от източници, близки до транзакцията, като доказателство, че банката "си е прибрала" длъжника. Трима различни представители на сектора дори посочиха, че "Теленор" е предложила силна оферта за "Нет 1" през есента на 2016 г., но тя е била отхвърлена, за да се приеме сделка за символична сума няколко месеца по-късно. Това не прави никаква логика от гледна точка на собственика на компанията, но е обяснимо от гледна точка на банката - реална продажба неминуемо би изисквала преструктуриране и отписване на солидна част от задълженията, което за ПИБ означава загуба. От банката отказаха коментар, а Стефан Войнов заяви пред "Капитал", че все още е рано да говори за сделката.

За доброто отношение на ПИБ към новия собственик може да се съди и по скоростното рефинансиране на дълга при по-изгодни условия. Досега договорът за кредит с "Нет 1" беше при 4.71%, видно от вписания залог в Търговския регистър. Само седмица след подписването на 22 март банката сключва два нови петгодишни договора с АСМЕ за общо 34.2 млн. евро при 3% за две години и после 12-месечния Euribor плюс 3.104%. Обезпечение и съдлъжник е придобитото дружество, като явно целта е да се покрие старият дълг и така лихвената тежест за "Нет 1" чувствително ще се понижи.

АСМЕ е учредена с капитал 50 хил. лв., от които са внесени минималните по закон 1/4 по набирателна сметка в ПИБ. Регистрация на личния адрес на Петър Ризов Петров, който държи 70%, а останалите 30% са собственост на Дарина Борисова Бонева-Желева. Ризов е завършил право в Софийския университет и бизнес администрация в Американския университет в Благоевград. Има над 15-годишна кариера в "Мобилтел", където достига до директор бизнес продажби и маркетинг. После оглавява дружество от групата на "Изи кредит" до септември миналата година.

Петър Ризов категорично отхвърли варианта банката кредитор да стои зад неговата компания АСМЕ. "Ако сте погледнали автобиографията ми, ще сте наясно, че не се връзвам с образа просто на лице на сделка и имам далеч по-голямо самочувствие от това. Ако на ПИБ им трябваше лице, щяха да се обърнат към друг човек", заяви той пред "Капитал".

Той обясни, че следи развитието на "Нет 1" още от времето си в "Мобилтел". "След като се провалиха сделките със стратегически инвеститори, започнах разговори с господин Войнов и банката кредитор. След тристранно споразумение стигнахме до сделка, която е добра за всички страни", допълва мениджърът. Той обаче отказа да назове финансовите параметри на транзакцията и финансирането на компанията си.

10 години на минус

Заемите към ПИБ започват от първата година на дейност - 2007 г., а година по-късно сумата е 8.6 млн. евро, като постепенно растат и достигат до 34.8 млн. евро през 2016 г. , а капиталът отдавна е отрицателна величина достигнала -64 млн. лв. към края на 2015 г.

Всъщност в нито една година от създаването й компанията не е била на плюс. А растящите задължения правят "Нет 1" все по-нерентабилна и в последните години отчита по над 10 млн. лв. загуба. При тези показатели изглежда практически невъзможно компанията да се преструктурира към устойчив модел без сериозно отписване на дълг. Дори той да бъде опростен напълно и да няма лихвени плащания, дружеството ще е на макар и малка оперативна загуба, която може да се преодолее с оптимизация.

Според Ризов потенциалът за растеж на бизнеса е сериозен и задълженията няма да са проблем. "Дългът няма да ни пречи. Банката има интерес като кредитор това дружество да се развива. "Нет 1" трябва да расте като клиенти и приходи, за да изплаща задълженията си към кредитора", коментира изпълнителният директор пред "Капитал".

Той заяви, че операторът се е развил изключително добре дотук и има добра база от лоялни клиенти. В началото усилията му ще са насочени към надграждане на мрежата и услугите. "Първите ни инвестиции ще са в техническо оборудване на екипите, за да сме максимално близко до клиентите. Също така оглеждаме къде в кварталите бихме могли да уплътняваме мрежата си, тъй като е нужно увеличение на капацитета", казва новият собственик. Планират се и повече маркетинг активности, тъй като през последните месеци преди сделката те били намалени.

Интерес от телекомите

"Нет 1" през годините често е била обект на интерес за покупка и от трите мобилни оператора. Например през лятото на 2012 г. се смяташе за почти сигурна добавка в групата на БТК. В крайна сметка обаче до сделка не се стигна - основно заради липса на разбирателство по цената (неофициално - около 25 млн. евро). Според източници от бранша през есента са водени разговори и за придобиване с "Теленор", който единствен няма присъствие на пазара на кабелна телевизия и фиксиран интернет. И тогава не се стигна до сделка, макар според запознати офертата да е била добра. От "Теленор" заявиха за "Капитал", че не коментират пазарни слухове.

Към края на 2015 г. "Нет 1" е четвъртият телевизионен оператор с 24 хил. клиента (веднага след "Булсатком", "Мобилтел" и БТК, но на огромна дистанция) и пети на пазара на фиксиран интернет с 31 хил. абоната (спрямо над 408 хил. на тогавашния лидер "Мобилтел" с "Близу").

Плюс на "Нет 1" е, че има законна мрежа и за разлика от много други оператори кабелите й са в каналите на БТК. Компанията предлага освен телевизия и фиксиран интернет и пакети с 4G мобилен интернет по договор с БТК. Операторът има и предплатена услуга за разговори - Just Call, която е през приложение в телефона. Ризов не изключи възможността за пускането на нови услуги в партньорство с други компании.

В последния годишен отчет на "Нет 1" за 2015 г. от компанията казват, че през годината са увеличили приходите от продажби на домашни клиенти с над 9.5% благодарение на пакетните услуги, както и на корпоративни клиенти с над 7%. Инвестициите тогава в мрежата са около 535 000 лв., според отчета. В същото време клиентите и на телевизия, и на интернет намаляват през 2015 г. по всяка вероятност заради жестоката конкуренция на пазара и пакетни предложения от страна на телекомите.

"Етапът на продажба приключи и това е основното ми послание към хората в компанията и клиентите. От тук нататък продължаваме да развиваме "Нет 1" като модерен оператор", коментира Петър Ризов.

Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
- Сделката идва скоро след като за компанията е имало силна оферта от "Теленор", според източници от пазара зад новия собственик стои основният кредитор ПИБ.

- От създаването й компанията е на загуба, която се покрива с нови и нови заеми от банката.

Пазарът на кабелен интернет и телевизия в България от години е изключително интересен и динамичен. Повечето от стартиралите стихийно и на ръба на закона квартални мрежи през деветдесетте постепенно и неумолимо бяха подчинени от големите играчи - къде изкупени, къде фалирани, къде просто маргинализирани.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  ivoapostolov avatar :-P
  ivoapostolov

  Хубаво е от време на време да цитирате първоизточника на информацията :)

 • 2
  nickolaystoyanov avatar :-|
  Николай Стоянов

  Това е първоизточникът :)

 • 3
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Ясно е, че ПИБ са собственици, но какво чакат, за да не продадът на някой голям сега и да вземат колкото могат. Господинът е просто мениджър с опит.

 • 4
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  Брей, тези все едно са се учили от Мъск и Туитър, бе! 10 години яки загуби и външно финансиране, обаче имат потенциал (уж). И сега вече външните финансисти са се набълбукали като за световно и няма как да отпишат. Защо ли не съм изненадан, че ПИБ е замесена в това "начинание"...

 • 5
  mammita avatar :-|
  mammita

  Много шизофренична публикация. Значи в началото се казва " "Теленор" е предложила силна оферта за "Нет 1" през есента на 2016 г.", а след 2 абзаца "А растящите задължения правят "Нет 1" все по-нерентабилна"
  Въпрос за 1 млн. долара към автора - Кой тъпанар отправя силни оферти за нерентабилни компании?
  Компанията не е била на печалба, защото такъв е сектора-изискват се много инвестиции и време, докато се изгради мрежа, от която да се печели. Само да вметна един аналогичен случай. Близу от стъпването си в България също никога не са били на печалба и имаха към 150 млн. кредити към Уникредит. Въпреки това компанията се продаде успешно на Мобилтел.

 • 6
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  До коментар [#5] от " mammita ": А Нет 1, не се продаде успешно, понеже ПИБ не пожела. Изводът е, ако искате сделка, играйте с Уникредит. ;)

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Той и стария нов мениджър на Макс телеком сваляше едни звезди...

 • 8
  grigoo avatar :-|
  grigoo

  Много се радвам, че фалираха тия некадърници.

 • 9
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  НЕТ1 бяха последния приличенн интернет доставчик в София :-(

 • 10
  Slick avatar :-|
  Slick

  Чакайте сега, ако е имало добра оферта от Теленор, защо не е минала, при признаци за нерентабилност? Кое от двете е лъжа или полу-истина?
  Като техен клиент се надявам каквото и да стане да не си развалят услугата. Мтел съсипаха Мегалан могъщо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK