Миньорите в "Евроманган" пак стачкуват

Инспекцията по труда даде на прокурор директора на компанията

Това е вторият протест на миньорите за последните две седмици. Основните искания са подписване на колективен трудов договор и редовно изплащане на заплатите
Това е вторият протест на миньорите за последните две седмици. Основните искания са подписване на колективен трудов договор и редовно изплащане на заплатите    ©  Надежда Чипева
Това е вторият протест на миньорите за последните две седмици. Основните искания са подписване на колективен трудов договор и редовно изплащане на заплатите
Това е вторият протест на миньорите за последните две седмици. Основните искания са подписване на колективен трудов договор и редовно изплащане на заплатите    ©  Надежда Чипева
Служителите на ГИТ в понеделник за пореден път не са били допуснати до административната сграда на дружеството, за да извършат проверка.

Нова гладна стачка обявиха 23 миньори от мангановия рудник "Оброчище", чийто концесионер е свързаната с енергийния бизнесмен Христо Ковачки компания "Евроманган". Работниците са останали повече от денонощие под земята и отказват да излязат, докато не се изпълнят исканията им за подписване на колективен трудов договор и за фиксиране на дата за изплащане на заплатите и ваучерите за храна. Останалите близо 160 миньори и служители на компанията протестират на портала на рудника. Това съобщи председателят на национален синдикат "Защита" Ивайло Тодоров, цитиран от БТА. Само преди две седмици приключи предишният протест на миньорите, след като беше подписано споразумение между омбудсмана Мая Манолова и изпълнителния директор на дружеството Дейвид Уелингс.

Междувременно стана ясно, че Главната инспекция по труда (ГИТ) е подала жалба в прокуратурата срещу Уелингс заради системен отказ от съдействие на контролните органи. От съобщението става ясно, че служителите на инспекцията са опитвали няколко пъти да посетят предприятието, но им е бил отказан достъп.

Отново забавяне

Поредните протести в рудника започнаха заради ново забавяне на заплатите за февруари и ваучерите за храна. В края на деня в понеделник заплатите са били преведени, но ваучерите все още се бавят, потвърдиха от ГИТ. След подобни протести през март бяха изплатени и дължимите суми за предходния месец. Пак тогава след преговори с участието на омбудсмана и представители на Министерството на енергетиката беше договорено подписване на колективен трудов договор, увеличаване на заплатите на миньорите със 158 лв. и покриване на пътните им разходи до възстановяване на организирания транспорт до работа. По думите на Тодоров обаче на този етап няма индикации за разговори с работодателя.

Невъзможен контакт

Проблем да установят контакт с ръководството на дружеството имат и инспекторите по труда. Това се разбра, след като от ГИТ съобщиха, че са подали жалба в прокуратурата срещу представляващия "Евроманган" (Дейвид Уелингс – бел. ред.) заради системния отказ от съдействие на контролните органи. Целта е да се установи дали има извършено престъпление по два члена от Наказателния кодекс. Единият засяга случаите, когато противозаконно се пречи на орган на властта да изпълни задълженията си, което се наказва с до три години затвор или глоба от 500 до 2000 лв., а другият е за неоказано съдействие на орган на властта след надлежна покана, уточниха от ГИТ.

Причината да се стигне до тази крайна мярка е, че инспекторите по труда в понеделник за пореден път не са били допуснати до административната сграда на дружеството, за да извършат проверка дали са изплатени възнагражденията и ваучерите за февруари. Срокът за това беше краят на март. През миналия месец инспекторите са посетили предприятието пет пъти, като при всяко посещение са били възпрепятствани да влязат в административната сграда и самата мина, както и да събират сведения от работниците. Контролните органи срещат огромни затруднения, за да връчат поканите, призовките и актовете на работодателя, с когото или не може да се осъществи контакт, или той отказва да ги приеме, казаха още от ГИТ. Във връзка с това е потърсено и съдействието на полицията за издирване на представляващия компанията.

Проверки

Иначе проверки на безопасността и условията на труд в рудника се правят на всеки шест месеца, както и във всички останали рудодобивни предприятия, уточниха от ГИТ. Последната проверка е била на 20 март, когато е установено, че липсва част от металната мрежова обшивка между крепежните рамки в определен район, което създава опасност от възникване на злополуки от падане на обрушен материал. Не е имало и обезопасяване в един участък, което създава опасност от падане на хора в галерията. За отстраняване на нарушенията на работодателя са дадени задължителни за изпълнение предписания, казаха от ГИТ за "Капитал". Оттам уточниха обаче, че анализът на резултатите от периодичния контрол показва, че условията на труд в мина "Оброчище" са идентични с тези в другите мини в България. "Установявани са текущи нарушения, за отстраняването на които са издавани задължителни за изпълнение предписания и работодателят като цяло ги е изпълнявал", казаха от инспекцията. В компанията работят около 230 души.