23 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

3789 прочитания

© Надежда Чипева


Защо поскъпва парното

Извънредното поскъпване на парното и топлата вода в София с почти 23% от 7 април очаквано предизвика обществено недоволство, в резултат на което пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във вторник беше проведен граждански протест. Подобно поскъпване обаче се очаква в цялата страна, като увеличението ще бъде най-голямо в Плевен – с 37.4%, а най-ниско в Разград – 17.9%.

Тепърва предложеното поскъпване от експертите на КЕВР трябва да бъде обсъдено на открито заседание, след което комисията трябва да вземе окончателното си решение, което ще влезе в сила на 7 април.Тъй като решението за цената на газа и парното идва точно след изборите, това породи спекулации, че то е политически мотивирано - ако парното беше поскъпнало точно преди 26 март, това можеше да увеличи подкрепата за протестния вот. Въпреки че КЕВР не е имунизиран откъм политически влияния (меко казано), в случая по-скоро не става въпрос за това.

Първо, решението за цените за тримесечието април - юни винаги се взима в края на март. Ако изборите бяха една седмица по-късно, те щяха да съвпаднат с новите цени. Второ, газът поскъпва обективно, не само в България, така че повишението беше неизбежно (дали точно с този процент или с малко по-малко е отделен въпрос). И на трето място, регулаторът можеше да повиши цените още от януари, за да избегне настоящото шоково поскъпване, но КЕВР (независимо от състава му през годините) има утвърдена практика да не пипа цените по време на отоплителния сезон, когато сметките на потребителите са най-високи. Тази му социална функция обикновено води до сериозни загуби за дружествата, които те се надяват да компенсират, когато цената на газа спадне.

Енергодружествата искат ново увеличение от юли

Дружествата на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" внесоха в енергийния регулатор заявленията си за увеличение на цените на тока от 1 юли, които ще влязат в сила, след като бъдат одобрени от регулатора. Тези намерения бяха обявени (както изисква законът) на фона на друго поскъпване на електроенергията за битовите потребители от 7 април с малко под 1%.

Исканото увеличение на ЕВН, която обслужва Югоизточна България, е средно 2.36% за битовите потребители. От компанията уточняват, че предложената промяна на дневната тарифа е с 1.8 %, а на нощната - с 4.9%. Те обаче не дават данни за исканото увеличение, което ще засегне стопанските потребители, чиято цена е по-висока от тази на бита. "Съотнесено към месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България, стойността на месечната фактура би се променила с 1.17 лв. с включен 20% ДДС", посочват от дружеството.

От "Енерго-про", която обслужва Североизточна България, коментираха за "Капитал", че исканото от тях увеличение за битови потребители също е средно с 2.16%. Те също не посочиха какво увеличение искат за бизнес клиентите си.

Единствено от ЧЕЗ, която обслужва цяла Западна България, не посочиха какво конкретно е исканото от тях увеличение.

След изборите КЗК спря да вижда горивния картел

За втори път КЗК се провали в опита да открие и накаже картел на пазара на горива. Различното този път беше, че регулаторът нахлу в офисите на веригите и иззе имейл кореспонденции и файлове от компютрите. Там откри дебат на цени между конкуренти, обмяна на информация за продажби, уреждане на срещи между конкуренти. Те й послужиха смело да заяви, че има подозрения за картел. И веднага след изборите тихо да излезе с крайно решение, че нарушения няма. Изцяло пренебрегвайки откритата кореспонденция в мотивите за решението си.

През октомври миналата година на шест от основните вериги бензиностанции - руската "Лукойл", австрийската OMV, холандско-британската Royal Dutch Shell, гръцката Eko, контролираната от Гриша Ганчев "Петрол" и руската "Газпром" (чрез "НИС Петрол") (на последната права от разследването подозренията за участие отпаднаха от "Ромпетрол България") беше предявено твърдение за съгласувани практики.

Дни след изборите тонът е изцяло примирен. Въпросните имейли са заличени почти напълно от решението. И фигурират само за сведение, без да се анализират в решението.

Така единствената санкция за компаниите е в едномесечен срок да предприемат мерки, които да гарантират, че контактите и обменът на информация между конкурентните дружества ще бъдат преустановени.

Петролни компании се насочват към морски вятърни паркове

Големите петролни компании предизвикват най-големите фирми за комунални услуги в надпреварата за изграждане на офшорни вятърни паркове, пише Bloomberg. Royal Dutch Shell, Statoil и Eni вече имат проекти за няколко милиарда долара в Северно море и на други места. Те започват да печелят срещу водещите енергийни доставчици, включително Dong Energy и Vattenfall, на конкурентни търгове за закупуване на електроенергия, които вече са специализирани в монтирането на вятърни турбини в морето.

Петролните гиганти имат основателни причини да навлязат в сектора. Те имат богат и дългогодишен опит в изпълнението на офшорни петролни проекти, а този бизнес отслабва там, където полетата са изчерпани. Възвращаемостта от инвестициите в морски вятърни паркове е предвидима и е подкрепена от регулираните от държавата цени за изкупуване на електроенергията. А мениджърите на традиционните енергийни компании се стремят да вземат и дял от бизнеса с чиста енергия, след като според все повече прогнози възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) ще изядат част от пазара им.

Westinghouse започва процедура по несъстоятелност

Ръководството на японската технологична компания Toshiba е одобрило решението на американското й звено Westinghouse да подаде документи за защита от фалит в САЩ. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на японския Nikkei. Компанията за производство на ядрено оборудване, която в края на миналата година предупреди за евентуално отписване на активи на стойност 6.2 млрд. долара, стана отговорна за най-голямата криза в историята на японския конгломерат. Проблемите около Westinghouse наред със счетоводния скандал от 2015 г. заплашват Toshiba с отписване на компанията от Токийската фондова борса.

За подобно действие се заговори още през миналия месец, когато стана ясно, че проблемите на Westinghouse са дори по-дълбоки от това, за което беше съобщено през декември. Компанията, базирана в Пенсилвания, се забавя с проектите си в Джорджия и Южна Каролина. По-рано през месеца Toshiba коментира, че е възможно да продаде мажоритарния дял от ядрения си бизнес. Засега все още няма коментар от японската компания за решението на борда.

"Газпром" планира да закрие намиращия се в Лондон отдел за търговия и маркетинг заради опасения, че ще загуби привилегирования си достъп до европейските пазари в резултат на Brexit, съобщава Financial Times, позовавайки се на два източника. Офисът в Лондон на практика се превърна в щаб на компанията в Европейския съюз, допълват източниците.

Шведската държавна енергийна компания Vattenfall планира да вложи в изграждането на възобновяеми енергийни мощности около 28 млрд. шведски крони (2.9 млрд. евро) през 2017-2018 г. Основна част от средствата да бъдат насочени към изграждане на вятърни електроцентрали.

Френската петролна компания Total обяви, че заводът за производство на втечнен природен газ (LNG) в Ямал, Русия, в който компанията е акционер, ще започне работа в началото на октомври 2016 г., предаде Reuters.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK