Край Брезово отвори най-големият завод за пух на Балканите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Край Брезово отвори най-големият завод за пух на Балканите

Херман Верстапен при започване на изграждането на завода през 2015 г.

Край Брезово отвори най-големият завод за пух на Балканите

Инвестицията е за 4 млн. евро и е на белгиеца Херман Верстапен

43214 прочитания

Херман Верстапен при започване на изграждането на завода през 2015 г.

© Цветелина Белутова


Белгийският инвеститор Херман Верстапен, който е собственик и мениджър на "Даун криейтърс" АД (Down creators ), пусна в експлоатация най-големия завод на Балканите за производство на пух от патици и гъски. Той се намира край Брезово, а общата стойност на инвестицията е около 4 млн. евро.

От тях 2.5 млн. евро са в оборудване, а останалите 1.5 млн евро в земи, сгради, инфраструктура, като част от финансирането – 1.2 млн. евро, е осигурено с банков заем за 2-години. Целта е инвестицията да се възвърне след 5 години. Заводът бе построен за 2 години и в него работят 50 души. Годишният обем на продукцията, която предприятието ще реализира през 2017 г., е за около 4 млн. евро. "Прогнозата ми е, че през 2018-2020 г. ще можем да постигнем 8-10 млн. евро оборот и производство на над 100 тона пух годишно, защото тогава ще обработваме и много по-големи количества перушина от Франция и Полша." , коментира Верстапен пред "Капитал".

Дълъг опит с България

Той е в България от 25 години и е един от създателите на българската индустрия за производство на месо и деликатеси от патици и гъски, както и основен износител на продукцията за френския пазар. "Имам симпатии към страната и към хората, с които работех. Познавам условията за бизнес тук много добре, така че решението да построя завода в град Брезово, а не във Франция, Унгария или Полша, беше съвсем логично за мен. Като бизнесмен отчитам предимствата на ниските данъци, цената на труда и сравнително добрата работа на българската администрация с бизнеса", казва той.

Херман Верстапен при започване на изграждането на завода през 2015 г.
Фотограф: Цветелина Белутова

Суровината за производството – перушина от кланиците - заводът купува основно от България, Франция и Полша. Тя пристига в Брезово в големи чували, изцапана и неугледна. А излиза от завода като много фини, чисти и леки пухчета с бял и сив цвят. Около 80% от произведения пух заминава за Япония и се използва за производството на дрехи и завивки. Заводът произвежда също и перушина за възглавници.

"България има добра репутация в Япония с три продукта – кисело мляко, българска роза и сумо. Аз искам българският пух да бъде четвъртата разпознаваема стока. Партньорите ни в Япония ценят нашето качество и промотират българския пух. В момента сме в преговори за изкупуване на френския пух от най-голямата компания в бранша "Нишикава", която има 450 години история", разказва Херман Верстапен.

Иновации и конкурентоспособност

Когато започва бизнеса си с патици в България, перушината е възприемана като отпадък. Преди 14 години той среща Кристиян Монжаре - френски изобретател, който има идея за нова технология в производството на пух. Херман Верстапен повярвал в неговата идея и финансира първата уникална машина за пух. Малко по малко двамата започват заедно да правят новата технология в България. Към тях се присъединява и Кристоф Геняр, който е едно от най-уважаваните имена в бранша с над 30 години опит.

Заводът в Брезово е изграден на базата на изцяло нов процес на обработка, с който се постига високо качество и в много по-голяма степен се щади природата. При преработката на перушината заводът в Брезово използва вода, сапун, енергия, машини, труд и знание. Водата се пречиства и част от нея се ползва отново, а отпадъкът от пречиствателната станция е ценен птичи тор. "Икономическите ни цели са да минимизираме потреблението на вода.

С нашата технология ние използваме около 1/3 от водата. Имаме още много да работим и за намаляване на енергийните разходи. Изпреварваме конкуренцията си в знанията и технологията и не спираме да инвестираме в това, за да запазим дистанцията пред останалите", казва Херман Верстапен.

Най-скъпият пух на световния пазар е от Исландия и Канада, около 1200-2000 евро/кг. Скъп е заради качествата си и защото се събира от гнездата на диви патици. Цялата "реколта" от този пух е около 1.5 тона на година. Исландският пух се използва само за завивки и основният пазар е в Близкия изток. Там е топло и ползват климатици, но спят със завивки от този пух.

Заводът в Брезово стартира с обработката на патешки пух с български произход. Гъшият пух обикновено е 2 пъти по-скъп от патешкия, като цената на някои качества надминава 100 евро за килограм. "Трудно е да говорим за цени, защото през последните години неведнъж са претърпявали резки обрати, често продиктувани от най-големия играч на пазара - Китай. Затова нашата цел е да дадем ценова стабилност на дългосрочните ни партньори", сподели Херман Верстапен.

Освен пух неговата фирма продава и част от иновативните си технологии. Досега той е продал 5 инсталации за водно пресортиране на перушината в страни от ЕС. От тези продажби "Даун криейтърс" формира стабилен приход, с който покрива голяма част от инвестиционните разходи. "Без продажбата на тези инсталации ще ни бъде много трудно да платим всички инвестиции, които правим и които искаме да направим", коментира мениджърът на фирмата.

Китай диктува пазара, Япония иска качество

На пазара има един най-голям производител на пух и това е Китай, където се отглеждат повече от 2.5 млрд. патета годишно. Само 10% от перушината е с произход от Европа, 10% от другите страни в Азия и 10% е от останалия свят. Китай формира пазарната цена на пуха. "Ако ще произвеждаме същото качество на пух като Китай, ние сме загубили пазарната битка. Затова нашата пазарна стратегия е да правим нещо, което другите не могат", коментира Верстапен.

В Европа стандартната продукция съдържа 82% пух (останалата част са пера, фибри и др.), в Япония изискванията са за повече от 91%, а стандартът на Down creators е 92% пух. След една година компанията ще повиши съдържанието на пух до 95% в крайния продукт.

Годишният обем на продукцията, която предприятието ще реализира през 2017 г. е за около 4 млн. евро. Прогнозата е до 2-3 године да достигне 10 млн. евро.
Фотограф: Михаил Ванчев

Белгийският инвеститор Херман Верстапен, който е собственик и мениджър на "Даун криейтърс" АД (Down creators ), пусна в експлоатация най-големия завод на Балканите за производство на пух от патици и гъски. Той се намира край Брезово, а общата стойност на инвестицията е около 4 млн. евро.

От тях 2.5 млн. евро са в оборудване, а останалите 1.5 млн евро в земи, сгради, инфраструктура, като част от финансирането – 1.2 млн. евро, е осигурено с банков заем за 2-години. Целта е инвестицията да се възвърне след 5 години. Заводът бе построен за 2 години и в него работят 50 души. Годишният обем на продукцията, която предприятието ще реализира през 2017 г., е за около 4 млн. евро. "Прогнозата ми е, че през 2018-2020 г. ще можем да постигнем 8-10 млн. евро оборот и производство на над 100 тона пух годишно, защото тогава ще обработваме и много по-големи количества перушина от Франция и Полша." , коментира Верстапен пред "Капитал".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
  • 1
    m_simeonov avatar :-|
    Мирослав Симеонов

    Евала на човека.

  • 2
    dragozow avatar :-|
    dragozow

    Ум патки пасе, но в положителния смисъл.

  • 3
    turk1 avatar :-|
    hasanço

    "Познавам условията за бизнес тук много добре, така че решението да построя завода в град Брезово, а не във Франция, Унгария или Полша, беше съвсем логично за мен."
    Трябва да допълни това 4е в посо4ените страни изискванията за производство са по високи,задължително оборудване със специални филтри непропуска6ти и 4астици по малки от 0.8 микрона които филтри са скъпи като покупка и подръжка.Не сантименти а сантими са критерий за строежа на завода в България.Като знам екологи4ния контрол в България зна4и директно прахта може да се пусне в атмосферата.Кой му пука за здравето на хората??? Да напомня 4е работе6тите в пти4ия отрасъл за производство на пух са в на4алото на рисковата група при професионални заболявания наред с работниците от металолеенето,зъбни протезни техници,миньори работници от прозиводство на джианс индустрията /дънкови облекла/

  • 4
    audiofil avatar :-|
    audiofil

    100 евро килограм пух. Колко трябва да струва една възглавница ?!?

  • 5
    kony avatar :-|
    kony

    Зависи от възглавницата, може 200гр.,може и 500гр.- сам си сметни цената. По голяма част от това което продават у нас за пух е с високо съържание на пера, т.е.с ниско качество.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK