Пеевски продава цигарения си бизнес на британско-американската ВАТ (допълнена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пеевски продава цигарения си бизнес на британско-американската ВАТ (допълнена)

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се разделя с най-ценния актив на "Булгартабак".

Пеевски продава цигарения си бизнес на британско-американската ВАТ (допълнена)

Той ще вземе над 100 млн. евро от сделката за "Булгартабак", а новият пазарен лидер след време ще произвежда българските марки в чужбина

Десислава Николова
47285 прочитания

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се разделя с най-ценния актив на "Булгартабак".

© Юлия Лазарова


След като държавата в два опита не успя да продаде цигарения си бизнес на международен производител, това направи самият "Булгартабак". Втората в света по пазарен дял цигарена компания British American Tobacco (BAT) купува всички марки, логистичния бизнес на холдинга и веригата Lafka в Босна. Така става лидер на пазара в страната с 41.8% пазарен към края на март чрез сделка за над 100 млн. евро.

В свързваните с Делян Пеевски фирми остават активите - двата завода в София и Благоевград, бизнеса с будките Lafka и производството на филтри в "Юрий Гагарин" в Пловдив.

Новината изстреля цената на акциите на "Булгртабак" с над 27% до 50 лв. за брой на фондовата борса. През миналата година холдингът загуби почти половината от капитализацията си, след като спря износа за Близкия Изток. Днес тя е 342 млн. лв.

Сделката в детайли

Цигареният концерн купува 23 активни марки на "Булгартабак" с лиценз за продажба в България и Адриатика. В отговор на въпрос на "Капитал" от ВАТ уточниха, че придобиват всички активни марки, включително и лицензите на ММ и Prestige. На пазара през последните месеци се носеха слухове, че "Булгартабак" ще си остави двата бранда, за да ги произвежда за износ в Близкия Изток. Бизнесът е изпъстрен с примери за това как в различни държави една марка може да бъде собственост или да се произвежда от различни цигарени компании - лицензът за цял свят на бранда Winston, който е втората най-популярна марка в света след Marlboro, например, е собственост на Japan Tobacco International, с изключение на САЩ, където той е на Imperial Tobacco.

ВАТ ще продължи да произвежда в благоевградската фабрика на "Булгартабак" купените марки в рамките на една или две години, като след това ще преразгледат плановете си и ще направят преглед на производството и съоръженията в зависимост от стратегията си. Световният цигарен концерн не е проявил интерес към покупката на фабриките на "Булгартабак", вероятно защото притежава много мощности в региона - в Полша, Румъния, Хърватия, Сърбия и Унгария, както и Турция. В световен мащаб компанията е собственик на 44 цигарени фабрики в 42 страни.

Предварителният договор е бил сключен на 11 април, сделката ще чака разрешението на Комисията за защита на конкуренцията, както и на антимонополните органи в Босна, Косово и Албания, където се продават цигарите на "Булгартабак". Прогнозата на ВАТ е, че окончателно ще придобие активите в средата на тази година. Покупката ще се финансира със собствени средства на ВАТ.

Компанията ще увеличи екипа си за България с още 80 души и ще запази работните места в дистрибутора "Експрес логистика и дистрибуция" (ЕЛД), които са около 1000.

Българските операции ще продължат да се оглавяват от сегашния генерален директор за страната Мила Маречкова. Сделката включва и покупка на над 100 павилиона за продажба на цигари в Босна.

Вероятно след разрешението от КЗК, англо-американската компания ще води преговори и с останалите цигарени компании за дистрибуцията на продуктите им. В момента в доставките се конкурират три големи дружества - ЕЛД с почти 1 млрд. лв. оборот за 2015 г., доставя изцяло цигарите на "Булгартабак", "КТ Интернешънъл" (доскоро "Кингс табако" от групата на "Винпром Пещера") и част от тези на Karelia. "Табако трейд" е сегашният дистрибутор на British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco и Karelia, а Philip Morris работят с "Орбико".

"България е един от най-конкурентните не само европейски, но и световни пазари - на него активно работят седем цигарени компании, докато в останалите държави са три-четири. Първата ни стъпка ще бъде да интегрираме портфолиото марки, което придобиваме с нашето. В зависимост от конюнктурата на пазара ще решим дали и как ще преструктурираме портфолиото си", коментира Ричард Уидман, генерален мениджър на British American Tobacco, клъстер Централна Европа. Той допълни, че решението за инвестиция в България се определя от стратегически цели на компанията, но значение за сделката са изиграли политическата стабилност и борбата на правителството с контрабандата, която през миналата година е около 8%. Това е поредният случай, в който ВАТ демонстрира интерес към бизнеса на "Булгарбатабак". Компанията беше последният стратегически инвеститор от 10 купили документи за приватизацията на цигарения холдинг през 2011 г., който се отказа на финалната права, като обясни това с причини от търговски и стратегически характер.

BAT беше кандидат за приватизацията на три цигарени фабрики още през 2005 г. с предложение от 250 млн. евро, но тогава парламентът провали процедурата.

Цигарената компания присъства в България от 1993 г., като през последната година беше най-бързорастящата по продажби в стойност и увеличи пазарния си дял с 2.2 процентни пункта до 13.2%, като по този начин е на четвърто място по продажби след "Булгартабак" с 28.6% през март, гръцката Karelia - 19.9%, и Philp Morris с 16.3%. ВАТ има пет бранда, регистрирани за продажба на българския пазар - Lucky Strike, Kent, Vogue, Rothmans и Dunhill.

В същото време точно преди една година "Булгартабак" обяви, че се оттегля от продажбите си в Близкия изток (но после леко възстанови). Холдингът продължи да губи позиции и на вътрешния пазар, като от около 33% през последните години миналата беше под 30%, като при това не успя да се възползва от продължаващия ръст на пазара.

Най-богатият депутат

В приватизационната сделка преди пет години и половина цената за 80% беше 100.1 млн. евро. Тогава за параван временно собственик стана поделение на руската банка VTB. Но реално още тогава зад сделката стоеше тандемът Цветан Василев - Делян Пеевски. При раздялата през 2014 г. цигареният бизнес остана при депутата от ДПС. Сега той осребрява добре покупката: извън изтеглената през години печалба у него остават например теренът на фабриката в София, която не работи от година, и се очаква там да развие имотен проект. Поне временно ще продава и филтри на ВАТ през пловдивската си фабрика.

Не целият приход от сделката ще отиде в "Булгартабак холдинг". Причината е, че неизвестно каква част от договорените 100 млн. евро са за ЕЛД, която е 100% собственост на "Благоевград БТ". В това дружество има и още един актив - сградата на бившия полиграфически комбинат в широкия център на София.

Това е първата едра продажба на собственост от страна на депутата, ако не се брои строителната "Водстрой 98", която след стотици милиони държавни поръчки през миналата пролет беше прехвърлена на "Хидрострой". Пеевски все още контролира медийна група от вестници и телевизия, разпространителски фирми, веригите "Техномаркет" и Lafka, няколко строителни компании, две млечни фабрики, десетки имоти като Дипломатическия клуб в Бояна, хотел "Берлин" и др.

* Авторът притежава една акция от "Булгартабак холдинг", статията не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

След като държавата в два опита не успя да продаде цигарения си бизнес на международен производител, това направи самият "Булгартабак". Втората в света по пазарен дял цигарена компания British American Tobacco (BAT) купува всички марки, логистичния бизнес на холдинга и веригата Lafka в Босна. Така става лидер на пазара в страната с 41.8% пазарен към края на март чрез сделка за над 100 млн. евро.

В свързваните с Делян Пеевски фирми остават активите - двата завода в София и Благоевград, бизнеса с будките Lafka и производството на филтри в "Юрий Гагарин" в Пловдив.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  Все пак логичното се случи дори и след 12 г. Жалко, че БАТ не приватизираха целия Булгартабак. Ангажимента им беше да произвеждат тук цигарите за целия регион и да ги изнасят и дори и да изкупуват някакво количество тютюни. А точно такъв тип инвеститори са изрядни данъкоплатци, нищо общо с вериги хипермаркети и сектор горива. Производството им сега ако не се лъжа е в Румъния и Сърбия и там ще си остане. Отново жалко ...

 • 2
  ramafutu avatar :-|
  futurama

  Бай, бай, Булгартабак. Държавната мафия унищожи и това предприятие.

 • 3
  pfh24383707 avatar :-|
  Йоан Каратерзиян

  Преместваемите обекти "Лафка" са незаконно поставени на територията на община Варна. За това скоро ще бъде сезирана прокуратурата. На всичко отгоре собствениците ще дължат и неустойки за поддържането на спирките на масовия градски транспорт, защото в решението на общински съвет Варна за предоставяне на концесия, вписано в Националния концесионен регистър, едно от задълженията на концесионера е "да извършва необходимата поддръжка и благоустройство на обектите". Да не говорим, че обектите са опасни за здравето и живота на гражданите и гостите на Варна, според наредбата на общински съвет за преместваемите обекти.
  Казано накратко, сделка по български...

 • 4
  kvitanov avatar :-|
  Bebeto

  Булгартабак не е на Пеевски, а на фалиралата банка КТБ т.е. на Гаранционния банков фонд или по точно на държавата, която му даде3,7млрд.лв. заем!!! Дебелото прасе Пеевски си направи цесии , а държавата гледаше глупаво и политиците лапаха като гладни гъски сега хоп Свинята ще вземе 100млн. от които поне 50млн. ще предостави на бай Х.й и главния фес Доган! А бедните пенсионери и работещите бедни ще бъдат залъгвани с трохите от трапезата! Марш в затвора корумпета начело с Цацата!!!

 • 5
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Блажени вярващите, тяхно е царството небесно. Блажени неверните, тяхно е царството земно. Като попаднете в deep fog, излизане нема. След фалита на КТБ, продажбата на марките за вътрешен пазар е втория успешен удар на Шиши "с един куршум два заека" - връща си първичната инвестиция в БТХ за 100 М€ и се отървава от губещия дял вътрешен пазар (нисък марж печалба, банкови гаранции за бандерол, задължения за плащане на акциз и ДДС). Запазва си всички ДМА и марките за износ Prestige+MM, които са канала за контрабанда в Близкия Изток в съдружие с тройния агент Молла Саллам. Така че, лайте си кучета, кервана от минимум 1000 контейнера годишно (200 работни дни х 5 high cube контейнера х 99 мастербокса всеки х 128$) си върви. А от получените 100 М€ скоро мастит чужд инвеститор от Дубай ще вдигне на мястото на София-БТ мегаломански комплекс - бизнес център за ислямско банкиране Al Gebra Al Himiya с най-високата кула Al Burg Al Arab, а на парцела на грешния Институт за лозата и виното ще се построи правоверната джамия Al Sharq Al Fatah, големия брат на Баня Баши. Сделката с БАТ бе сключена още на 25 ноември 2016 (черен петък) и срок за финализиране 25 април 2017, но след като изборите за президент и премиер минаха успешно, БАТ получиха очакваните гаранции за спокойствие в следващите 4 години от тримата тенори Шиши-Биби-Цаци и побързаха да се публикуват (похвалят).

 • 6
  tqf28315736 avatar :-|
  tqf28315736

  До коментар [#5] от "uiv06356363":

  Видно от статията, марките за износ Prestige+MM също отиват в БАТ.

 • 7
  kdo52372883 avatar :-P
  kdo52372883

  Аха, сега вече и някои други нещица станаха ясни. Явно затова ВАС насрочи делото за контрабандния износ на БТ (по жалба на Биволъ) чак за... 2018 година. За да има време консорциумът ГРУХ-Боко-Сокола да "усвои" печалбата от кражбата, пардон, продажбата.

  Браво на "Жоро" (от ВАС)! Заради това забавяне на делото, със сигурност и на него са му обещали процент от сделчицата. Все пак човекът се пенсионира тази година, та трябва малко да захлеби. Че после не се знае...

  Гордей се, народе, с Негова Свинска Светлост! Гордей се - и продължавай да пазаруваш в Техномаркет, Лафка и прочее. И на изборите пак да гласуваш за него. За да има стабилност. И усвояване. На еврофондове. И на част от всеки лев, който минава през джоба на всеки човек в тази държава. Пардон, територия.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Чудничко, след доматите и Victory ще се внася от чужбина...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.