Промишлено подготвен фалит

Промишлено подготвен фалит

Първа инвестиционна банка е поискала несъстоятелност на свързваната с Делян Пеевски компания "Промишлено строителство холдинг"

Николай Стоянов
64386 прочитания

© Георги Кожухаров


Кредитът на дружеството е 12 млн. лв. и идва от цесия, чрез която то изчисти дълговете си към фалиралата КТБ.

Дружеството, изглежда, е подготвяно за фалит от месеци, като са сменени управители и собственици и са прехвърлени активи.

Руините на Корпоративна търговска банка са изпъстрени с фирмени фалити. Това обаче се отнася основно до дружества без дейност, усвоявали кредити, за да канализират средства за придобиване на активи или покриване на стари задължения. Докато основните перли в някогашната фирмена империя, като БТК, "Техномаркет", "Петрол", "Дунарит" и други, си работят въпреки битките за овладяването им.

Скоро обаче към групата на фалитите може да се присъедини и една от компаниите с реална дейност. На 23 март в Софийския градски съд е подадена молба от Първа инвестиционна банка (ПИБ) за обявяване в несъстоятелност на "Промишлено строителство холдинг" (ПСХ). Делото е интересно по няколко линии. На първо място това е дружество (тогава дъщерно на "Водстрой 98"), за което се счита, че при затварянето на банката остава под контрола на Делян Пеевски, който преди две седмици отново бе избран за депутат от ДПС. Това твърди мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, като ПСХ беше една от компаниите в размахания от него лист със "спешни задачи", който по думите му е бил това, което Пеевски му е поискал, докато още са преговаряли преди атаката срещу банката. На второ място, ходът е любопитен, защото ПСХ погаси задълженията си към КТБ чрез прихващане именно след цесия с ПИБ за 7 млн. лв. и ако синдиците на фалиралата банка спечелят и те ще имат претенции спрямо компанията. И на трето, защото фалитът изглежда подготвян от доста време.

Поредицата собственици

Последното доста ясно може да се проследи по официалните регистри още от края на миналата година. На първо място през август от "Промишлено строителство холдинг" се отделят две дружества. В едното - "Пи Ес инвест" отиват имоти, оценени на 2.3 млн. лв., а в другото - "ПС холдинг" са прехвърлени незначителни активи. И двете дружества веднага стават собственост на едноличния акционер на ПСХ "Строй инвест". Това е компанията, на която през ноември 2014 г. "Водстрой 98" прехвърли строителния холдинг. Тя е собственост на Ивайло Николов, който няма опит в строителния бизнес и в сектора бе приеман по-скоро за подставено лице на Пеевски. Самата "Водстрой 98" например също се водеше собственост на Иван Мирински, когото дни преди краха на КТБ Цветан Василев нарече "марионетка на Пеевски", който се представя от негово име и разпределя обществените поръчки в държавата. Това, казано от човека, финансирал приватизацията на ПСХ от "Водстрой 98" за 12 млн. лв.

Ивайло Николов е и управител на "Астън Оптимум", което след фалита на КТБ купи бившата осеметажна сграда на "София прес" на бул. "Цариградско шосе" 113 от друг кредитополучател - "Евробилд 2003". Продавачът е контролиран от някогашната дясна ръка на Василев Бисер Лазов, който мина в противниковия лагер и стана основен свидетел срещу него. След сделката сградата е ипотекирана в ПИБ за обезпечение по гаранции, издадени от банката за консорциуми с участието на "Водстрой 98", което е още един знак, че по-скоро няма реална смяна на контрола при тези операции.

Дни след обособяването на двете нови дружества през септември 2016 г. "Стой инвест" продава ПСХ на Владимир Димитров, който е изпълнителен директор на холдинга от няколко месеца по-рано. Той е бивш главен директор на някогашното управление "Пътни такси и разрешителни", назначен по времето, когато директор на пътната агенция е Велико Желев. Последният е собственикът на "Хидрострой", което няколко месеца по-рано, през юни 2016 г., придоби "Водстрой 98" насред прословутото оттегляне на Пеевски от държавата, след като огледалният катарзис на премиера Бойко Борисов спря временно големи обществени поръчки, за да се избегнат съмнения за обвързаности. Включително и на "Водстрой 98". След като Димитров поема ПСХ, на 11 ноември тя сключва договор с "Водстрой 98", като й отдава под наем производствената си база в софийското село Яна и няколко етажа от централата си на ул. "Камен Андреев" 24 до парка "Възраждане".

Димитров обаче се оказва собственик доста за кратко и през февруари 2017 г. ПСХ отново е прехвърлена. Новият собственик, който става и изпълнителен директор, се казва Камен Канев, на 69 години, като от приватизацията на ПСХ през 2011 г. е директор на дъщерното му "СМП метални конструкции". Любопитни са другите, които влизат в борда заедно с него. Татяна Зашева е и в управата на "Ниамар" - дружеството, през което беше приватизирана заленчуковата борса до пазарджишкото село Огняново. След дълги години слухове, че тържището реално е собственост на Пеевски, днес то е в активите на свързаната с депутата "Дореко комерс". Третият член на управителния съвет - Павлина Митева, е била в управата и на "Вили Вист" - друг кредитополучател на КТБ, който също покри дълговете си след цесия с ПИБ. Собственик на компанията е Николай Милев, изпълнителен директор на "Трансстрой Бургас", която също се приема за близка до ДПС и също фигурира в списъка със "спешни задачи" при развода Пеевски - Василев.

Каквото може да се прехвърли

Докато траят тези трансформации, ПСХ поетапно се освобождава и от дъщерните си дружества, които практически нямат дейност. През ноември 2016 г. "Аркос метал Берковица ПС" е прехвърлено на Александър Джамбазки, който по-рано през годината е бил управител на дъщерното на "Хидрострой" "Рент-а-кар СФ". В борда остава Моника Алексова, счетоводителят, изготвял отчетите на ПСХ и дъщерните му дружества. Плевенският "Завод за строителна техника" е продаден срещу 100 лв. на Петър Дамянов, на чието име според регистъра "Дакси" има прехвърлени в последните няколко години 23 фирми.

"Промишлено строителство - Разград" е продадено на 28-годишния Христо Костов за 1000 лв. Дружеството вече се казва "Денков строй 94" и седалището му е преместено в Своге. Новият собственик на "Промишлено строителство - Враца" се оказва бившият директор на ПСХ Владимир Димитров, който остава в борда заедно с Моника Алексова. Димитров обаче отново бързо излиза от инвестицията, като през февруари 2017 г. прехвърля 95% на Павел Алексов (не е ясно има ли роднинска връзка). "Енергостроймонтаж - ПС - Б" пък е прехвърлено на фирма "Интерконтакт", чийто собственик е Силвия Никова, но Ивайло Николов остава изпълнителен директор и след сделката.

Освен дружествата си ПСХ явно се лишава ударно и от служители, защото от над 250 в края на 2013 г. те спадат до 89 в края на 2016 г. и едва 16 през януари 2017. По всичко личи, че доколкото има дейност, тя е пренесена в "ПС холдинг", което остава под шапката на "Строй инвест".

Какво иска банката

При всички тези сигнални лампички, ако се прилага нормална логика, буди недоумение защо ПИБ подава своя иск чак в края на март 2017 г., още повече че по данни на "Капитал" задълженията на ПСХ не са обслужвани от дълго преди това. Кредитът е за 12 млн. лв. и е от ноември 2014 г., като вероятно с по-голямата част от него е финансирана цесията, чрез която ПИБ прехвърли на ПСХ 7 млн. лв. вземания от КТБ и те бяха използвани да се погасят задълженията му. Трябва обаче да се има предвид, че банката има и други взаимоотношения с Пеевски, като финансира както фирми от официалните му владения - като "Техномаркет България", така и други, за които той не признава контрол. А също така и че статистиката не говори в полза на банкери, влезли в конфликт с депутата. От самата ПИБ не отговориха на запитването на "Капитал" за коментар, като тълкуванията на нейните действия могат да са само хипотетични.

Оттук може да има няколко сценария. Единият е за реален раздор между ПИБ и Пеевски. Действията на банката на пръв поглед изглеждат агресивни - тя има ипотеки, но паралелно с иска за несъстоятелност са вписани и възбрани върху имотите на дружеството в с. Яна и централата му. Тази версия обаче не звучи особено вероятно заради липсата, поне засега, на ответни реакции от медиите на Пеевски. Също така и пасивността на банката при досегашните рокади в ПСХ не говори, че тя е била притеснена.

Вторият вариант е да става дума за договорка, като в ПСХ остава обезпечението, а собственикът си прибира всичко останало. Тук обаче е необяснимо защо в такъв случай се преминава през сложна и тромава процедура по несъстоятелност.

Третата опция, която е донякъде и продължение на втората, е това, да са координирани действия от двете страни. Прихващането на ПСХ е оспорено от синдиците на КТБ и макар делото да не е решено, има риск сделката да бъде обявена за недействителна по отношение на кредиторите. По делото и ПИБ е привлечена като "трето лице помагач" по искане на ПСХ, което при търговски спор е обичаен ход на адвокати, ако впоследствие смятат при неблагоприятен изход да заведат иск срещу друг участник в сделката.

Досега съдебната практика по делата срещу прихващанията в Софийския градски съд е доста противоречива, така че след обжалвания и пред Апелативен съд - София вероятно ще се стигне и до нужда от тълкувателно решение от Върховния касационен съд. Така, ако финално след години обаче прихващането бъде отменено, КТБ ще има претенции като кредитор от преди ипотеката на ПИБ. Ако обаче сегашната процедура по несъстоятелност се задвижи бързо, ПСХ може отдавна да е фалирана и ликвидирана.

Съдебен спор

В дните преди отнемането на лиценза на КТБ ПИБ сключи няколко цесии, благодарение на които няколко кредитора (повечето, свързани с Пеевски) си погасиха над 100 млн. лв. задължения към КТБ. При общо прихващания за около 850 млн. лв. това прави тези сделки над 10% от цялата сума. Всички те са оспорени от синдиците, като засега практиката на различните състави на първа инстанция в СГС е противоречива, макар повечето да завършват в полза на КТБ. Прихващанията на "Сиболе сървисес инкорпорейтид България" (дружеството, през което беше приватизирана друга строителна компания "Техноекспортстрой") и "Дрослиан България" (свързано с "Юрий Гагарин") бяха обявени за недействителни, докато искът срещу цесията на "Тaбак маркет" (веригата Lafka) не беше уважен. Последното е и най-голямо като сума - 34.4 млн. лв. и решението на СГС е обжалвано от синдиците на КТБ. По делата за "Вили Вист", ПСХ и "Аркус" още няма произнасяния.
Кредитът на дружеството е 12 млн. лв. и идва от цесия, чрез която то изчисти дълговете си към фалиралата КТБ.

Дружеството, изглежда, е подготвяно за фалит от месеци, като са сменени управители и собственици и са прехвърлени активи.

Руините на Корпоративна търговска банка са изпъстрени с фирмени фалити. Това обаче се отнася основно до дружества без дейност, усвоявали кредити, за да канализират средства за придобиване на активи или покриване на стари задължения. Докато основните перли в някогашната фирмена империя, като БТК, "Техномаркет", "Петрол", "Дунарит" и други, си работят въпреки битките за овладяването им.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  plf avatar :-|
  plf

  Търкаля се снежната топка надолу. Размера вече е - радиус на един град...

 • 2
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  Назначения бизи-мен Прасчо в действие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал