Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 21 апр 2017, 14:01, 38931 прочитания

"Булгартабак" - пито, платено. Какво да се прави с едни 100 млн. евро?

Депутатът от ДПС Делян Пеевски продаде цигарения си бизнес в България срещу 105 млн. евро. В групата му остават износът на цигари, медии, "Техномаркет", Lafka, строителни фирми и десетки имоти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Булгартабак" - пито, платено. Какво да се прави с едни 100 млн. евро?

Преглед на оригинала

Автор: Капитал
Темата накратко:
• Депутатът от ДПС Делян Пеевски продаде цигарения си бизнес в България срещу 105 млн. евро.

• Купувачът - британско-американската ВАТ, не успя два пъти да приватизира "Булгартабак" заради съпротива от ДПС и други политици.

• След години трупане на активи, финансирани с пари от КТБ, всичко е прехвърлено в Дубай. В групата на Пеевски остават износът на цигари, медии, "Техномаркет", Lafka, строителни фирми и десетки имоти.
Дванадесет години след като ДПС блокира приватизацията на "Булгартабак", спря сделка с British American Tobacco (BAT), заплашвайки да събори тогавашното правителство на Сакскобургготски, сделка все пак се случи. Но други събития я предшестваха през годините. Първо, правителството на Борисов (2011) извърши приватизацията, като отказа всички чужди купувачи и продаде на коалиция от неизвестни български лица, скрити зад офшорка, скрита зад руска банка. После се показа едно лице - това на депутата от ДПС Делян Пеевски. За да се стигнем до миналата седмица, когато Пеевски затвори кръга и направи сделка с BAT. Формалният продавач е мажоритарния акционер в "Булгартабак" - TGI, фирма регистрирана в Дубай, където през последните години Пеевски прехвърли контролираните от него активите (вижте текста за TGI по-долу).

Равносметката за данъкоплатците е поучителна. Вместо да получи 250 млн. евро през 2005, държавата запазва собствеността на "Булгартабак", за да продаде два пъти по-евтино шест години по-късно. Приватизацията на 80% от холдинга се случва за 100 млн. евро. Сега само за една четвърт от бизнеса на "Булгартабак", и то след свиване на пазарния му дял, BAT е готов да плати същата сума. Тоест, за да попаднат няколко десетки милиона евро по частни сметки вместо в Сребърния фонд, още толкова са били унищожени като стойност.


В резултат от сделката цигареният пазар у нас ще е почти изцяло поделен между световни производители (вижте другия текст). Пеевски остава засега собственик на производствените фабрики. Фундаменталната и положителна промяна обаче е, че постепенно ще отпадне политическата обвързаност между собственика на "Булгартабак" и ДПС, а с това и инструмента на Доган да държи "в залог" тютюнопроизводителите, негови редовни избиратели.

Какво е известно за сделката

Преговорите са започнали в средата на миналата година и приключват с договор на 11 април. От компанията обясниха пред "Капитал", че срещу 105 млн. евро придобиват:- всички търговски марки за България и Адриатика, най-популярни от които са Victory, Eva и др.;

- най-големия дистрибутор в страната - "Експрес логистика и дистрибуция" (ЕЛД), досега собственост на цигарения холдинг. Извън тютюневите изделия търговецът на едро е най-големият разпространител на вестници. Пеевски обаче остава собственик на крайните точки на продажба Lafka (с 1040 обекта в 130 населени места), РЕП и други. Клиент на ЕЛД е и бурно разрастваща се Национална лотария от групата на Васил Божков.

- верига от над 100 павилиона за продажба на цигари в Босна и Херцеговина.

Това е една четвърт от бизнеса на "Булгартабак" - според консолидирания отчет за миналата година приходите от продажби на българския пазар са 87 млн. лв., а в чужбина - 248 млн. лв. Според източник, близък до преговорите, при определени условия (пазарен дял, запазване на акцизната политика и др.) след две години продавачът може да получи още 20 млн. евро.

Британско-американският концерн ще произвежда цигарите в "Благоевград БТ" за една или две години. Но предвид огромните мощности на ВАТ в почти всички съседни държави – Румъния, Сърбия, Турция, Хърватия, включително в Полша и Унгария, следващата стъпка ще е преместване в някоя от тези държави.

Какво остава в "Булгартабак"

Дубайското TGI запазва мажоритарния пакет в "Булгартабак холдинг". Компанията имаше слаба 2016 г., като приходите се свиха с 32% до 335 млн. лв. заради ограничаването на износа. Дружеството е на загуба вече две поредни години.

В него остават трите фабрики за цигари в Благоевград, Плевен и София, (от които последната не работи и там вероятно ще се развие имотен проект), както и фабриката за филтри и опаковки "Юрий Гагарин", (която беше доведена до фалит след законови поправки на ДПС, за да я купи впоследствие Пеевски и парламентът да оправи закона обратно в негова полза).

Тези активи вероятно ще бъдат използвани за производство за износ. Но перспективата пред износа е неясна. В края на 2015 г. се появиха публикации в турските медии, че на Делян Пеевски му е отнето правото за влизане в Турция, а той беше наричан цар на контрабандните цигари. Според докладите на турските служби за борба с организираната престъпност и корупцията около 50% от контрабандните цигари на техния пазар са били марки на "Булгартабак" - главно Prestige, MM и Victory Exclusive. Те пък се внасят от кюрди от Близкия изток. По груби изчисления около 80% от износа за тази дестинация се озовавал по тези канали в Турция. Малка част от продукцията е оставала в Иракски Кюрдистан, Сирия, Иран, Дубай. След скандала миналия март "Булгартабак" обяви, че спира износа за Близкия изток. Данните на статистиката обаче показват, че ограничаването на продажбите е било само през пролетта. После износът към Обединените арабски емирства се възстановява и годината приключва със 194 млн. лв. изнесени цигари, което е едва 50 млн. лв. по-малко от 2015 г. Как и закъде е възстановен износът не е обяснено в отчета на публичния холдинг. Няма яснота и дали е променена позицията на турската власт.

Какво да се прави със 100 млн. евро?

"Булгартабак" - пито, платено. Какво да се прави с едни 100 млн. евро?

Преглед на оригинала

Автор: Капитал
Парите ще влязат в "Булгартабак холдинг" и дъщерното "Благоевград БТ", т.е. печалбата би трябвало да бъде обложена в страната. И после може да потегли за разпределение в Дубай. Преди време в интервю за разследващия проект KTBfiles някогашния партньор на Пеевски, сега бивш банкер в изгнание Цветан Василев, каза, че зад приватизацията на "Булгартабак" всъщност са стояли група български бизнесмени, както и още три лица. Сред тях банкерът посочи тогавашния премиер Борисов и Доган с шокиращото твърдение, че е трябвало да получат бонуси от по 10%, за да разрешат сделката. Борисов категорично отрече и прехвърли отговорността за сделката на тогавашния министър на икономиката. Фактически обаче тя беше извършена от назначените от ГЕРБ в Агенцията за приватизация, които пренебрегнаха препоръките на консултанта и осигуриха по-ниска цена за купувача. Разследване никога не беше проведено.

Точно преди година първо Борисов, а после и самият Пеевски обявиха, че последният се оттегля от страната. Предвид факта, че в сряда собственикът на "Булгартабак" за четвърти път се закле като депутат, вероятно под оттегляне се има предвид прехвърлянето към Дубай на фирми, придобивани с пари от КТБ. Бизнес групата на депутата се озова в дубайски офшорки, част от които все още официално са негови. Извън оставащия бизнес на "Булгартабак" в структурата има още многомилионни активи в страната: медиите, веригите Lafka и "Техномаркет", имоти, които Пеевски презентира, че струват 300 млн. долара, млечен бизнес, няколко строителни фирми.

Освен активи обаче депутатът има и нова серия от заеми - основно към държавната Българска банка за развитие и Първа инвестиционна банка (по-малко от Д банк). Стойността им според фирмени отчети и обезпечения към банки е над 220 млн. лв. Така че втора възможна употреба на получените по сделката с BAT средства е да отидат за погашения на заеми, което би облекчило финансовото състояние на двете банки. ПИБ специално изпълнява процедура за подобряване на капиталовата си база, което й беше предписано след стрес тестовете.

Иначе като за 100 млн. евро неотдавна се отвори още една опция - продава се "Нова телевизия".
#Кой e TGI

Името на дубайското TGI Middle East се появи за пръв път в началото на 2014 г. Тогава руската банка ВТБ (която игра "лице назаем" в приватизацията на "Булгартабак" чрез австрийското BT Invest) продаде придобитите акции на лихтенщайнското дружество Livero Establishment. От решението на КЗК по сделката ставаше ясно, че собственик на Livero e TGI, то на свой ред се притежава от Prest Trade (също с дубайска регистрация), което пък еднолично се владее от неназовано физическо лице.

По информация на "Капитал" това е бил тогавашнит изпълнителен директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков, който се приема за изключително близък до Пеевски. Тази теза се потвърждава и от документ, датиран към ноември 2013 г., публикуван от "Биволъ", който е подписан от Чолаков като директор на TGI. Въпросният документ е договор между офшорната EFV International Financial Ventures, тогава под контрола на Цветан Василев, и урежда именно взаимоотношенията около дълга на Livero към EFV.

Впоследствие Livero продава участието си на две лихтенщайнски дружества.

Същевременно обаче TGI не изчезва от хоризонта. Компанията през 2016 г. придоби преките участия на Пеевски в "Булгартабак" (12%) и в "Юрий Гагарин" (18%). В първото тя дори излъчи и изпълнителен директор. Във второто участието минава през "Дореко комерс" (собственост на Doreco Limited, а оттам на две други офшорки), което е посочено в презентацията на TGI, като дружество от групата му. "Дореко" беше инвеститор в новата печатница на Пеевски, собственик е на рекламната агенция и охранителната компания на "Булгартабак", а в последно време под шапката му се озоваха млечният бизнес ("Лодис инвест"), тържището за зеленчуци в Пазарджик, дипломатическият клуб в Бояна и други компании, свързани с Пеевски.

В края на миналата година TGI получи и разрешение да придобие от депутата и участието му в "Техномаркет България". Сделката вече е факт и новият акционер гласува на общо събрание през януари, като нови изпълнителни директори са назначени Борис Захариев, който допреди това управлява веригата Lafka, и Владимир Жеков, който ръководи цигарения холдинг.

Преди дни сайтът bivol публикува презентация от сайта на TGI, в която са изброени почти всички активи от орбитата на Пеевски. Тя после изчезна, каквото малко по-късно се случи и със самия сайт на дубайското дружество.

Илюстрация

Новият пазарен лидер

Сделката създава нов пазарен лидер при цигарите в страната с дял от 42%. Доминацията не е прецедент, защото до влизането в ЕС "Булгартабак" имаше почти пълен монопол.

British American Tobacco работи в България чрез дъщерното си дружество "Бритиш американ табако трейдинг". Според годишния му отчет от 2015 г. то има 35.8 млн. лв. приходи от продажби и печалба от 696 хил. лв. Компанията присъства в България с пет бранда – Rothmans, Lucky Strike, Dunhill, Kent и Vogue.

През последната година ВАТ е най-бързорастящата компания в България (виж графиката), като през март 2017 г. тя вече е с 13.2% пазарен дял.

В момента "Булгартабак" продължава да бъде лидер по продажби на цигари на българския пазар, но с намаляващ пазарен дял. При 35.4% през 2011 г. през март 2017 г. пазарното присъствие на цигарения холдинг е 28.6%.

След сделката ВАТ ще бъде пазарен лидер с 41.8% пазарен дял. Досега компанията беше четвърта, като преди нея освен "Булгартабак" са гръцката Karelia и световният лидер Philip Morris, като въпреки всички усилия на "Булгартабак" най-продаваната марка в България от 2010 г. досега е Karelia.


* Димитър Пеев е редакционният псевдоним на "Капитал", който ползваме при чувствителни теми, за да предпазим журналистите от натиск.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Предизвикателства за преминаване към публичния облак - теория и практика Предизвикателства за преминаване към публичния облак - теория и практика

Компаниите увеличават разходите си за ИТ средно с 30%, с масовото навлизане на облачните услуги

28 май 2020, 411 прочитания

Нови правила в бизнеса с хранителни продукти 1 Нови правила в бизнеса с хранителни продукти

Парламентът прие окончателно Закона за храните с нови регулации в превоза на продукти и онлайн търговията и по-високи санкции за нарушителите

27 май 2020, 1434 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Цената на 100 млн. чифта очи

Предизвикателството пред Netflix е как да прави повече пари от клиентите си.

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Гръцка рецепта за добра криза

Атина се справи отлично с епидемията. Сега идва рецесията

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10